Rekordlielais apkures rēķins Liepājā ir augsto griestu dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gūtu objektīvāku priekšstatu par apkures rēķiniem, apkures izmaksas pareizāk būtu aprēķināt nevis par kvadrātmetru, bet kubikmetru, «Rietumu Radio» sacīja SIA «Liepājas namu apsaimniekotājs» vadītājs Artis Rimma.

Viņa vadītā uzņēmuma apsaimniekotajā namā Liepājā, Autoru ielā 4, saskaņā ar pētījumā «Karstie rēķini» apkopoto informāciju, decembrī bijusi dārgākā apkure Latvijā - 1,78 lati par kvadrātmetru.

«Portālā »karstierekini.lv« redzamā informācija ir tikai medaļas viena puse. Otra puse ir tāda, ka namā Autoru ielā 4 griestu augstums dzīvokļos ir četri pieci metri jeb par diviem metriem augstāks nekā standarta dzīvokļos,» rekordaugsto apkures izmaksu veidošanos skaidroja Rimma, norādot, ka, sadalot maksu par kvadrātmetru uz pusi, rēķins būtu vidējā līmenī. Viņš arī sacīja, ka mājas iedzīvotājiem augstie apkures rēķini neesot pārsteigums un viņi ar «šādu neērtību sadzīvo jau daudzus gadus».

Kā informēja Rimma, pērn ēkai Autoru ielā 4 izstrādāts renovācijas tehniskais projekts, taču nama iedzīvotāju kopsapulcē nolemts tā realizācijai nepiesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu. «Māja nav liela, darbu ir daudz, un, sarēķinot visas izmaksas, iedzīvotāji pieņēma lēmumu neizmatot Eiropas savienības līdzfinansējumu, bet nepieciešamos darbus - siltuma, ūdensapgādes sistēmu sakārtošanu un citus - veikt pakāpeniski,» skaidroja Rimma, norādot, ka tehniskais projekts ir derīgs desmit gadus un iedzīvotāji aktīvi iesaistās sava nama apsaimniekošanā. «Šajā gadījumā saceltā ažiotāža ir nevietā,» piebilda Rimma.

Namu apsaimniekotājs: dati nesakrīt ar namu apsaimniekotāju aprēķiniem

Vairāki apkures rēķini Liepājā, kas publiskoti pētījuma «Karstie rēķini» ietvaros nesakrīt ar namu apsaimniekotāja aprēķiniem, «Rietumu Radio» informēja SIA «Liepājas namu apsaimniekotājs» vadītājs Artis Rimma.

«Ir adreses, kur mūsu rēķini un portālā publicētie sakrīt, bet ir vietas, kur tie ir atšķirīgi,» norādīja Rimma. Kā piemēru, kur rēķini atšķiras, viņš minēja namu Liepājā, Mežu ielā 31.b. Portālā minēts, ka decembrī šajā namā par apkuri jāmaksā 1,05 lati par kvadrātmetru, savukārt «Liepājas namu apsaimniekotājs» nosūtījis rēķinus, kur maksa bijusi 68 santīmi par kvadrātmetru. To, kāpēc ir šāda atšķirība Rimma, nevarēja izskaidrot, taču viņa vadītais uzņēmums būtu gatavs portāla veidotāju rīcībā nodot arī savus apkures izmaksu aprēķinus.

Kā atzīst Rimma, pateicoties portāla «karstierekini.lv» aktivitātēm, ir sarosījusies arī Latvijas Namu apsaimniekotāju asociācija, kas spriežot par vienotu un iedzīvotājiem saprotamu apkures rēķinu veidošanas metodikas izstrādāšanu, kas varētu tapt līdz vasarai. Tikmēr «Liepājas namu apsaimniekotāja» mājaslapā internetā jau pašlaik esot atrodama informācija par to, kā veidojas apkures rēķini, kas, kā sacīja Rimma, iedzīvotājiem ir «saprotama un viegli uztverama, lai iedzīvotājiem būtu pārliecība, ka viņus nekrāpj».

Vienlaikus viņš atzīst, ka Latvijā ir daudz namu apsaimniekotāju, kuru «kārtis nav skaidras» - izrakstītie apkures rēķini ir nepārskatāmi un neviena institūcija to nekontrolē.

Vēl dārgs siltums ir Siguldā un Cēsīs

Otra lielākā maksa par apkuri, kā liecina pētījums, Latvijā ir SIA «Inviana» apkalpotajam namam Laimas ielā 2, Siguldā, - 1,71 lats par kvadrātmetru, bet trešos lielākos apkures rēķinus saņem Vilku ielas 12 Cēsīs nama iedzīvotāji, kuriem siltumu piegādā SIA JGA (1,57 lati par kvadrātmetru).

Pētījumā tika noskaidroti arī tie siltuma piegādātāji, kuri nodrošina lētāko apkuri, rēķinot uz vienu kvadrātmetru. 31 santīmu par vienu kvadrātmetru maksā Elkoņu ielas 5/9 nams Liepājā, kuram siltumu piegādā šā paša nama īpašnieku biedrība.

Pētījuma «Karstie rēķini» mērķis ir noskaidrot apkures izmaksas dažādos Latvijas daudzdzīvokļu namos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu