Neesot dots uzdevums saskaitīt vairāk iedzīvotāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Centrālajai statistikas pārvaldei (CSP) netika dots politisks uzdevums «aizvilkt» iedzīvotāju skaitu līdz diviem miljoniem, intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» norāda CSP priekšniece Aija Žīgure.

Statistikas mērķis - iegūt kvalitatīvu datu kopumu

«Cilvēki var dažādi spekulēt ar pieņēmumiem, taču es tos noraidu. Statistikas mērķis - iegūt kvalitatīvu datu kopumu, parādīt objektīvo ainu, un mūsu pienākums ir ikvienu interesentu iepazīstināt, kādas metodes izmantojām un kā šie dati uzzināti,» akcentē CSP vadītāja. «Runājot par to daļu, kas iegūta no dažādiem reģistriem, jāteic, tā ir atzīta prakse un ir valstis, kas skaita tikai tādā veidā. Statistikā viens no pamatprincipiem, ka mums jābūt politiski neietekmējamiem. To esam ļoti cītīgi centušies sargāt.»

Skaidrojot tautas skaitīšanas nozīmi, Žīgure stāsta, ka valstij ir ļoti svarīgi zināt, cik tai ir iedzīvotāju. Tāda statistika ir vākta jau kopš seniem laikiem. Tautas skaitīšanā cilvēki atbild uz jautājumiem arī par ģimenes sastāvu, izglītību, profesionālo nodarbošanos.

«Daži saka - iedzīvotāju reģistrā ir dati, var iztikt ar tiem! Taču iedzīvotāju skaits ir viens no «kustīgākajiem» rādītājiem, un to nemaz nav tik vienkārši uztvert,» uzsver CSP priekšniece.

Iegūt datus par precīzu iedzīvotāju skaitu valstī ir svarīgi

«Svarīgi bija izdibināt, cik tad ir to, kuri pēdējo gadu laikā aizbraukuši uz ārzemēm un emigranta statusā uzturas ārpus Latvijas ilgāk par 12 mēnešiem. (..) Iegūt datus par precīzu iedzīvotāju skaitu valstī ir svarīgi daudzu iemeslu dēļ. Tos gaida ekonomikas un valsts attīstības politikas veidotāji, tāpat demogrāfi un citi pētnieki.»

Kā atzīst Žīgure, tautas skaitīšanā iegūtie dati liks pārrēķināt dažādus rādītājus - CSP aprēķinās, cik valstī bija iedzīvotāju uz 2012.gada sākumu, un koriģēs arī citus datus, piemēram, ienākumu līmeni uz vienu iedzīvotāju, bezdarba rādītājus u.tml.

Saskaita 2 miljonus iedzīvotāju

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina CSP 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati.

Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā 2000.gada tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

Līdz šim pēc CSP datiem tika uzskatīts, ka 2011.gada decembrī Latvijā bija 2,208 miljoni iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu