Saukt pie atbildības ierēdņus varēs jebkurš iedzīvotājs (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nākamnedēļ Saeimā plānots iesniegt grozījumus likumos, kas atvieglotu iespēju jebkuram cilvēkam saukt pie atbildības ierēdni par valsts mantas šķērdēšanu, informē laikraksts "Telegraf".

Likumdošanas izmaiņu autori ir tie paši juristi, kas 2009.gadā vērsās Ģenerālprokuratūrā ar prasību saukt pie atbildības bijušo Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) vadītāju Juri Asari. Prasības pamatā bija fakts, ka, sākoties diskusijām par ĪUMSILS likvidēšanu, ministram Oskaram Kastēnam (LPP/LC) un sekretariāta vadītājam Asarim pirkti "iPhone 3G" telefoni un "Apple" datori.

Prasības iesniedzējs jurists Armands Masulis iepriekš norādīja, ka prasība tika iesniegta, ņemot vērā Latvijas valstī valdošo situāciju, kur atsevišķas amatpersonas pat taupības režīma apstākļos atļaujas pieņemt acīmredzami prettiesiskus un nelietderīgus lēmumus. Tā dēļ valstij tiek nodarīti zaudējumi, grauts Latvijas kā tiesiskas valsts tēls un vairota neiecietība pret valsts pārvaldi kopumā.

Kā informē "Telegraf", toreiz juristiem neizdevās šīs amatpersonas saukt pie atbildības, jo Latvijas likumdošanā nav paredzēta iespēja iesniegt civilprasību par ierēdņa izšķērdību.

Kā skaidro viens no likuma grozījumu autoriem jurists Armands Masulis, nepieciešami labojumi divos likumos - "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" un "Civilprocesa likumā".

"Grozījumu būtība - lai ar civilprasību tiesā var vērsties jebkurš cilvēks," skaidro Masulis.

Pēc jurista teiktā, ar deputātiem šis jautājums jau esot pārrunāts, īpašu iebildumu neesot, tā ka, iespējams, šie likuma grozījumi tiks virzīti izskatīšanai parlamentā.

Kā laikrakstam skaidrojis partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, labojumi tādā vai citādā variantā varētu tikt atbalstīti vēl šīs Saeimas sasaukuma laikā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu