Ģeofiziķis: Īslandes vulkāna izvirdums var būt beidzies (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īslandē esošā Eijafjadlajegidla vulkāna aktivitāte vairs nav konstatēta, un tā izvirdums var būt beidzies, svētdienas vakarā paziņoja Īslandes Universitātes ģeofiziķis Magnuss Gundmundsons.

"Es varu apstiprināt, ka krātera aktivitāte ir apstājusies. Magma vairs neplūst uz augšu. Izvirdums vismaz pašlaik ir apstājies. Tagad no krātera izplūst tikai tvaiks," sacīja ģeofiziķis.

Viņš tomēr brīdināja, ka "ir pāragri pateikt, vai tās ir izvirduma beigas vai tikai īslaicīgs aktivitātes pārtraukums".

Lai zinātu droši, vajadzīgs laiks

Eksperti nākamo dienu un nedēļu laikā rūpīgi novēros šo vulkānu. Ģeofiziķis sacīja, ka būtu vajadzīgs ilgs laiks, līdz varētu droši pateikt, ka izvirdums beidzies.

Magnuss Gudmundsons uzsvēra, ka iepriekšējais šā vulkāna izvirdums ildzis 13 mēnešus no 1821. līdz 1823. gadam, vairākas reizes apstājoties un atsākoties ar dažādiem intervāliem.

Eksperti brīdina par jaunu eksploziju draudiem

Eksperti ir brīdinājuši, ka pēc Eijafjadlajegidla izvirduma beigām varētu notikt jauna eksplozija citā krāterī vai netālu esošajā daudz lielākajā un spēcīgākajā Katlas vulkānā.

Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums sākās 14.aprīlī, un tā radīto pelnu dēļ apmēram piecas dienas bija būtiski traucēta gaisa satiksme lielā daļā Eiropas. Vulkāna izvirduma dēļ visā Eiropā no 15. līdz 21.aprīlim tika atcelti vairāk nekā 100 000 avioreisu un ceļā nevarēja doties aptuveni 10 miljoni pasažieru.

Vēlāk šā vulkāna pelnu dēļ periodiski tika slēgtas dažādu valstu gaisa telpas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu