Igaunijā pārbaudīs putnu fermas, vai tajās nav putnu gripas infekcijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas Veterinārais dienests sācis pārbaudīt valsts mājputnu fermas pēc pasaules veselības aizsardzības organizāciju brīdinājuma, ka Turcijā konstatētais bīstamais putnu gripas vīruss var apdraudēt citas valstis.

"Visas putnu fermas neatkarīgi no to lieluma janvārī un februārī tiks pārbaudītas, vai tās nav inficētas ar putnu gripu," teikts Igaunijas Veterinārā dienesta paziņojumā.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta putnu barības izcelsmei, jo Igaunija jau ir aizliegusi izmantot putnu barību no rajoniem, kuros konstatēta putnu gripa.

Igaunija ieteikusi mājputnu fermām putnus turēt telpās, lai novērstu to kontaktus ar gājputniem.

Tajā pašā laikā Igaunijas Ārlietu ministrija izplatījusi brīdinājumu, iesakot ceļotājiem nedoties uz Turcijas reģioniem, kuros konstatēta putnu gripa, ar kuru inficējušies 15 cilvēki un divi miruši.

Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Vinets Veldre aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijā putnu fermas tiek pārbaudītas ik ceturksni. Pirmā pārbaude notika pērn rudenī, bet otrā - ziemā. Šādu pārbaudi plānots veikt arī pavasarī, kad būs vairāk jāsatraucas par iespējamo putnu gripas uzliesmojumu, jo no siltajām zemēm atgriezīsies gājputni.

LETA jau ziņoja, ka Latvija neatrodas paaugstināta riska zonā, taču, lai novērstu putnu gripas ievazāšanu un izplatīšanos Eiropas Savienības dalībvalstīs, Eiropas Komisijas pastāvīgās komitejas sanāksmē Briselē tika pieņemts lēmums izvērtēt dalībvalstu putnu novietņu risku.

Izvērtējot Latvijas putnu novietnes, PVD pērn rudenī nolēma paaugstināta riska putnu novietņu sarakstā iekļaut 59 putnu novietnes. Sarakstā iekļautas novietnes, kas atrodas atklātu ūdenskrātuvju tuvumā, kurās putni ikdienā tiek turēti ārā, kā arī novietnes, kurās tiek turēti dažādu sugu putni. Vislielākā vērība tika pievērsta gan mājas, gan savvaļas ūdensputniem.

PVD ģenerāldirektors piebilda, ka dienests ir veicis arī citus pasākumus un izstrādājis instrukciju par rīcību, ja ir aizdomas par putnu gripas uzliesmojumu, kā arī tad, ja šīs aizdomas apstiprinās. Lai pārbaudītu šo instrukciju praksē, PVD rīkojis mācības. Tajās tika izspēlēta atbildīgo valsts institūciju un personu rīcība putnu gripas uzliesmojuma gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu