Mazo Lāčplēša ielu pārdēvēs virsrabīna Barkana vārdā (142)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jāņa Sēta

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti šodien akceptēja, ka Mazā Lāčplēša iela tiek pārdēvēta bijušā Latvijas virsrabīna Natana Barkana vārdā.

Ielas pārdēvēšanu ierosināja ebreju reliģiskā draudze "Šamir". To atbalstījusi Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija un Rīgas domes Pieminekļu padome. Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.

Profesors Jānis Krastiņš norādījis, ka viņš atbalsta ielas pārdēvēšanas priekšlikumu, jo Mazā Lāčplēša iela zināmā mērā esot kuriozs nosaukums. "Latviešu valodā tai ir paradoksāls skanējums, jo nav saprotams, kas tas mazais Lāčplēsis tāds ir. Ļoti maz rīdzinieku zina, ka tāda iela vispār ir," uzskata Krastiņš.

Kā teikts grāmatā "Izcilas ebreju personības Latvijā", rabīns Natans Barkans dzimis 1923.gadā Līvānos, audzināts saskaņā ar reliģiskajām tradīcijām. Otrā pasaules kara laikā viņš kopā ar tēvu evakuējās uz padomju armijas aizmuguri. Latvijā Barkans atgriezās 1949.gadā.

Uz Izraēlu Barkans devies 1969.gadā, kur strādājis valsts darbā un izveidojis zēnu reliģisko skolu Lodā. Kopš 1989.gada pēc Ļubaviču Rebes rīkojuma un ar Izraēlas galvenās rabīnu padomes piekrišanu viņš sācis kalpot Latvijā kā Rīgas un Latvijas virsrabīns.

Barkans pēc slimības mira 2003.gadā un apglabāts Izraēlā.

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu