"Yandex.Taxi" noraida pārmetumus par lietotnes draudiem personas datu drošībai (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Uzņēmums "Yandex.Taxi" noraida publiskajā telpā izskanējušos Lietuvas institūciju pārmetumus par lietotnes "Yandex.Taxi" draudiem personas datu drošībai, sacīja "Yandex.Taxi" starptautiskā preses dienesta vadītāja Natālija Žuravļova.

Viņa piebilda, ka Lietuvas paustais esot nepamatota spekulācija.

"Klientu datu drošība ir tā augstākā prioritāte. Lietotni "Yandex.Taxi" uztur Eiropas Savienībā (ES) bāzēta kompānija "Yandex.Taxi BV", kas ir reģistrēta Nīderlandē. Visi uzņēmuma klientu dati tiek apstrādāti un uzglabāti strikti atbilstoši ES normatīvajiem aktiem tajā skaitā datu aizsardzības regulai," uzsvēra Žuravļova.

Viņa piebilda, ka "Yandex.Taxi" ir atvērti visām nepieciešamajām pārbaudēm no atbildīgo iestāžu puses.

Komentējot lietotnes darbību, uzņēmuma pārstāvji norāda, ka tā izmanto mobilajā ierīcē iebūvētās funkcijas. Piemēram, aplikācijai ir nepieciešama pieeja GPS datiem, lai noteiktu klienta atrašanās vietu un uz to nosūtītu taksometru. Savukārt pieeja mikrofonam ir nepieciešama, lai nodrošinātu iespēju ierunāt brauciena galapunktu. "Principā jebkurai citai lietotnei, lai tā veiktu savas funkcijas, ir nepieciešamas līdzīgas pieejas," teica Žuravļova.

Vienlaikus "Yandex.Taxi" pārstāve uzsvēra, ka pieeju jebkurai privātai klienta informācijai kontrolējot operētājsistēmu "Android" un "iOS" izstrādātāji un tā nevar tikt nodota trešajām pusēm. "Līdz ar to publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem nav nekāda pamatojuma," atzina Žuravļova.

Jau ziņots, ka Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs pirmdien ieteica neinstalēt un neizmantot taksometru tiešsaistes pakalpojumu operatora "Yandex.Taxi" lietotni. Aizsardzības ministrijas izplatītajā centra paziņojumā teikts, ka lietotnes vajadzība saņemt informāciju no mobilās ierīces "iespējams, rada apstākļus personas datu nelikumīgai vākšanai un uzkrāšanai, bet tas rada bažas saistībā ar drošību".

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis otrdien paziņojis, ka viņš neiesaka izmantot taksometru tiešsaistes pakalpojumu operatora "Yandex.Taxi" lietotni. "Šie draudi ir nosaukti - pārāk daudz datu tiek vākts bez vajadzības. Vismaz es iesaku to neizmantot," žurnālistiem sacīja Skvernelis.

Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā pagaidām nav informācijas par iespējamiem taksometru tiešsaistes pakalpojumu operatora, Krievijas kapitāla kompānijas "Yandex.Taxi" lietotnes draudiem, līdz ar to nav iespējams komentēt Lietuvas institūciju secinājumus par tiem, aģentūrai LETA sacīja "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Cert.lv" cieši sadarbojas gan ar Baltijas, gan citiem Eiropas kiberdrošības centriem. Tiklīdz būs pieejama detalizētāka informācija par Lietuvas Nacionālā kiberdrošības centra veiktajiem pētījumiem, būs pabeigta izpēte, pieejami konkrēti fakti un pierādījumi, tie būs pieejami arī "Cert.lv".

Arī Satversmes aizsardzības birojam (SAB) patlaban nav informācija par iespējamiem kompānijas "Yandex.Taxi" lietotnes draudiem. Vienlaikus SAB apliecināja, ka tas rūpīgi seko līdzi aktualitātēm kiberdrošības jomā un sadarbojas ar nozares institūcijām.

Par plānu ieiet Baltijas valstu tirgos "Yandex.Taxi" paziņoja 2016.gadā. Kopš šā gada marta "Yandex.Taxi" darbojas Rīgā, bet kopš maija - Tallinā.

"Yandex.Taxi" sniedz taksometrus izsaukšanas pakalpojumus arī Krievijā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Moldovā, Ukrainā un Uzbekistānā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu