EP 18 jauni deputāti, arī viens no Latvijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprināja Lisabonas līguma izmaiņas, kas atļaus šajā sasaukumā sākt darbu 18 jauniem deputātiem, no kuriem viens būs no Latvijas. Deputāti arī vienojās, ka līguma izmaiņai nav jāsasauc Konvents.

Deputātu skaits ir jāpalielina, jo iepriekšējās Parlamenta vēlēšanas notika, kad spēkā vēl bija Nicas līgums. Saskaņā ar iepriekšējo līgumu EP deputātu vietu skaits bija 736, bet saskaņā ar Lisabonas līgumu, kas stājās spēkā 2009. gada 1. decembrī, — 751.

Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprināja Lisabonas līguma izmaiņas, kas atļaus šajā sasaukumā sākt darbu 18 jauniem deputātiem, no kuriem viens būs no Latvijas. Deputāti arī vienojās, ka līguma izmaiņai nav jāsasauc Konvents.

Papildu vieta arī Latvijai

Lēmums par deputātu vietām tika pieņemts Lisabonas līguma sarunu laikā. Papildu deputātu vietas EP pienākas Spānijai - 4 deputātu vietas, Austrijai, Francijai un Zviedrijai — katrai pa divām, un Bulgārijai, Itālijai, Latvijai, Maltai, Nīderlandei, Polijai, Slovēnijai un Apvienotajai Karalistei — katrai pa vienai deputāta vietai.

Vienīgā valsts, kam deputātu vietu skaits samazināsies, ir Vācija, kas zaudē trīs deputātu vietas, jo saskaņā ar jauno līgumu maksimālais vienas valsts deputātu skaits ir 96. Tomēr tā kā pašreizējie 99 Vācijas deputāti saglabās savas pilnvaras, deputātu vietu skaits uz laiku pieaugs līdz 754. Izmaiņa Lisabonas līgumā bija nepieciešama šā iemesla dēļ.

Padome tādēļ ierosināja līgumā grozījumu un apspriedās par to ar Parlamentu, kas priekšlikumu šodien atbalstīja. Līguma grozījums vēl jāratificē visām 27 dalībvalstīm. Tikmēr 18 deputātus ir iespējams uzaicināt kā novērotājus, bet Parlaments pagaidām vēl nav lēmis, kad tas varētu notikt.

Zīle iesaka balstīties uz iepriekšējo vēlēšanu rezultātiem

EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle (TB/LNNK) uzskata, ka Latvijai jāpieturas pie pagājušā gada jūnijā notikušo EP vēlēšanu rezultātiem un par devīto EP deputātu no Latvijas jākļūst Kārlim Šadurskim (PS), aģentūru LETA informēja deputāta asistente Guna Zaķe-Baltā.

"Ja dalībvalstīm būs brīva izvēle, pēc kuras procedūras aizpildīt papildus piešķirto deputāta vietu, uzskatu, ka Latvijai ir jāpieturas pie vēlēšanu rezultātiem un jānominē Kārlis Šadurskis tā vietā, lai novilcinātu lēmumu līdz Saeimas vēlēšanām un tad dotu Saeimai iespēju izlemt par pārstāvi no sava vidus," saka Zīle.

Konvents nav jāsasauc

Parlaments arī piekrita Padomes ieteikumam nesasaukt Konventu, ko veido valstu parlamentu pārstāvji, dalībvalstu vai to valdību vadītāji, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas vadītāji. Šāda konventa sasaukšana ir paredzēta līgumā. Lai veiktu līguma izmaiņas bez Konventa, ir nepieciešama Parlamenta piekrišana.

Rezolūciju par līguma izmaiņu Parlaments pieņēma ar 479 balsīm par, 122 pret un 15 atturoties. Ieteikumu nesasaukt Konventu Parlaments atbalstīja ar 499 balsīm par, 94 pret un 4 atturoties. Abas rezolūcijas gatavoja Spānijas deputāts Méndez de Vigo (EPP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu