Ventspilnieki smok ogļu putekļos. Vides dienesti bezspēcīgi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook
  • Ventspilnieki noguruši no tveices, smirdošā gaisa un melnajiem putekļiem.

Ventspils iedzīvotāji jau vairākas dienas spiesti elpot ogļu putekļus, kas nogulst uz ādas, matiem, apģērba. Gaiss smird pēc mazuta, mutē rūgta, kodīga garša - sociālajos tīklos raksta ventspilnieki. Putekļi, visticamāk, nāk no AS “Ventspils tirdzniecības osta” - vienīgā uzņēmuma, kas atklātā veidā pārkrauj akmeņogles. Valsts vides dienests plāta rokas un neko nespēj izdarīt, lai karstajā, sausajā laikā ierobežotu ogļu putekļus. Iesaistīties jautājuma risināšanā sola Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

“Nebrauc, meitiņ, mājās! Mēs te staigājam melni kā mori,” meitai, kas brīvdienās plānoja apmeklēt dzimto pilsētu, saka mamma, kas dzīvo Ventspils centrā. Ogļu putekļi ne vien sajūtami, bet arī redzami, tāpēc daudzi ventspilnieki tos nofotografējuši uz bērnu kājām, rokām un drēbēm. “Citās pilsētās cilvēki atver logus, lai ieplūstu spirgts gaiss, bet Ventspils centrā logus jātur ciet,” raksta pilsētas iedzīvotāja. Burtiski melnas pēdas bērniem ir pēc pastaigas bērnudārzā. “Esam noguruši no vasaras tveices un bezkaunīgās, bezatbildīgās ķīmisko vielu pārkraušanas, kuras laikā gaisā nonāk cilvēka veselībai kaitīgas vielas.”

Rakstniece Kristīne Ulberga nesen ar ģimeni pārcēlās uz Ventspili svaiga gaisa un mazpilsētas miera meklējumos.  Ilgu laiku viņa nesaprata, kāpēc baltās blūzes, izžautas pagalmā, ir nosētas ar melniem punktiņiem un uz palodzes no rīta sīki melni nosēdumi. Viņa neticēja, ka Ventspilī var notikt kas tāds!

Kāda sieviete stāsta, ka pēc tveicīgās dienas, kad viņa bija satīrījusi ogļu putekļus, no ārpuses sāka ieplūst spēcīga naftas produktu smaka.

175 ventspilnieku parakstīta vēstule ar prasību pilsētniekiem nodrošināt tīru, drošu vidi iesniegta Ventspils domē un Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā pārvaldē.

Paraksti savākti divu stundu laikā.

Arī Ventspils dome nespēj ierobežot uzņēmumu piesārņojušo darbību. Pašvaldība vērusies “Ventspils tirdzniecības ostā”, pieprasot nekavējoties veikt pasākumus, lai ierobežotu putēšanu.

Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā, ja ir vējains un sauss, uzņēmumam jāveic uzglabāšanas kaudžu mitrināšana, iekšējo ceļu regulāra tīrīšana, laistīšana, arī gaisa kvalitātes monitoringa veikšana un citas darbības.

Lai operatīvi reaģētu uz iedzīvotāju sūdzībām par vides problēmām, pašvaldība aicina iedzīvotājus konkrētu sūdzību gadījumā vērsties kontrolējošajā iestādē - Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē: mob. 25749231 (24 h diennaktī) vai Valsts vides dienestā uz vides SOS bezmaksas tālruni 80000828.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu