Jēkabpils policista slepkavībā apsūdzētais savu vainu neatzīst

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policista Andra Znotiņa slepkavībā apsūdzētais bijušais specvienības «Alfa» loceklis Arvo Žagars otrdien Zemgales apgabaltiesā savu vainu slepkavībā neatzina, tomēr atzina vainu spēļu zāles laupīšanā.

(Ziņa papildināta ar TM skaidrojumu par apsūdzēto personu soda mēriem; pievienots video.)

Zemgales apgabaltiesā šodien iztiesā krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas septiņas personas. Taču nelielās sēžu zāles dēļ tajā netika ielaisti elektronisko mediju pārstāvji. Tiesas zālē nav restu, aiz kurām ievieto aizturētos un apsūdzētos, tādēļ sēžu zālē pastiprinātu apsardzi nodrošināja aptuveni 20 policistu.

Tiesas zāli aizņem apsūdzētos pavadošie policisti

Tiesas darbinieki zālē ielaida vien ziņu aģentūras un drukāto mediju žurnālistus. Fotogrāfus un televīzijas žurnālistus neielaida, pamatojoties uz advokātu lūgumu. Tiesa noraidīja arī televīzijas žurnālistu lūgumu ielaist viņus zālē bez kamerām, to pamatojot ar nepietiekamu zāles ietilpību.

Sēdē piedalījās cietušie, kā arī cietušo un apsūdzēto radinieki. Līdz pārtraukuma izsludināšanai prokurori nolasīja daļu apsūdzības. Prokurore Vida Kravcova informēja par daļas apsūdzēto veiktajiem noziegumiem pirms Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas.

Apsūdzētie noziegušies arī pirms tam

2008.gada martā brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, Edgars Paruškins un Staņislavs Berkuls apzaga kādu celtniecības objektu.

Prokurore informēja arī par brāļu Hristoforidi un Paruškina veiktajām zādzībām no mājokļiem 2010.gada rudenī.

Savukārt 2009.gadā šī trijotne nolaupīja un aplaupīja kādu juvelierizstrādājumu pārdevēju, piekāva, pieprasīja viņam naudu un atņēma bankas maksājumu kartes, ar kurām no kontiem noņēma 750 latus.

2009.gada augustā Tukumā šī trijotne aplaupīja kādu ģimeni. Viņi piekāva un sasēja vīru un sievu, draudēja tos nogalināt un nolaupīt viņu mazgadīgo dēlu, ja viņiem nesamaksās 100 000 eiro. Vīrs, uzbrucēju iebiedēts, viņiem vēlāk samaksāja 100 000 eiro un 2000 latu.

Līdz pārtraukumam prokurore nepabeidza uzskaitīt visas apsūdzības epizodes.

Savukārt trīs cietušie lietas materiāliem lūdz pievienot viņu prasības par materiālo atlīdzību. Divi pieprasīja 20 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību, bet trešais pieprasīja 10 472 latus morālā kaitējuma un ārstniecības izmaksu atlīdzību.

Laupīšanā apsūdzētajiem draud bargi sodi

Jau ziņots, ka šodien plkst. 10 Zemgales apgabaltiesa sāka iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011. gada janvārī apsūdzētas septiņas personas. Tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši.

Krimināllietā apsūdzēts Leonīds Koņuhovs - pēc Krimināllikuma (KL) 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas, Staņislavs Babeļis apsūdzēts pēc KL 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas. Kā TVNET informē Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Ksenija Novikova, 176.panta 4.daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 17 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, bet 233.panta 2.daļa - brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem vai arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no 2 līdz 5 gadiem vai bez tā.

Savu vainu noliegušajam Arvo Žagaram izvirzīta vesela virkne apsūdzību - pēc KL 118.panta 1.punkta, 118.panta 2.punkta, 15.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas. Bez augstāk minētajām apsūdzībām 118.panta 1. un 2. punkts paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem.

Visvairāk apsūdzībām izvirzīts Deniss Hristoforidi. Viņš apsūdzēts pēc KL 175.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 193.panta 3.daļas, 233.panta 2.daļas, 185.panta 1.daļas, 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 118.panta 1.punkta, 15.panta 4.daļas, Pāvels Hristoforidi apsūdzēts pēc KL 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 175.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 193.panta 3.daļas, 233.panta 2.daļas. Bez iepriekš neminētajām apsūdzībām, piemēram, 175.panta 4.daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontroli uz laiku līdz 3 gadiem, 183.panta 2.daļa - brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz 3 gadiem, bet 185.panta 1.daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 4 gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Edgars Paruškins apsūdzēts pēc KL 176.panta 3.daļas, 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 175.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 185.panta 1.daļas, 193.panta 3.daļas. Piemēram, 176.panta 3.daļa paredz brīvības atņemšanu uz 8-15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz 3 gadiem, bet 153.panta 3.daļa paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz 5-15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz 3 gadiem vai bez tās. Visbeidzot Staņislavs Berkuls apsūdzēts pēc KL 175.panta 4.daļas.

Tāpat jāņem vērā KL 50.pants, kurā ir norādīts, kā nosakāms sods par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, proti, ja persona izdarījusi vairākus patstāvīgus noziedzīgus nodarījumus, prokurors, sastādot priekšrakstu par sodu, vai tiesa, noteikusi sodu atsevišķi par katru nodarījumu, galīgo sodu nosaka pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, ietverot vieglāko sodu smagākajā vai arī pilnīgi vai daļēji saskaitot piespriestos sodus. Šādā gadījumā soda kopējais laiks nedrīkst pārsniegt attiecīgajam soda veidam noteikto maksimālo laiku.

Nu jau bijušie vienības «Alfa» darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, privātpersona Staņislavs Babelis un bijušie Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki Deniss un Pāvels Hristoforidi apsūdzēti par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī, bet vēl lietā figurē Staņislavs Berkuls un Edgars Paruškins, kuriem ar traģisko aplaupīšanu Jēkabpilī neesot nekāda sakara; viņi ir no tās pašas grupas, taču apsūdzēti par senākiem noziegumiem.

Cita starpā bijušais patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieks Žagars apsūdzēts par citas personas, kas izpildīja dienesta pienākumus, tīšu prettiesisku nonāvēšanu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā, kā arī mēģinājumu noslepkavot otru policijas darbinieku. Savukārt Deniss Hristoforidi apsūdzēts par mēģinājumu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā tīši prettiesiski nonāvēt citu personu, kas izpildīja dienesta pienākumus.

Uzbrucēji - bijušie policisti

Bruņotā laupīšana notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu