Kastēns VK apsūdzības izšķērdībā saista ar "Sudrabas un Šlesera rēķinu kārtošanu" (150)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP/LC), mēģinot novērst uzmanību no sava pārkāpuma, nācis klajā ar "pārsteidzošu" versiju - Valsts kontroles ziņojums par Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) līdzekļu izšķērdēšanu esot daļa no Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas un bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) "personīgo rēķinu kārtošanas".

"Valsts kontrolei, acīmredzot nespējot atrast, kur palikuši 26 miljoni latu Dienvidu tilta būvniecībā, sāk likties svarīgs "ekskluzīvu" mazcenas mobilo telefonu liktenis no likvidējamām struktūrām," revīzijas ziņojumam nepiekrīt Kastēns.

"Izsludinājām konkursu par tehnikas iepirkšanu, pirms vēl bija sākušās sarunas par sekretariāta likvidēšanu. Mums vajadzēja jaunus telefonus un datorus neatkarīgi no tā, kas notiks ar sekretariātu, kas tika pievienots Bērnu un ģimenes lietu ministrijai (BĢLM). Ja budžetā bija līdzekļi iepirkumiem, tos veicām. Kad tika paziņots par taupības pasākumiem iepirkumiem un prēmijām, tad arī visus iepirkumus apstādinājām, līdzīgi kā visas pārējās ministrijas," Kastēns uzskata, ka Valsts kontrole cenšas šo ziņojumu pasniegt kā sensāciju.

Kastēns apgalvoja, ka viņa rīcībā nonākušais "nelaimīgais "Macintosh"" tika nodots BĢLM. "["Apple" vadītājs Stīvs] Džobss var būt priecīgs par reklāmu," izteicās Kastēns, norādot, ka "iPhone" iepirkuši "kādi četri ministri".

Bijušais ministrs nepiekrīt arī pārmetumiem par nelietderīgu naudas izlietojumu komandējumiem: "Rudenī bija starptautisks projekts par Eiropas līdzekļiem. Pieteicāmies. Trīs darbinieki aizbrauca komandējumos uz Vāciju, Lielbritāniju un Īriju. Tas tiek pasniegts kā politiskais tūrisms, ka tur nekādu rezultātu nav. Bet tika sagatavoti sadarbības memorandi un līgumi, to teksti tika saskaņoti. Restrukturizācijas dēļ tie netika parakstīti un tika nodoti BĢLM," teica Kastēns.

"Zināmā mērā šādi tendenciozi paziņojumi ir saistīti ar Sudrabas kundzes un Šlesera kunga personīgo rēķinu kārtošanu," uzskata Kastēns.

Kā ziņots, jau sākoties diskusijām par ĪUMSILS likvidēšanu, Kastēnam un sekretariāta vadītājam Jurim Asarim pirkti "iPhone 3G" telefoni un "Apple" datori, secināts Valsts kontroles revīzijā.

Kā norāda Valsts kontrole, saskaņā ar normatīvo aktu iestādes vadītājam ir pienākums lietderīgi rīkoties ar valsts un pašvaldību finanšu līdzekļiem un mantu, tas ir, rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.

Revīzijas laikā, veicot izlasē iekļauto darījumu pārbaudi, tika konstatēts, ka pērn 30.septembrī ĪUMSILS iegādājies divus mazcenas mobilos telefonus "iPhone 3G" par kopējo summu 102 lati (aptuvenā tirgus vērtība - 858 lati) sekretariāta vadītājam un ministram, lai gan 2008.gada septembrī Ministru kabinetā jau tika apspriests jautājums par Īpašu uzdevumu ministra sekretariāta reorganizāciju un 29.oktobrī tika pieņemts lēmums par ĪUMSILS reorganizāciju.

Lai pilnvērtīgi varētu izmantot iegādātos telefonus kā e-pasta pārlūku, 24.novembrī tika iegādāti divi datori "Apple Imac Mb323zh" un programmas "iWork-08 (MAC)" par kopējo summu 1500 lati, lai gan valsts pārvaldē netiek izmantota programmatūra MAC, bet gan "Windows".

Šie datori tika nodoti lietošanā sekretariāta vadītājam un ministram, taču 15.decembrī inventarizācijas laikā tika konstatēts, ka datori nav izņemti no iepakojuma un faktiski netiek lietoti.

19.decembrī iepriekš minētie mazcenas mobilie telefoni "iPhone 3G" tika norakstīti. Tā kā tālruņi tika iegādāti kā mazcenas telefoni, saistības līguma laušanas gadījumā ir 728 lati, tādēļ telefoni ar visām saistībām par mobilo sakaru pakalpojumiem bez atlīdzības tika nodoti ministram un sekretariāta vadītājam.

Kā norāda Valsts kontrole, ĪUMSILS nav ievērojis normatīvo aktu prasības un nelietderīgi izlietojis valsts budžeta līdzekļus, iegādājoties mazcenas mobilos telefonus "iPhone 3G" un datorus "Apple Imac Mb323zh "ar programmām iWork-08 par kopējo summu 1602 lati, kuri netika izmantoti amata pienākumu pildīšanai.

Kā secinājusi Valsts kontrole, lai gan 2008.gada oktobrī tika pieņemts valdības lēmums reorganizēt ĪUMSILS, to pievienojot Bērnu un ģimenes lietu ministrijai, 2008.gada novembrī tika palielināta mēnešalga sekretariāta vadītājam par 10% un sekretariāta vadītāja vietniecei par 6%.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu