Zimbabves prezidents Mnangagva pasludināts par vēlēšanu uzvarētāju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva ir uzvarējis prezidenta vēlēšanās, piektdienas rītā paziņoja Zimbabves Vēlēšanu komisija (ZEC).

Mnangagva no valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) ieguvis 50,8% balsu, bet Nelsons Čamisa no opozīcijas partijas "Demokrātisko pārmaiņu kustība" (MDC) – 44,3% balsu.

"Emersons Dambudzo Mnangagva no partijas ZANU-PF līdz ar to tiek pienācīgi pasludināts par ievēlēto Zimbabves Republikas prezidentu," sacīja ZEC priekšsēdētāja Prisila Čigumba.

Mnangagvam bija nepieciešams iegūt vairāk nekā 50% balsu, lai uzvarētu jau vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika pirmdien, un netiktu rīkota otrā kārta.

Čamisa paziņoja, ka noraida vēlēšanu komisijas izplatītos "nepārbaudītos viltus rezultātus".

"ZEC skandāls, izplatot nepārbaudītus viltus rezultātus, ir nožēlojams," tviterī raksta Čamisa.

Pēc viņa teiktā, ZEC liegusi viņa partijai MDC piekļuvi rezultātiem pirms Mnangagvas pasludināšanas par uzvarētāju.

"ZEC ir jāizplata pienācīgi un pārbaudīti rezultāti, kurus apstiprinājušas partijas," paziņoja Čamisa. "Slepenības, patiesības trūkuma, morālās degradācijas un vērtību trūkuma līmenis ir satriecošs."

Pirmdien notika arī parlamenta vēlēšanas. Atbilstoši to oficiālajiem rezultātiem valdošā partija ZANU-PF šajās vēlēšanās izcīnījusi vairākumu parlamentā.

Opozīcija apsūdzējusi varasiestādes vēlēšanu falsifikācijā.

Hararē trešdien opozīcijas protesti pret vēlēšanās, kā apgalvo opozicionāri, notikušajām nelikumībām pārauga vardarbībā un sadursmēs ar drošības spēkiem. Protesti sākotnēji bija skaļi, bet miermīlīgi, tomēr situācija pārauga haosā, kad drošības spēki atklāja uguni, raidīja protestētājos asaru gāzes šāviņus un ūdens lielgabalu šaltis.

Drošības spēkiem šaujot uz protestētājiem, trešdien tika nogalināti seši cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu