Iespējams, avārijas kontracepciju Latvijā vairs nenopirksi!* (87)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neplānota un nevēlama grūtniecība, kas sekojoši tiek pārtraukta ar mākslīgu abortu, Latvijā ir pārāk izplatīta parādība. Tāpēc, lai to ierobežotu, Saeimā iesniegts grozījums ar mērķi no 1. jūnija Latvijā aizliegt avārijas kontracepcijas medikamentu tirdzniecību.

Runas par avārijas medikamentu tirdzniecības aizliegšanu sākās jau pagājušā gada nogalē, kad Latvijas valdībai tika nosūtīta atklāta vēstule, kurā kardināls Jānis Pujats u.c. reliģijā ietekmīgas personas vērsās ar lūgumu par avārijas kontracepciju tirdzniecības aizliegšanu Latvijā.

 Reliģijas pārstāvji savu lūgumu pamatoja ar to, ka farmaceitiem vajadzētu piešķirt tiesības atteikties izplatīt tādus medikamentus kā zāles grūtniecības bloķēšanai, abortu izraisīšanai vai eitanāzijai.

Ja Latvijā, tiks aizliegta šo medikamentu tirdzniecība, tad pagaidām pastāvēs iespēja tos iegādāties ar kaimiņvalsts tirgu starpniecību – Igaunijā un Lietuvā šādus grozījumus ieviest neplāno.

 Latvijā līdz šim bija pieejami divi avārijas kontracepcijas medikamenti - Postinor un Escapelle. Kopš 2003.gada avārijas kontracepcijas tabletes bija nopērkamas bez receptes, kas nodrošināja to ātru pieejamību tieši "avārijas gadījumos". Tas ir būtiski, jo avārijas kontracepcijas lietošanas efektivitāte ir tieši atkarīga no tās savlaicīgas lietošanas - jo ātrāk tiks lietota avārijas kontracepcija, jo efektīvāka tā būs.

 Saeima šo grozījumu plāno izskatīt jau šodien, 1.aprīlī!

TAS IR 1. aprīļa joks! ****

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu