Valmieras teātrī trīs pirmizrādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Valmieras teātris 2009./2010. gada sezonu noslēgs 5. jūnijā, bet līdz tam vēl trīs pirmizrādes: Alvja Lapiņa komiska drāma par jancīgiem latviešiem „Eldorado”; Fridriha Šillera luga par cilvēku bēdām un vājībām „Marija Stjuarte”; „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” pēc Edvarta Virzas "Straumēnu" motīviem.

30. aprīlī plkst. 18.30 teātra Apaļajā zālē pirmizrāde Alvja Lapiņa komiskai drāmai par jancīgiem latviešiem „Eldorado”, ko iestudē režisors Varis Brasla. Lugas darbība notiek te un tepat – lielākā ciemā vai mazā pilsētiņā. Divi uzņēmīgi draugi vēlas savu dzimto vietu pārvērst par mītisko laimes zemi Eldorado, kur bez pūlēm katrs var iegūt laimi un naudu. Iedzīvošanās plānos ietilpst gan skaistu sieviešu aktu gleznošana, gan dažādi pagrīdes rūpali un pat ekoloģisku slieku audzēšana. Taču arī laikabiedriem ir savi dzīves plāni, kas ik palaikam maina abu draugu ieceres...

Lomās: Dace Eversa, Tālivaldis Lasmanis, Januss Johansons, Baiba Valante, Aigars Vilims, Terēze Lasmane un Mārtiņš Meiers.

„Eldorado” scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece – Ieva Kundziņa.

Savukārt jau 20. maijā priekškars vērsies Fridriha Šillera lugai par cilvēku bēdām un vājībām „Marija Stjuarte”, ko iestudē Oļģerts Kroders. Par vienu no galvenajiem iemesliem uzveduma tapšanai Kroders min divas lieliskas Valmieras teātra aktrises – Ievu Puķi un Elīnu Vāni, kurām karalieņu - Marijas Stjuartes un Elizabetes - lomas esot nopietns aktierisks uzdevums.

Abas karalienes, cīnīdamās par varu, patiesībā vēlas tikai mīlēt un tikt mīlētas. Vīrieši, cīnīdamies par karalieņu mīlestību, patiesībā grib sagrābt varu. „Nekas šajā pasaulē nemainās: vara ir tik liels kārdinājums, ka cilvēki plēsās, plēšas un plēsīsies, lai arī viņu politiskās spēlītes būtu cik nejēdzīgas!” uzskata Oļģerts Kroders.

Izrādes scenogrāfs ir Krodera pastāvīgais domubiedrs Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmus veido Anna Heinrihsone, jo viņai, kā saka Kroders, „ir spēja radīt kostīmus ar mūžības pieskārienu”. Komponists – Emīls Zilberts.

Pārējās lomās: Ivo Martinsons, Aigars Apinis, Krišjānis Salmiņš, Agris Māsēns, Juris Laviņš, Kārlis Neimanis, Rihards Rudāks, Ligita Dēvica, Skaidrīte Putniņa, Regīna Devīte.

Pēdējā sezonas pirmizrāde 3. jūnijā Edvarta Virzas Saules poēmas atskaņojums 1 cēlienā „Straumēni” Viestura Meikšāna režijā.

Iestudējuma pamatā būs nevis vārds, bet skaņa – mūzika, kas izaug no darbības. Savukārt darbības pamatā - četri galvenie latviešu gada svētki: Mārtiņi, Ziemsvētki, Lielā diena un Jāņi. Caur šiem saulgriežu ritmiem, prieku un rituāliem tiks atklāta „Straumēnu” poētiskā, filozofiskā un latviski reliģiskā jēga.

Izrādes scenogrāfs - Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, komponists – Jēkabs Nīmanis, kustību konsultante – Linda Mīļā.

Lomās: Mārtiņš Meiers, Inga Siliņa, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Ģirts Rāviņš, Ilze Lieckalniņa, Oskars Morozovs, Māris Bezmers.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu