Prezidents pauž atbalstu pareizticīgo Ziemassvētkiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš tīri cilvēcīgi atbalstītu pareizticīgo Ziemassvētku iekļaušanu svinamo dienu sarakstā, kā to kārtējo reizi ierosinājusi apvienība «Saskaņas centrs» (SC).

Pievienots A.Loskutova un «Vienotības» komentārs, un video.

Prezidents trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski žurnālistiem teica, ka pareizticīgie Ziemassvētkus svin neatkarīgi no tā, ka pašlaik tā nav atzīta par valsts svētku dienu. Un viņš «tīri cilvēcīgi» atbalstītu šīs dienas padarīšanu par oficiālu svētku dienu. Taču par to lemt nav prezidenta, bet gan Saeimas kompetence, sacīja Bērziņš.

Savukārt premjers Dombrovskis norādīja, ka par šo jautājumu būtu jādiskutē, ņemot vērā arī to, kā papildu svētku dienas varētu ietekmēt valsts budžetu. Turklāt Latvijas Darba devēju konfederācija neatbalstītu jaunu svētku dienu iekļaušanu kalendārā, viņš piebilda.

Iespējams noteikt par atzīmējamo dienu

Pareizticīgo Ziemassvētkus ir iespējams noteikt par atzīmējamo, nevis svētku dienu, kā to rosina «Saskaņas centrs» (SC), uzskata Dombrovskis.

Premjers intervijā «Radio 101» norādīja, ka par pareizticīgo Ziemassvētku atzīšanu par svētku dienu tiek diskutēts ik gadu. Taču ir jāvērtē, kāda jaunai svētku dienai būtu ietekme uz valsts ekonomiku un budžetu. Premjers arī uzsvēra, ka Latvijas Darba devēju konfederācija nekad nav atbalstījusi jaunu svētku dienu radīšanu.

«Bet ir iespējami arī dažādi starprisinājumi, piemēram, pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par atzīmējamo dienu,» teica premjers.

Ieviestu Krievijas tradīcijas

«Vienotības» frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis teica, ka ir strikti pret šo iniciatīvu. Viņš uzsvēra, ka Latvijā ir noteikti datumi, kuros visā valstī svin Ziemassvētkus, un tās arī ir brīvdienas. Savukārt padarīt 7.janvāri, pareizticīgo Ziemassvētku dienu, par brīvdienu nozīmētu sekot Krievijas tradīcijām.

«Ieviešot šajā dienā svētu dienu, mēs radītu pilnīgi neadekvātu tradīciju. Piemēram, Gruzijā pareizticīgajiem brīvdiena Ziemassvētkos ir tad, kad visā pasaulē, respektīvi, decembra beigās,» klāstīja Zaķis. Viņš norādīja, ka, ieviešot oficiālu svētku dienu 7.janvārī, «mēs ieviestu dominējošu Krievijas tradīciju».

Tāpat, šādi rīkojoties, rastos nevajadzīgs precedents, kas būtu piesaistīts gaisotnei pēc referenduma par divvalodību.

«Mēs radītu nevajadzīgu precedentu, ka ar referenduma palīdzību var panākt citus mērķus – protestēt un rādīt, kā kaut kas nepatīk, un beigās bonusā dabūt citu kaut kādu labumu. Tādu metodi Latvijā, manuprāt, pieļaut nedrīkst,» paziņoja Zaķis.

Loskutovs pretēji partijai atbalstīs svētku noteikšanu par brīvdienu

«Vienotības» Saeimas frakcijas deputāts Aleksejs Loskutovs pretēji partijas kopējai nostājai sola atbalstīt apvienības «Saskaņas centrs» (SC) ierosinājumu noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu.

Loskutovs šādu SC ierosinājumu jau atbalstīja pagājušā gada decembrī, balsojot par likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijām. Vairākums deputātu likumprojektu neatbalstīja.

Politiķis skaidroja, ka pats ir pareizticīgais un ka atbalsta pareizticīgo Ziemassvētku noteikšanu par svētku dienu. «Uzskatu, ka valstī svētku par daudz nebūs,» teica Loskutovs, piebilstot, ka daudziem latviešiem būtu interesanti apmeklēt pareizticīgo dievkalpojumus šajā laikā.

Taujāts par balsošanu pretēji partijas vairākuma nostādnēm, Loskutovs uzsvēra, ka katram ievēlētam deputātam ir tiesības uz savu viedokli neatkarīgi no partijas nostājas.

Vienotība: tā ir sabiedrības šķelšana

Ierosinājums par oficiālu svētku dienu mūsu valstī noteikt arī pareizticīgo Ziemassvētkus ir solis sabiedrības sašķelšanas, nevis saliedētības virzienā, tādēļ «Vienotība» šādu ierosinājumu neatbalsta, informēja «Vienotības» preses sekretāre Laila Timrota.

«Vienotība» norāda, ka visas konfesijas Latvijā ir vienlīdz cienījamas un tradicionāli mūsu valstī Ziemassvētki tiek svinēti laikā no 24.decembra līdz 26.decembrim, nedalot sabiedrību pēc kādas no reliģiskajām konfesijām.

SC grib, lai Latvijā svin pareizticīgo Ziemassvētkus

Jau vēstīts, ka SC kārtējo reizi sagatavojis grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, rosinot noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu