Iepuvušais valsts iepirkumu grozs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Dominic

Šobrīd ik dienas saskaramies ar nelikumībām, kas saistās ar politisko partiju finansēšanu, valsts un pašvaldību iepirkumiem, kā arī tā dēvēto administratīvo korupciju - ceļu policistu, muitnieku, pašvaldību darbinieku un citu amatpersonu kukuļošanu.

Par spīti centieniem pieņemt arvien stingrāku valsts un pašvaldību iepirkumu likumdošanu, korupcija valsts  iepirkumos joprojām ir nopietna un plaši izplatīta problēma, bet varbūt tā nav korupcija. Nepieņemami, ka politiskā elite, nopietni apdraudot Latvijas uzņēmējus un nodokļu maksātāju reputāciju, kā arī atsevišķi uzņēmumi un to vadītāji, tiek uztaisīti par grēkāžiem.

Skaidra norāde uz politisko iesaisti ir fakts, ka iepirkumu rezultātus izvērtēt tiek uzdots politiskām figūrām. Pēdējie skaļākie skandāli saistīti teju ar visām nozarēm Latvijā, piemēram, Latvijas radio vadība sev vairākus gadus prettiesiski piešķīrusi prēmijas un piemaksas, par ko tiesībsargi tagad sākuši kriminālprocesu, liecina materiāli, kas ir Citadiena.lv rīcībā. Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu process sākts pret radio ģenerāldirektoru Dzintri Kolātu un vēl vairākām pašreizējām un bijušajām LR un Nacionālās radio un televīzijas padomes amatpersonām. 1.02. Kultūras ministrija un valsts aģentūra „Jaunie „Trīs brāļi”” nav nodrošinājusi efektīvu valsts kultūras objektu projektēšanu, būvniecību un finansēšanu, 19.01. Kuldīgas pašvaldība iepirkumu konkursus organizējusi neefektīvi, un, protams, mūsu bubulis veselības aprūpe, kura pēdējā laikā izcēlusies teju ar skandāliem visās ārstniecības iestādēs – Stradiņa slimnīca, kuras vārds man jau no 2002. gada galvenokārt saistās ar "aplokšņu naudas" skandālu. Par vienu no šādiem gadījumiem ierosināta krimināllieta; Bērnu slimnīca iesaistīta korupcijas skandālā, Austrumu slimnīcas pārkāpumi konkursā, kurā par uzvarētāju izraudzījās pusmiljonu latu dārgāku pretendentu; kā arī RSU tika sākta dienesta izmeklēšana un no amata atstādināts tās direktors Aivars Caucis.

Esmu viens no tiem, kurš salīdzinoši bieži piedalās dažādu valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumu konkursos, kuri saistīti ar būvniecību, un varu jums teikt, tas ir pilnīgs murgs. Nevarēšu jums atklāt visas nozares, bet 95% tas ir līdzīgi visās nozarēs - vai tā būtu veselība, izglītība, kultūra vai citas, jo katrai ministrijai un varbūt partijai ir savi paraugnolikumi, kā realizēt būvniecības iepirkumus ERAF projektos. Tātad par jūtīgāko un aktuālāko šajā brīdī - veselības aprūpi. Tehniskās specifikācijas būvniecības konkursiem konkrēti veselības aprūpē tiek veidotas pēc Veselības ekonomikas centra izstrādātā paraugnolikuma, un jocīgi ir noskatīties, ka visi klūp virsū atsevišķām iestādēm, bet nerisina jautājumu pēc būtības. Paraugnolikums pieejams, vakar vismaz bija, ja kāds nav paspējis izdomāt, ka vajadzētu palabot... skat. http://esf.vec.gov.lv/text/62/apaksaktivitate-3.1.5.3.1., sadaļa - Paraugnolikums būvdarbu iepirkuma, Ls 10000,00 - Ls 120000,00, kurā 13.lpp kopsavilkumā aprēķinā par darba vai konstruktīva elementa darbiem ir iekļauta pozīcija finanšu rezerve neparedzētiem darbiem (---- %). Ar norādi, ja pasūtītājs nesastāda koptāmi, finanšu rezervi neparedzētiem darbiem ietver kopsavilkuma aprēķinā.

Tajā pašā laikā IUB kā sliktu iepirkuma praksi Bērnu slimnīcas iepirkumu konkursā novērtējusi pasūtītāja prasību piegādātājam nodrošināt 10% finanšu rezervi. Dienai komentēja IUB vadītājs Andrejs Tiknuss, bet kā tad ar VM paraugnolikumu? Kā tad ar Latvijas būvnormatīvu 501-06 23. punktu, ja pasūtītājs nesastāda koptāmi, finanšu rezervi neparedzētiem darbiem ietver kopsavilkuma aprēķinā?

Tad rodas jautājums, kurš tad rīkojas nepareizi? Vai slimnīcu vadītāji un iepirkumu komisijas, kuras balstās uz VM paraugnolikumu? Kur meklējama problēma, ja visas ārstniecības iestādes interpretē būvnormatīvu par būvdarbu izmaksu noteikšanu vienādi, bet visām ir problēmas ar iepirkuma konkursiem. Valsts kontrole nesenā pagātnē savā ziņojumā minēja – Kuldīgas pašvaldība nelikumīgi un nepamatoti visos revīzijā pārbaudītajos iepirkumu līgumos jau sākotnēji ir paredzējusi rezervi neparedzētajiem, kuru noteikšanai ir jāpiemēro sarunu procedūra un jāsaņem Iepirkumu uzraudzības biroja atļauja. Savukārt Latvijas būvnormatīva LBN 501-06 „Būvizmaksu noteikšanas kārtība” 22.punktu pasūtītājs būvniecības koptāmē ietver pasūtītāja finanšu rezervi neparedzētiem darbiem un izdevumiem – būvdarbu izpildes laikā atklātu papildus veicamo darbu un sadārdzinājumu finansēšanai. LBN 501-06 23. punkts nosaka: ja pasūtītājs nesastāda koptāmi, finanšu rezervi neparedzētiem darbiem ietver kopsavilkuma aprēķinā (6.pielikums) un likumā nekas nav teikts par sarunu procedūrām, ja papildus neparedzamie darbi nepārsniedz sākotnēji noteikto rezervi.

Izskatās, mūsu valstī likumus raksta, lai tos neviens nevarētu saprast. To var redzēt arī par dienesta auto izmantošanu, dāvanu aplikšanu ar nodokli u.c. Savdabīgi, ka pēdējā laikā IUB tiek apstrīdēts teju katrs būvdarbu iepirkums. Tātad praktiski visus konkursa nolikumus ir redzējis arī IUB un būtu varējis saskatīt kopējās problēmas. Un sniegt savus risinājumus, lai novērstu šādu situāciju. Ir nožēlojami skatīties, ka visi normatīvie akti nav saprotami, un iestāde (IUB), kurai būtu jārūpējas, lai tiktu izstrādāts skaidri  saprotams un traktējams paraugnolikums, ļauj katrai ministrijai un varbūt arī partijai veidot savu paraugnolikumu.

Jautājums - kam tas ir izdevīgi? Nu ne jau nopeltajām slimnīcām, pašvaldībām u.c., bet gan daudz lielākām zivīm. IUB tikai analizē, izvērtē, bet, kur ir kāda rīcība, kur darbība uzlabot, izstrādāt, ieviest... Risiniet jautājumu pēc būtības, nevis gremdējiet atsevišķus uzņēmumus. Nevajag cīnīties ar sekām, vajag novērst cēloņus...

Starp citu, 27. novembrī laikrakstu Diena un Latvijas Avīzi premjera preses sekretāre Līga Krapāne informēja, ka valdības vadītājs, visticamāk, pirmdien, tas sanāk 30. novembrī, nāks klajā ar konkrētu rīcību, lai novērstu aizdomīgas un nelikumīgas darbības ar iepirkumiem par valsts naudu. Kur ta šis aizkavējies?... Mīļie cilvēki, ne jau āboli, bet pats grozs ir sapuvis.

Ints Bergs

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu