Top jauns ANO Drošības padomes rezolūcijas projekts par Sīriju (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV otrdien iesniedza ANO Drošības padomei jaunu rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts izbeigt Sīrijā notiekošo vardarbību. Rezolūcijas projektu aiz slēgtām durvīm apsprieda piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un Maroka, kas pašlaik tajā pārstāv arābu valstis.

Krievija un Ķīna 5.oktobrī un 4.februārī uzlika veto divām ANO Drošības padomes rezolūcijām par Sīriju, uzskatot tās par nesabalansētām, jo šajās rezolūcijās bija pieprasīts, lai Sīrijas valdības spēki izbeigtu uzbrukumus, bet opozīcijai šāda prasība nebija izvirzīta. Krievija arī apsūdzēja Rietumvalstis, ka tās ar nemiernieku atbalstīšanu uzkurinot konfliktu Sīrijā.

Jaunajā rezolūcijā ierosināts, lai vardarbību vispirms izbeigtu Sīrijas valdības spēki, bet pēc tam - arī opozīcija. Ar šo prasību opozīcijai ir cerēts panākt, lai Krievija un Ķīna neuzliktu veto šai rezolūcijai.

Rietumvalstis, kas atbalsta šo rezolūciju, nevēlas oficiāli ierosināt tās pieņemšanu, ja to apdraudētu veto.

Krievijas vēstnieks ANO vēl nav komentējis jauno rezolūcijas projektu. Ķīnas vēstnieks ANO žurnālistiem pateica, ka «mēs pie tā vēl strādājam».

Rezolūcijas projektā pieprasīts, lai Sīrijas valdība piekristu Arābu līgas 2.novembrī pieņemtajam rīcības plānam un nekavējoties izbeigtu vardarbību, atbrīvotu ieslodzītos un nosūtītu bruņotos spēkus atpakaļ uz kazarmām.

Rezolūcijas projektā arī aicināts «Sīrijas opozīcijas bruņotajiem elementiem atturēties no vardarbības», kad Sīrijas valdība būs izpildījusi minētās prasības.

Dokumentā ir nosodīti Sīrijas valdības izdarītie cilvēktiesību pārkāpumi, bet nav nosodīti opozīcijas uzbrukumi. Tajā arī pieminēti Arābu līgas lēmumi, tostarp prasība, lai Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodotu varu viceprezidentam.

Rezolūcijas projektā ir atzinīgi novērtēta bijušā ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana iecelšana par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā. Viņš tiek aicināts sadarboties ar Sīrijas valdību, pārējām Sīrijas konflikta pusēm un citām valstīm, lai šī rezolūcija tiktu pilnībā īstenota.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajās lietās Linns Pasko 28.februārī paziņoja, ka Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 7500 cilvēku, kopš Asada spēki sāka apspiest pret viņu vērstos civiliedzīvotāju protestus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu