Valmieras cietumā nošauj dienesta suņus; Puķīte dzīvniekus nodēvē par inventāru papildināta (460)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar īpašu cietsirdību un nežēlību šonedēļ izcēlies Valmieras cietums – turklāt paradoksāli, ka šoreiz runa nav par ieslodzītajiem recidīvistiem, bet gan par cietuma uzraugiem un vadību, kuri, aizbildinoties ar naudas trūkumu, cietuma teritorijā, brutāli nošaujot, likvidējuši četrus dienesta suņus.

Cietuma priekšnieks dievojas, ka sākumā mēģinājuši suņus atdot cilvēkiem, taču, kad potenciālie suņu ņēmēji no dzīvniekiem atteikušies, nācies ķerties pie radikālām metodēm.

Tiešā tekstā cietuma priekšnieks atzīstas, ka nošauts ir viens suns. Tikmēr raidījuma "Depunktā" ziņotājs stāsta, ka nošauti ir visi četri suņi. Pēc ziņotāja iesūtītajām fotogrāfijām ir redzams, ka asiņu daudzums uz zemes varētu būt no visiem četriem suņiem. "Nošauti ir četri suņi, viens vācu aitu suns un trīs jauktas šķirnes sunenes. Cik zināms man, tad šauts ar dienesta ieroci, izpildītājs it kā esot bijis pieaicināts no malas, ko neviens nevēlas atklāt.

Cietuma priekšnieks atzīst, ka suņu nošaušana bijusi neētiska, taču šādi viņš krīzes apstākļos centies ietaupīt valsts naudu," vēstulē raidījumam "Degpunktā" raksta ziņotājs.

Arī pats cietuma priekšnieks, atbildot uz "Degpunktā" reportiera jautājumiem, netieši norāda, ka nošauti visi četri suņi.

Pēc intervijas pie vēl palikušajiem dzīvajiem suņiem cietuma vadība LNT neielaida. To telefoniski reportieru klātbūtnē aizliedza Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldi Puķīte.

Tikmēr par notikušo Valmieras cietumā ir patiesi šokētas teju visas dzīvnieku aizstāvju organizācijas. Kinologu grupas pārstāve Linda Zirdziņa uzsver, ka cietuma suns tomēr nav pielīdzināms, piemēram, dienesta automašīnai, ko vecuma vai kādu defektu dēļ var tā vienkārši norakstīt. Dzīvnieku aizstāve vēl piebilst, ka dzīvnieku likvidēšana nošaujot ir likuma pārkāpums un par šo gadījumu būtu jāieinteresējas policijai.

Tomēr Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte notikušo neuzskata par kaut ko īpašu. "Degpunktā" reportiera sazvanīts, Puķīte savās atbildēs ir skarbs un nošautos suņus nodēvē par "inventāru".

Reportieris: - Puķītes kungs?

Visvaldis Puķīte: - Jā.

- Labdien, te jūs patraucēja no Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījuma "Degpunktā" Agris Blūmfelds. Es gribēju pavaicāt, vai mēs nevarētu sarunāt interviju par tiem Valmieras suņiem, par to precedentu, kad nošāva suni?

- Kādā sakarībā man būtu jāsniedz jums šāda intervija? Tas ir kaut kāds ārkārtējs fakts?

- Manuprāt jā! Parasti jau cietumos suņus nešauj.

- Nu ziniet, tas būs mūsu, teiksim, jautājums, vai mēs darām kaut ko tamlīdzīgu vai nedarām. Tas ir mūsu inventārs!

- Suņi ir inventārs?

- Jā.

- Cietuma priekšniekam būs kādas sekas un atbildība par to, vai tas ir vienkārši tā, ka var darīt ko grib?

- Es domāju, ka jūs ambiciozi uzskatiet šo jautājumu, un es netaisos uz to vairāk atbildēt. Paldies.

Tikmēr raidījuma "Degpunktā" veidotāji nolēmuši vērsties tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu par Valmieras cietumā notikušo cietsirdību sākt procesu. Raidījuma galvenais redaktors Guntars Gulbiņš informēja, ka patlaban tiek rakstīts iesniegums policijai un Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Komentāri (460)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu