Ķemeru “pasakai” sola turpinājumu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bezgalīgajam stāstam, kura nosaukums ir "Ķemeru sanatorijas rekonstrukcija", autori - īpašnieki SIA "Ominasis Latvia" - sola uzrakstīt nobeigumu 2008. gadā. Tomēr, ņemot vērā līdzšinējos darbības tempus un situāciju objektā, cerības drīzumā reanimēt dziednīcu ir niecīgas.

Iebraucot Ķemeros, kādreiz slavenais ārstniecisko dūņu kūrorts šķiet nevienam nevajadzīgs. Nepabeigtas augstceltnes, sabrukušas mājiņas, sen slēgts kinoteātris – tas viss rada drūmu pamestības izjūtu. Jautājums par valsts īpašumu, tai skaitā arī par Ķemeru sanatorijas, privatizāciju bija izlemts jau pirms 15 gadiem, bet vēl šodien agrākajā dziednīcā nekas nenotiek. Tagadējais īpašnieks pirmos kontraktus par rekonstrukciju noslēdza 2001. gadā un muļļājas objektā līdz pat šai baltai dienai.

Dziednīca vai viesnīca?

Var apšaubīt arī to, vai ārstniecības iestāde pēc atjaunošanas turpinās kalpot cilvēku veselības uzlabošanai. Sanatorijas privatizācijas noteikumi paredz, ka desmit gadus pēc "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā ir jāsaglabā objekta darbības profils: kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi. Tikmēr īpašnieki šo noteikumu, šķiet, izprot pēc savas loģikas – tiek domāts, kā izveidot piecu zvaigžņu viesnīcu, bet agrākās poliklīnikas vietā būs SPA centrs. No "Ominasis Latvia" pārstāvja Tofika Kavara stāstītā var secināt, ka ēku paredzēts pārveidot par atpūtas vietu "bieziem" iebraucējiem. Protams, ja vien viņš SPA skaistumkopšanas procedūru sarakstā neiekļaus arī ārstēšanu ar dūņām.

Istabas – lielākas

RB jau rakstīja, ka "Ominasis Latvia" vairākkārt pārcēlis termiņu, kurā jāpabeidz "Ķemeru" rekonstrukcija. Sākumā tika solīts, ka sanatorijas ēku atjaunos 2003. gadā, tad - līdz 2004. gada beigām, bet poliklīniku - līdz 2005. gada pavasarim. Vēlāk termiņu pārcēla uz 2005. gada 30. jūniju. Tagad T. Kavars RB saka, ka viesnīcas ēku varētu pabeigt šogad, bet palīgbūvi, kas atradīsies zem zemes – 2008. gadā. Tad arī varētu uzņemt pirmos klientus. Uzņēmuma pārstāvis atzīst kavēšanos, taču skaidro to ar tehniskām problēmām. Sākotnēji bijis paredzēts būvēt trīs zvaigžņu viesnīcu, bet vēlāk – pieczvaigžņu. Visa ēkas iekšiene praktiski jāpārbūvē, jānojauc visas sienas, lai palielinātu istabiņu platību. Agrāk tās visas bijušas 11–15 kvadrātmetrus lielas, bet tas neatbilst mūsdienu prasībām. Tagad numura platība būs 28–40 kvadrātmetri.

Otrs kavēšanās iemesls ir nepieciešamība veidot piebūvi veļas mazgāšanai un citām saimnieciskām vajadzībām, bez kā viesnīca nevarēs iztikt. Pēc ilga saskaņošanas procesa vajadzīgās atļaujas veidot to vēsturiskajā Ķemeru parkā nav saņemtas, un uzņēmumam nāksies šīs telpas izbūvēt pazemē. Tas ievērojami paildzinās būvniecību.

Paraugistabiņai pieprasa zeltītu slēdzi

Patlaban ir atjaunota vēsturiskās sanatorijas fasāde, bet iekšpusē ir tikai kailas sienas. Izveidota vienīgā "paraugistabiņa", lai varētu redzēt, kāds izskatīsies viesnīcas numuriņš. Taču to pilnībā izbrāķējuši sadarbības partnera - ekskluzīvo viesnīcu tīkla "Kempinski" - pārstāvji, ar ko "Ominasis Latvija" noslēdza līgumu 2004. gadā. Viņiem pārāk vienkāršs šķitis vannas iekārtojums, un pat elektrības slēdžiem pieprasīta zeltīta maliņa. Citiem vārdiem, paziņots, ka visam jābūt daudz greznākam. Tas nozīmē, ka restaurētājiem atkal jāmeklē jauni materiāli, jāpārveido dizains un jāgatavo jauns istabiņas paraugs. Savukārt pie poliklīnikas ēkas atjaunošanas uzņēmums vispār vēl nav ķēries, to pamazām grauž laika zobs. Izņēmums ir dažas ēkas istabiņas, kas tiek izmantotas kā firmas ofiss. RB arī nenovēroja, ka objektā norisinātos aktīvi būvdarbi. Vietējie iedzīvotāji RB teica, ka dažus strādniekus reizēm redzējuši, bet vērienīga restaurācija nenotiek – ēkas šķiet tukšas un klusas.

Dodiet arī parku!

T. Kavars piebilst, ka viņa pārstāvētajam uzņēmumam pieder tikai divas ēkas, tāpēc būtu labi, ja Jūrmalas pašvaldība parūpētos par parku un pārējo teritoriju. Viņš ir satraukts par to, ka cilvēki negribēs baudīt viesnīcas jaukumus, ja apkārt būs grausti. Domes pārstāvis Ingmārs Čaklais RB atzīst: "Atliek tikai plātīt rokas." Pašvaldībai nav jēgas ieguldīt naudu teritorijas attīstībā, ja tās centrālais objekts nīkuļo. Jāpiebilst, ka "Ominasis Latvija" metuši kāru aci uz 24 hektāriem zemes, kas vēsturiski saistīta ar sanatoriju. "Viņi saka - atdodiet mums to visu parku klāt, un tad – uhh, kā mēs tur saimniekosim!" piebilst I. Čaklais. Tomēr Jūrmalas pašvaldībai šāds piedāvājums īpašu uzticību nevieš.

***

Fakti

"Ominasis Latvija" kā ārzemju investors ieguva Ķemeru sanatoriju līdz ar vērtīgajiem dūņu un ārstniecisko ūdeņu avotiem par nepilniem 180 000 latu skaidrā naudā un 720 000 latu privatizācijas sertifikātos 1998. gadā.

Uzņēmums lūdzis Privatizācijas aģentūrai par diviem gadiem pagarināt investīciju ieguldīšanas termiņu sanatorijas atjaunošanā, kas beigsies 19. februārī. Ieguldījumu termiņi jau vairākkārt nokavēti. Pērn uzņēmums rekonstrukcijā ieguldījis aptuveni 666 700 latu, un privatizācijas noteikumos paredzētais kopējo ieguldījumu apjoms ir 10 miljoni latu. Jāpiebilst, ka minētais termiņš attiecas tikai uz naudas ieguldījumiem, nevis uz ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Privatizācijas aģentūra piedraudējusi "Ominasis Latvia" ar autditu, ja līdz minētajam termiņam netiks iesniegti dokumenti par kopīgajām investīcijām rekonstrukcijā. Pagaidām kompānija iesniegusi sīkāku pamatojumu lūgumam par termiņa pagarinājumu, bet līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā lēmums nebija pieņemts.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu