"Nav piemērots nekādiem mītiņiem." Turcija 1. maijā aizliedz protestus Stambulas Taksimas laukumā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Taksimas laukums Stambulā.
Taksimas laukums Stambulā. Foto: Stoktur/Shutterstock

Turcijas policija otrdien norobežojusi Stambulas centrālo Taksimas laukumu, lai nepieļautu nekādus protestus 1.maijā, kad pilsētā patrulēs desmiti tūkstoši policistu.

Ap laukumu uzstādītas augstas metāla barjeras, ziņo aģentūras AFP žurnālisti.

Turcijas iekšlietu ministrs Ali Jerlikaja pirmdien paziņoja, ka varasiestādes izraudzījušās 40 teritorijas, kurās notiks 1.maija svinības, bet Taksimas laukumā tās nebūs atļautas.

Jerlikaja sacīja, ka vairākas arodbiedrības bija pieprasījušas izmantot šo laukumu, bet tas netiks atļauts. 2013.gadā Taksimas laukums kļuva par epicentru plašajiem protestiem pret Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un viņa valdību.

"Taksimas laukums un tā apkārtne nav piemērota nekādiem mītiņiem," paziņoja ministrs.

Opozīcijā esošā centriski kreisā Republikāņu tautas partija (CHP), kas guva uzvaru 31.martā notikušajās pašvaldību vēlēšanās, izdarīja spiedienu uz valdību, lai tā atvērtu laukumu Darba svētku mītiņiem. CHP vadītājs Ezgirs Ezels pirmdien aicināja iekšlietu ministru pārskatīt aizliegumu izmantot Taksimas laukumu mītiņiem.

"Taksimas slēgšana nozīmē konstitūcijas neatzīšanu," viņš piebilda.

Arī tiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" paziņoja, ka aizliegums "ir pamatots ar pilnīgi nepatiesiem drošības un sabiedriskās kārtības apsvērumiem", un aicināja to atcelt.

Nosaucot laukumu par "vietu ar milzīgu simbolisku nozīmi", organizācija piebilda, ka "Turcijas varasiestādes vairāk nekā desmit gadus ir nelikumīgi ierobežojušas cilvēku tiesības uz pulcēšanos un kriminalizējušas laukumā notiekošos miermīlīgos protestus."

1.maijā Stambulā patrulēs vairāk nekā 42 000 policistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu