Eiropā atjauno Īslandes vulkāna pelnu dēļ pārtraukto gaisa satiksmi (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropā trešdien turpinājās gaisa satiksmes atjaunošana pēc Īslandes vulkāna pelnu mākoņa radītā haosa, tomēr ceļotājiem vēl arvien jārēķinās ar satiksmes traucējumiem, kamēr aviosabiedrības nogādā uz galamērķiem iepriekš atcelto reisu pasažierus.

Jaunākā informācija liecina, ka gaisa telpa patlaban atvērta Austrijā, Beļģijā - lidmašīnas drīkst nolaisties, bet izlidošana patlaban liegta (vismaz līdz pusdienlaikam), Lielbritānijas un Dānijas lidostas atvērtas, Somijā šorīt atvērtas lielākā daļa lidostu, Francijā lielākā daļa lidostu atvērtas, bet vēl pastāv zināmi ierobežojumi, Vācijā lidostas pārsvarā slēgtas, bet daži reisi notikuši, Īrijā, Itālijā un Nīderlandē gaisa telpa atvērta, Norvēģijā - gaisa telpa atkal atvērta, Polijā, Spānijā, Šveicē - gaisa telpa atvērta, Zviedrijā atļauta lidmašīnu satiksme pār valsts centrālo un ziemeļu daļu.

Lielbritānija otrdienas vakarā atcēla lidojumu aizliegumu, sekojot Beļģijai, Francijai, Vācijai un citām valstīm.

Neilgi pirms pulksten 22 (pusnakts pēc Latvijas laika) Londonas Hītrovas lidostā nolaidās aviokompānijas "British Airways" lidmašīna no Kanādas pilsētas Vankūveras. Tā bija pirmā lidmašīna, kas nolaidusies Hītrovā pēc Lielbritānijas gaisa telpas slēgšanas pagājušajā nedēļā.

"British Airways" brīdināja, ka būs vajadzīgs ievērojams laiks pirms lidojumu programmas atjaunošanas pilnā apmērā.

Zemo cenu aviokompānija "easyJet" atzina, ka normāla satiksmes grafika atjaunošana prasīs vairākas dienas un ir gaidāma reisu kavēšanās.

Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) lēsa, ka Īslandes vulkāna radītā krīze izmaksājusi civilās aviācijas nozarei 200 miljonus ASV dolāru (104,4 miljonus latu) dienā.

IATA vadītājs Džovanni Bizinjani paziņoja Itālijas televīzijai, ka šīs krīzes dēļ bankrots draud vairāk nekā piecām mazām vai vidējām Eiropas aviosabiedrībām, un aicināja ES izmaksāt kompensācijas.

"British Airways" otrdien nosūtīja vairākas lidmašīnas tālajos reisos uz Hītrovu vēl pirms tam, kad Lielbritānija bija atcēlusi lidojumu aizliegumu. Vienu no šīm lidmašīnām nācās novirzīt uz Briseli.

Eiropas gaisa satiksmes kontroli koordinējošā institūcija "Eurocontrol" paziņoja, ka jau otrdienas vakarā bija atvērtas gandrīz trīs ceturtdaļas Eiropas gaisa telpas.

Aviokompānijas ārpus Eiropas dažādi reaģēja uz gaisa satiksmes atjaunošanu Eiropā. Austrālijas lidsabiedrība "Qantas Airways" pagarināja lidojumu aizliegumu uz Eiropu un no Eiropas par vēl vienu diennakti, bet "Air China" atjaunoja reisus starp Pekinu un Maskavu, Stokholmu un Romu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu