Policija nesaredz pārkāpumus izmeklēšanas darbībās pret žurnālistu Jākobsonu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija (VP) nav konstatējusi pārkāpumus izmeklēšanas darbību veikšanā attiecībā uz žurnālistu Leonīdu Jākobsonu. Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse teica, ka VP Iekšējās drošības birojs, izvērtējot Latvijas Žurnālistu asociācijas iesniegumu un pārbaudot tajā minēto informāciju, nav konstatējis pārkāpumus policistu rīcībā, veicot procesuālās darbības attiecībā uz Jākobsonu.

Policija aiztur žurnālistu par Ušakova sarakstes publiskošanu

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) bija vērsusies arī pie tiesībsarga, taču Tiesībsarga birojs nolēma nerosināt pārbaudes lietu par tiesībsargājošo iestāžu rīcības samērīgumu Jākobsona datora un citu informācijas nesēju atsavināšanā pagājušā gada decembrī no žurnālista dzīvesvietas kratīšanas laikā.

2011.gada nogalē Tiesībsarga birojs saņēma LŽA iesniegumu, lūdzot izvērtēt tiesībsargājošo iestāžu rīcības samērīgumu. Vienlaikus iesniegumā tika norādīts, ka policijas iestāžu rīcībā ir nonākusi informācija par citiem žurnālista informācijas avotiem, kuriem nav saistības ar konkrēto kriminālprocesu.

Jau ziņots, ka LŽA lūgusi tiesībsargu un prokuratūru pārbaudīt, vai tiesībsargājošo iestāžu rīcība, aizturot žurnālistu un izolējot viņu no sabiedrības, konkrētajā situācijā bija samērīga ar tās iespējami nodarīto pārkāpumu. Prokuratūra iesniegumu pārsūtīja Valsts policijai.

Pēc asociācijas rīcībā esošās informācijas, Jākobsons Rīgas mēra Nila Ušakova saraksti ieguva likumīgi un, to izmantojot, pildīja savu žurnālista pienākumu. Saskaņā ar preses likumu žurnālists nav publiskojis informāciju, kuru varētu uzskatīt par iejaukšanos Ušakova privātajā dzīvē.

Žurnālists tika atbrīvots pērn 17.decembrī pēc divas diennaktis ilgas aizturēšanas.

Jākobsons tiek turēts aizdomās par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Kratīšanā žurnālistam atsavināts dators, vairāki telefoni un apmēram 300 disku.

Žurnālists portālā «kompromat.lv» publicējis, iespējams, Ušakova saraksti ar Krievijas vēstniecību, ko, kā viņš apgalvo, ieguvis no viņam anonīmi atsūtītas interneta vietnes, caur kuru sarakste bijusi aplūkojama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu