Putnu gripa sasniegusi Rietumeiropu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Potenciāli nāvējošais putnu gripas vīruss H5N1 ir atklāts Rietumeiropā, kur uzliesmojumi reģistrēti Itālijā un Grieķijā, kā arī Bulgārijā, bet Āzijā palielinājies putnu gripas upuru skaits.

Sestdien tika ziņots par kādas indonēziešu sievietes nāvi no putnu gripas. Viņas un vēl vienas mirušās sievietes asins paraugi tika nosūtīti uz Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas akreditēto laboratoriju Honkongā, un ir saņemta atbilde, kas apstiprina putnu gripas diagnozi.

Itālijas veselības ministrs Frančesko Storače sestdien paziņoja, ka ļoti patogēnais vīrusa paveids atrasts 21 bojāgājušam gulbim Sicīlijas salā un citviet valsts dienvidos.

"Divdesmit viens gulbis bija inficēts ar vīrusu, no tiem pieci ar vīrusa virulento formu," viņš teica žurnālistiem.

Eiropas Komisija mierīgi reaģējusi uz ziņu, ka vīruss, kas iepriekš tika inficējis putnus Rumānijā un prasījis četru cilvēku dzīvības Turcijā, jau šķērsojis 25 valstu bloka robežu.

Storače centies mazināt bažas, sakot, ka pagaidām neviens cilvēks nav tieši inficējies no putniem.

Vācija un Austrija sestdien paziņoja, ka tās uzmanīgi sekojot notikumu attīstībai Itālijā.

Itālija veic ārkārtas pasākumus un ir noteikusi triju kilometru aizsardzības zonu un desmit kilometru novērošanas zonu ap katru no vietām, kur reģistrēts putnu gripas uzliesmojums. Šajās zonās mājputni tiek turēti iekštelpās un tos atļauts transportēt vienīgi uz kautuvēm.

Līdzīgus pasākumus veic arī Grieķija, kur Saloniku apkārtnē tika atrasti ar vīrusu H5N1 inficēti miruši gulbji.

Maskavā notiekošās astoņu industriāli attīstīto valstu (G8) apspriedes dalībnieki sestdien brīdināja no putnu gripas pandēmijas, neilgi pirms tika saņemtas ziņas par H5N1 vīrusa atklāšanu Grieķijā un Itālijā.

"Mēs apzināmies iespējamo putnu gripas pandēmijas risku un tās potenciālo ekonomisko un finansiālo ietekmi," teikts Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Krievijas un ASV paziņojumā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu