Brīdinājums visām sievietēm (431)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

8.martā, Starptautiskajā sieviešu dienā, portāls TVNET piedāvā Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Pētera Apiņa pārdomas par Latvijas sieviešu veselību. Viņš atgādina par veselīga dzīvesveida nepieciešamību visas dzīves garumā un brīdina par sekām, kas piemeklē, ja dzīvo neveselīgi. Iesakām mediķa viedokli izlasīt ne tikai sievietēm, bet arī stiprā dzimuma pārstāvjiem, kuriem ar veselīga dzīvesveida ievērošanu sokas vēl bēdīgāk...

Dārgās sievietes – daudz laimes un veselības 366 dienas gadā! Sieviete tradīcijās un ticējumos asociējas ar veselības jēdzienu, galvenokārt tādēļ, ka, radot bērnus, veido veselīgu nākamo paaudzi. Neviens mediķis nesniedz tik daudz veselības aprūpes pakalpojumu kā māte savam bērnam.

Visveiksmīgākā investīcija tautas veselībā ir topošo māmiņu apmācība, jo māmiņas zināšanas nodrošina bērna higiēnu, veselīgu pasaules uzskatu, veselīgu uzturu, traumu profilaksi, kustību režīmu, adekvātu ģērbšanos, psihiskās un fiziskās veselības veidošanos un noturību, kā arī daudz citu bērna veselībai un dzīvībai nozīmīgu lietu.

Veselības mācība ir vajadzīga

Savulaik izglītības ministrs Šadurskis izņēma no mācību programmām veselības mācību, jo Izglītības ministrijas izpratnes līmenis par vidusskolēnu veselības zinībām aprobežojas ar prezervatīvu mācību. Izglītības ministrijai nav mainījusies nesapratne par to, ka vidusskolnieces tūlīt būs māmiņas un ka tām ir šis tas jāzina par veselīgu dzīvesveidu.

Rezultāts Izglītības ministrijas birokrātu rīcībai ir dzerstiņi un smēķēšana pie skolām un kopmītnēs, fakts, ka

13 gadu vecuma grupā visi bērni sākuši lietot alkoholu,

bet vairāk nekā trešdaļa bērnu smēķē. Un būtiskākais šajā stāstā – meitenes smēķē un dzer vismaz tikpat daudz kā zēni. Ministrs Ķīlis par šādām lietām neklausās – viņam svarīgāka ir reformu mākoņu stumdīšana.

Mūsu valsts nākotne patiesībā ir šajā meitenē, kura skolā ir iepazinusies ar čemurziežu uzbūvi, 11 stundas apguvusi mugurkaulniekus ar nepastāvīgu ķermeņa temperatūru, 2 stundas lupīnas ziedkopu, 10 stundas gliemjus un zarndobumaiņus, 14 stundas – gāzu likumus, bet ne ar pušplēstu vārdu nav dzirdējusi par dzemdību norisi, par to, cik kaitīga ir smēķēšana, ka prezervatīvs derīgs ne tikai lai izsargātos no grūtniecības, bet arī AIDS profilaksei, ka pirms sporta nodarbībām ir jāiesildās, bet pēc tām jāmazgājas.

Mūsu valsts pamats ir nedaudz vecākās meitenēs ar citu dzīves pieredzi un skatījumu. Un 8. marts ir īstā diena ielūkoties acīs dažāda gadagājuma Latvijas meitenēm.

Jauna sieviete vecumā līdz 30. Sieviete allaž vēlas nomirt jauna, bet iespējami vēlāk.

Jauna sieviete ir neatvairāma. Viņa palielina mirstību no sirds asinsvadu slimībām, jo lauž sirdis vīriešiem no 15 līdz 95 gadiem. Viņas pamatstāvoklis ir iemīlējusies. Mīļotā aktiera vai ar poršu braucošā uzņēmēja dēļ viņa jau ir izpildījusi pašnāvības mēģinājumu ar dažādām divdesmit tabletēm, pēc šā soļa ir saņēmusi kuņģa skalošanu un guvusi nepatiku pret ārstiem. Īpaši tādēļ, ka neviens no ārstiem lāgā netic viņas sirds vājumam un stāstam par nokrišanu bezsamaņā.

Par spīti mātes teiktajam un mātes viedoklim, par seksu viņa zina daudz vairāk nekā māte.

Viņa negrib būt otrā, pat ne pirmā, viņa grib būt vienīgā.

Viņa lieto avārijas kontracepciju regulāri un pirms pirmajām dzemdībām ir piedzīvojusi pirmo abortu. Viņa kautrējas un neapmeklē pat ginekoloģi sievieti.

Viņa zina arī šo to par narkotikām, ko nedaudz pati mēģinājusi klubā. Dzīves vērtību skalā priekšplānā izvirzījusies nauda un karjera, bet novēlota bērnu radīšanas aktualitāte rada sekas visai valsts demogrāfijai.

Atkarā no situācijas viņa smēķē (ar draudzenēm smalkas garas cigaretes) vai izliekas, ka nesmēķē. Iespējams, viņa pat palaidusi garām ziņu, ka smēķēšanu vajag atmest ne tikai pirms dzemdībām, bet jau trīs mēnešus pirms bērna ieņemšanas. Jo sievietes šajā vecumā dzemdē un visas vēlas savus bērnus veselus.

Smēķējoša grūtniece 1000 kārt palielina sava bērna slimības risku.

Patiesībā vienīgie ļaudis, kas uzkrītoši smēķē pie darbvietas durvīm, ir jaunkundzes. Sievietes cieš no smēķēšanas 5 reizes vairāk nekā vīrieši, turklāt nav nozīmes ne vecumam, ne asinsspiedienam, ne arī sociālajam stāvoklim.

Viņa lieto ne tikai absintu, tekilu un rumu, bet līdz ar šiem dzērieniem spraitu, kolu un enerģijas dzērienus. Cukurotie dzērieni rada zobu kariesu, lieko svaru, mazkustību, cukura diabētu, aterosklerozi un augstu spiedienu jau visai tuvā nākotnē.

Urīnceļu iekaisumu rada staigāšana stringbiksītēs kā vasarā, tā ziemā, pirmās muguras sāpes – pārlieku īss krekliņš vai jaciņa un pārlieku zemas bikses, kas ļauj apsaldēt mugurkaulāja daļu jostas skriemeļu rajonā. Sāpes pakrūtē visbiežāk rada kuņģa protesti pret ātrām uzkodām. Kola, citi krāsaini dzērieni, frī kartupeļi, čipsi palīdz veidoties vēdera spilventiņam virs bikšu līnijas. Brokastīm parasti neatliek naudas. Vienīgais veids, kā saglabāt savu veselību, - ēst to, ko
 negribas, dzert to, kas nepatīk, un darīt to, ko ne visai gribas darīt.

Viņa lāgā nezina, kur un kāpēc pieņem ārsts.

Viņa pārliecināti stāsta paziņām, ka ārsti paraksta medikamentus, par kuriem zina maz, ārstē slimības, par kurām nezina gandrīz neko, pacientiem, par ko vispār neko nezina.

Ja visu pārējo šī jaunā sieviete še izlasījusi ar nicīgu smīnu, tad viena aksioma jāatceras –

bērnam nav nekā labāka par mātes pienu.

Sieviete dzīves krustcelēs vecumā līdz 45. Pēdējais laiks valsts demogrāfijas risināšanai.

Šī meitene vēl joprojām ir tik jauna un glīta, lai koķetētu un uzsistu sev cenu katrā acu kontaktā ar vīrieti. Lai šo savu formu saglabātu, viņa sākusi rūpēties par savu veselību. Tas izpaužas sieviešu veselības žurnālu abonēšanā un lasīšanā, atbilstošu televīzijas seriālu skatīšanā. Žurnāls, ko lasa sieviete, parasti ir šīs sievietes spoguļattēls.

Tamdēļ žurnāls «Veselība» raksta nevis par to, kā saglabāt veselību, bet apspriež, kādas krāsas krūšturis ir veselībai derīgāks. Jocīgi, ka mode tiražē tikai polsterētos vai push-up krūšturus, kuri padara formas apaļākas, bet nudien nav īpaši veselīgi. Vidējais vecums parasti nāk līdz ar vidējā apkārtmēra pieaugumu.

Iedomātas kaites nav dziedējamas.

Ap četrdesmit gadiem meitene sāk apmeklēt ne tikai ģimenes ārstu, bet arī dziednieci, pērk aizdomīgus uztura bagātinātājus no izplatītājiem un ir pārliecināta, ka šie uztura bagātinātāji viņai ne tikai palīdz mazināt svaru, uzlabot ādas krāsu, bet pat novērš vēzi. Ja viņa pati vēl nav iestājusies astroloģijas augstskolā vai vismaz kursos, viņa ir pasūtījusi savu astroloģisko kalendāru un katru dienu pukojas, ka tas ir tiešā pretrunā tiem astroloģiskajiem kalendāriem, ko publicējuši mīļotie žurnāli – «Privātā Dzīve», «Ievas Stāsti» un «Vakara Ziņas». Dzeltenos žurnālus viņa nekad nepērk un nepasūta, tie viņas rokās nonāk nejauši, taču ikdienā. Visu to, ko viņa uzzinājusi par veselības saglabāšanu, viņa sākotnēji izmēģina pie vīra, bet ja tāda nav – pie suņa.

Statistika liecina, ka šajā vecumā meitene kļūst fiziski aktīvāka un, ja viņas svara indekss normu nepārsniedz divas reizes, labprāt dodas uz fitnesu, baseinu vai pat tenisa kortiem. Viņa uzskata, ka kosmētikas salons un frizētava ir veselības centrs, bet vislabāk, viņasprāt, veselību atjauno burbuļvannas un solārijs. Tomēr viņa kategoriski atsakās saprast, ka

nomest svaru var tikai palielinot slodzi un vienlaikus ieturot diētu.

Nekādas brīnumtabletes diemžēl nelīdz. Pēc ilgākas tievēšanas tējiņu dzeršanas daža nevar normāli aiziet uz tualeti atbrīvot zarnu traktu. Citām izdodas fatāli sabeigt nieres, ja pietiekami ilgi lietoti urīndzenoši līdzekļi, kas it kā samazina svaru, bet citas ieguvušas «labu stimulējošu līdzekli», jo pieradušas pie efedrīna un kofeīna šajos brīnumlīdzekļos. Kosmētika kombinācijā ar uztura bagātinātājiem indē ķermeni, palielina ādas krunkainību un nodzeltina.

Viņa iedzer. Šampanieti ar draudzenēm, konjaku vienatnē, bet gandrīz nedzer saviesīgos pasākumos, jo no tā ar mašīnu mājās jāved mīļotais vīrietis.

Viņa zina, kas ir veselīgs ēdiens, to ēd pati un dažreiz baro ar to mīļoto vīrieti, kurš brokoļu vietā labprātāk ēstu kotleti. Tomēr biežāk viņas vīrietim un bērniem gatavo atsevišķi, jo «viņiem jau negaršo veselīgs ēdiens, viņi taču ir pieraduši pie desām un miltu mērcēm».

Kafejnīcā viņa dzer tēju. Vienatnē vai kopā ar labāko draudzeni tomēr apēd lielu kūku ar transtaukiem, bet vakarā – šokolādi, riekstiņus un citas tikpat nevainīgas lietas, kas divkārt atnes kalorijas salīdzinot ar fitnesā zaudētajām.

Ja vēlies padarīt garāku savu dzīvi, saīsini savas
 ēdienreizes!

Smēķēšanu labāko gadu sieviete atmet, noslēpjot savas cigaretes, bet pēc tam tās atrod. Smēķēšanas atmešanu uztic ārstam. Ārsts iesaka samazināt smēķēšanas biežumu – piemēram, sākotnēji smēķēšanu samazināt līdz 1 cigaretei pēc ēšanas. Kāda sieviete šā iemesla dēļ pārgāja uz 20 ēšanas reizēm dienā.

Sievietēm veselīgs dzīvesveids pilnībā korelē ar izglītību. Tās, kas šajā vecumā pamanās pabeigt otru augstskolu, maģistrantūru vai vismaz mākslas kursus, dzīvo ievērojami veselīgāk, labprāt pievērš uzmanību profilaksei. Viņas pārvalda arī visas kontracepcijas metodes, bet vismaz trīs reizes gadā lieto grūtniecības testus vai avārijas kontracepciju. Vienīgā reize, kad viņas kategoriski neiet pie ginekologa, ir valsts piedāvātā un apmaksātā profilaktiskā pārbaude. Savukārt ģimenes ārstam viņa kautrējas lūgt pataustīt krūtis, bet vajadzības gadījumā – nosūtījumu uz mammogrāfiju.

Šis ir vecums, kurā nākas iepazīties ar ķirurģiju – dažai šķiroties no žultspūšļa, citai – no paplašinātajām kāju vēnām. Pieredze ir optimismu raisoša, kopš šā brīža sievietei visās diskusijās ir viedoklis par medicīnu.

Un vispār, ja nu jums ir 45, jūs no rīta pamostaties un jums nekas nesāp, vajag pārliecināties, vai neesat mirusi.

Sieviete labākajos gados – līdz 60. Labāk vesels un bagāts nekā slims un nabags.

Sieviete ir pamodusies. Viņa ir izskatīga, pārliecināta par sevi. Stimuls dzīvei ir sacensību gars ar draudzenēm un kolēģēm. Viņai ir labākas smaržas, labāks manikīrs un mazāk celulīta. Frizūrai viņa patērē daudz laika, bet ievērojami mazāk nekā viņas māte šajos gados, kurai tolaik bija jāguļ katru nakti ar ruļļiem. Viņa ir pilnībā pazaudējusi sirmos matus - tie ir nokrāsoti. Nav nekādu problēmu ar zobiem – kroņi rāda žilbinošu smaidu.

Sabiedrībā viņa ēd maz vai vispār nemaz.

Toties mājās nespēj atturēties no visa tā, kas nav veselīgs. Svara un mazkustības dēļ ir atnācis otrā tipa cukura diabēts, kurš būtu jāapkaro ar kustībām un stingru diētu, ko viņa spēj vidēji divas reizes nedēļā. Pārējā laikā līdz vienīgi medikamenti. Viņa ļoti labi zina, ka tad, kad lieto medikamentus, nedrīkst lietot alkoholu, tādēļ lieto vienu vai otru, bet to pēdējo – tikai tad, kad citi neredz, tā sakot, no saldenās pudeles. Dažviet pasaulē sirds slimību profilaksei iesaka glāzi vīna. Bet kas notiek, ja šo glāzi vīna iesaka ne tikai viens ģimenes ārsts, bet arī citi speciālisti, kas apmeklēti? Tad nu nākas izdzert katra noteikto devu.

Seksā viņa ir uzzinājusi, ka viss tas, kas bija aizliegts un nepieņemams, ir interesants un patīkams. Viņa beidzot zina, ka vīrieši atšķiras ne tikai ar ārējo izskatu un balss tembru, bet arī seksuālo tehniku un fiziskiem parametriem. Nepieciešamība pēc kontracepcijas ir beigusies. Nav jāuzmanās no grūtniecības.

Viņai ir milzīga problēma – naudas ir par maz. Pie šīs ligas vainīga ir Saeima un valdība. Viņa aktīvi protestē pret šo valdību, parasti – ieliekot savu komentāru TVNETĀ ar vīriešu kārtas niku vai iepazīšanās portālā piedāvājumu vienkārši draudzēties. Viņa piedalās visos referendumos un vēlēšanās, patiesībā ir vienīgais apzinīgais balsotājs, tāpēc krustiņš un deputāta gods tiek visskaistākajai bārdai.

Sieviešu sabiedrība viņas dzīvē iegūst aizvien nozīmīgāku vietu. Vismaz vienai no paziņām ir nogriezta krūts. Pašai vai draudzenei nule izoperēta dzemde. Olnīcas palikušas, hormoni joprojām bango. Nezināma iemesla dēļ tas viņai rada bailes no ārstiem, nevis vēlmi profilaktiski sevi pārbaudīt. Strauji pieaug vidukļa apkārtmērs, kas liek laiku pavadīt neauglīgās cīņās ar skroderi.

Beidzot sieviete ir nonākusi līdz saknēm, dārzeņiem un zivīm ikdienas uzturā. Veselīgi ēst nenozīmē, ka vēža nebūs.

Veselīgi ēst nozīmē, ka vēža risks būs mazāks.

Beidzot pilnībā var atraisīties viņas mātes jūtas. Pašas bērniem nudien laika nepietika, arī stingrībai bija jābūt. Mazbērniem tiek viss - transtaukskābēm bagātie saldumi, saldējums, ar sāli pārsātinātie cīsiņi un čipsi, cukurotie dzērieni, radiovadāmas rotaļlietas, dators ar datorspēlēm, drusku naudas nenoskārstai vajadzībai, retāk fiziskās aktivitātes rosinošais velosipēds, slēpes. Nav tikai skaidrs, kāpēc tas vecākais mazbērns allaž vairās no apkampieniem.

Viņa apmeklē teātri, koncertus, izstādes, klubiņus, ūdens atrakciju parku un zoodārzu. Viņa lasa laikrakstu pirmo un komentāru lapaspusi. Viņa vienīgā ģimenē atceras, kam kādas tabletes un kāpēc jālieto.

Interesanti, ka šajā vecuma grupā ietilpst arī vidējā Latvijas ārste, vidējā medicīnas māsa un vidējā farmaceite – vairāk nekā 70% Latvijas ārstu ir sievietes, tāpat vairāk nekā 90% medicīnas māsu, farmaceitu un citu profesiju pārstāvju. Pateicoties tieši šo meiteņu darbam, Latvijas medicīna ir tik izturīga budžeta deficīta un naidīgas informācijas apstākļos.

Lēdija līdz 75. Cīņā pret pensijas vecuma paaugstināšanu.

Vecums, kad sievietei ir pietiekami liela pieredze, lai viņu atlaistu no darba. Parasti to nosauc par pensionēšanos.

Kopš vīrs ir piedzīvojis infarktus ar letālām vai mazāk ļaunām sekām, televizora priekšā viņa ir izcīnījusi paliekošu vietu pie seriāla cīņā ar futbolu un televizora pults ir kļuvusi par viņas aksesuāru. Kaut padomju laikā godprātīgi ticējusi kompartijas kursam, viņa tagad iet baznīcā, dzied baznīcas un jauktajā korī. Avīzi viņa sāk lasīt ar bēru sludinājumiem.

Viņai ir visas kaites, un viņa šo slimību ārstēšanai patērē visu brīvo laiku.

Viņa mēra spiedienu ne tikai sev un saviem laikabiedriem, bet iespēju robežās arī bērniem, kaimiņiem un sunim. Viņa jau ir izmēģinājusi visas pārtikas piedevas un brīnumlīdzekļus, ko reklāmas un nez no kurienes uzradušies izplatītāji piedāvā sirdij, kuņģim, locītavām, kā arī pret vēzi, Alcheimera slimību un Papatači drudzi. Būtu labi atrast vienu ārstu, kas pārskatītu visu to milzīgo kvantumu zāļu, ko izrakstījuši ginekologs, kardiologs, gastroenterologs, flebologs, neirologs un kaimiņu pūšļotājs. Visas tās zāles, kas ir izrakstītas, un tās, kas tiek reklamētas pirms «Panorāmas», kopā ieņemtas, var pilnībā piepildīt kuņģi.

Katru vakaru viņa ir noskrējusies un nomocījusies. Tiesa, viņas pārskrējieni bijuši no plīts līdz virtuves galdam, bet principiālais pārgājiens – līdz veikalam ielas pretējā pusē. Pie galda viņa gandrīz nekad neēd, tiesa, viņa spiesta nogaršot visu virumu tā gatavošanas laikā. Viņa ļoti tic, ka viss, kas ir sendienās radīts, ir labs un pareizs. Tādēļ viņa labprāt izvēlas speķa pīrāgus, krējumā ceptus kartupeļus, cūkas ribiņas, saldu rabarberu ķīseli ar putukrējumu, uz maizītes liek biezu sviesta kārtu. Vēl viņa atceras, ka maizīti prom sviest nedrīkst, tādēļ kalpo par aizgalda dzīvnieku saviem mazbērniem – apēd to, ko šie nav apēduši. Svara problēmas kļūst īpaši aktuālas līdz ar sāpēm ceļu un gūžas locītavās, vismaz rindā uz gūžas endoprotezēšanu viņa jau stāv.

Viņa dzer tikai tādēļ, lai apkārtējie kļūtu interesantāki.

Vienu lietu viņa lāgā nesaprot – ka

mazbērniem ir jāēd mazāk un jākustas vairāk,

nevis, kā liekas pašsaprotami, mazbērns jāpieēdina, kamēr pa ausīm lien ēdmaņa laukā, un jāliedz jebkāda skriešana, lai, Dievs nedod, kaut kas nenotiktu.

Vecākā paaudze. Kundze, kura lāgā nesaprot, ka nāksies sadzīvot līdz 100 gadiem. Tiesa, to nesaprot arī sabiedrība.

Par dzīvi un naudu sāk domāt, kad tās iet uz galu. Lai cik dīvaini tas liktos ierindas televīzijas skatītājam, kas, skatoties «Doktoru Hausu» un «Čikāgas cerību», ieņēmis galvā, ka medicīna ārstē pēkšņus sirds apstāšanās gadījumus vai briesmīgas ligas, kad tārpi lien laukā no ķermeņa, patiesībā ārsta ikdienas pacients ir veca cienījama kundze, pieklājīga un ieinteresēta ārstniecībā. Principā viņa lāgā nenojauš, ka jādzīvo būs vēl ilgi – savus divdesmit vai pat trīsdesmit gadus, pie kam pirmos no tiem uz kapsētu pie vīra būs jāiet biežāk. Par spīti visām ligām viņa joprojām bieži tiekas ar skolas biedrenēm, kuras sauc par meitenēm, lieto kafiju un kūku «Vecrīga». Ja viņa ir apsaldējusies, viņa lieto medu, aveņu ievārījumu, pienu, tējas un citas vērtīgas lietas.

Mājās viņa sāk vākt visu, bet neko nevar izmest ārā,

tādēļ māja labākā gadījumā sāk atgādināt galeriju, bet sliktākajā noliktavu. Ārstam, kas nāk viesos itin bieži, pirms apsēšanās jāatbrīvo no grāmatām un drēbēm vispirms krēsls, bet pēc tam – galds. Visā šajā mantu daudzumā ir gana daudz dzīves laikā sakrātu medikamentu, kuri ražoti galvenokārt tajos labajos padomju gados, kad tie vēl bija lēti un pieejami. Lielāki vai sīki insulti rada lielākas vai mazākas koordinācijas problēmas, un roku trīce nereti ir lielāka par tabletes izmēru. Ārsta ieteikumus viņa atceras līdz ārsta iziešanai no istabas vai palātas.

Par pagātni sāk veidoties gaišs priekšstats. Sliktās atmiņas izzūd līdz ar sklerozes strauju attīstību. Laiku pa laikam viņa raksturo vietas un lietas pārlaicīgi, piemēram – «šeit pirms kara bija glauna kafejnīca». Viņa joprojām no galvas spēj citēt Skalbi un Čaku. Un nekādi nespēj salikt kopā faktu par to, ka arī attālu radu bērniem ir jau ap piecdesmit, nevis skolas vecums. Viņa joprojām cer galvenajā mīlētāju lomā teātrī ieraudzīt Hariju Liepiņu vai Eduardu Pāvulu un kategoriski atsakās pieņemt jauno Antoniju un Aleksi «Skroderdienās», jo nav ielāgojusi šo jauno aktieru uzvārdus. Tiesa – tajā pašā ložā «Skroderdienas» viņa skatās jau kopš 1950. gada.

Tas, kas ir iestādīts zem ādas, ir sirds ritma devējs. Ja tas nav iestādīts, sirds rosās tā, ka visi ārsti, kas nav speciālisti, kardiogrammā saskata Altaja kalnus.

Ar lieko svaru lielu problēmu nav, jo viņas bērnībā tika stāstīts, ka jābaidās no pārlieka kalsnuma, kas ir neveselības cēlonis. Smadzeņu šūnas atmirst, bet tauku šūnas dzīvo līdz galam.

Sarunās un pašas domās parādās aktualitāte – kā izgāja vēders. Vairāk laika jātērē higiēnai, jo īsti labi nedarbojas urīnceļu sfinkteri.

Zināma problēma ir acis – katrai no tām agri vai vēlu pienāks operācijas laiks.

Vēzis nav neizārstējama slimība,

tas tiks izgriezts, un dzīve turpināsies. Stāsti par to, ka vīrieši vairāk cieš no sirds asinsvadu slimībām, ir leģendas – sievietes vienkārši līdz tām nonāk desmit piecpadsmit gadus vēlāk.

Sveiciens Sieviešu dienā!

Mīļās kolēģes – ārstes, vecmātes, medmāsas, farmaceites! Mīļās pacientes! Lai jums jauka un lustīga Sieviešu diena līdz ar visām citām svinamām un mazāk svinamām gada dienām! Vienīgais veids, kā labi nodzīvot dzīvi, ir laikus rūpēties par veselību. Mūsdienu medicīna spēj palīdzēt nodzīvot 10 līdz 15 gadus ilgāk, taču būtiski būtu pagarināt veselīgo mūža daļu, ko nodzīvot skaisti - bez slimībām. Un, ja dzīvosiet veselīgi, iespējams, arī jūsu vīrieši sāks dzīvot veselīgāk, ilgāk, bet jūs kopā - laimīgāk!

Komentāri (431)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu