Rudenī izsolīs Īva Senlorāna un Pjēra Beržē interjera dārgumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Jau otro reizi tiek rīkota izsole, kurā mākslas un dizaina entuziastiem būs iespēja iegādāties Īva Senlorāna un Pjēra Beržē interjera priekšmetus, tostarp mākslas darbus, mēbeles, dekorus, grāmatas un manuskriptus. Izsolē nopērkamie priekšmeti būs pieejami no četriem Senlorāna un Berga kopīgajiem īpašumiem.

Oktobra beigās Parīzē norisināsies Īva Senlorāna un Pjēra Beržē interjera priekšmetu izsole četrās kārtās. Abi kungi dzīves laikā ir bijuši izteikti estēti un mākslas mīļotāji, tāpēc šā gada izsolē estēti varēs tikt pie kāda no 1200 mākslas darbiem, dekoriem vai mēbelēm, kuru stils variē no antīkā laikmeta līdz pat modernajai mākslai. 

Senlorāna interjera priekšmeti 2009. gada izsolē
Senlorāna interjera priekšmeti 2009. gada izsolē Foto: scanpix

Visi priekšmeti ir ņemti no visiem četriem Beržē un Senlorāna īpašumiem – Parīzes (Rue Bonaparte), 18. gadsimta villas, kurā piedzimis Eduards Monē, Provansas (Mas Theo), Marokas (Villa Mabrouka) un Normandijas (Datcha). Abu estētu mājokļi ir teju vai pārpildīti ar dažādiem īpaši vērtīgiem mākslas darbiem, skulptūrām, arheoloģiskiem artefaktiem, afrikāņu maskām, grāmatām un manuskriptiem. 

Foto: scanpix

Pirmā Beržē un Senlorāna izsole tika rīkota jau 2009. gadā – vienu gadu pēc Īva nāves. Toreiz Beržē pārdeva dažus no kopīgi izveidotajām mākslas darbu kolekcijām, ieskaitot tādu mākslinieku daiļdarbus kā Anrī Matiss, Marsels Dišāns, Pīts Mondriāns un Džordžo de Kīriko. Toreiz izsolē Berge iekasēja 374 miljonus eiro, kas kļuva par izsoļu rekordsummu.

Foto: scanpix

Savukārt 2015. gadā Beržē pārdeva savas dārgākās un vērtīgākās grāmatu kolekcijas relikvijas, tostarp Dantes Aligjēri 1487. gada “Dievišķās komēdijas” pirmizdevumu, 1664. gadā Londonā drukātās Viljama Šekspīra komēdijas, vēstures un traģēdijas un Marķīza de Sada rakstītās piezīmes kādam no pēdējiem viņa erotiskajiem romāniem.

Anrī Matisa glezna 2009. gada izsolē  
Anrī Matisa glezna 2009. gada izsolē  Foto: Scanpix

Visa izsolēs nopelnītie līdzekļi nonāks Pjēra Beržē – Īva Senlorāna fondā, ar kura palīdzību jau līdz šim ir atvērti divi modes muzeji: viens atrodas bijušajā YSL modes salonā Parīzē, bet otrs – Mažorela dārzā Marakešā, Marokā.

 Mažorela dārzs Marakešā 
 Mažorela dārzs Marakešā Foto: scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu