Laužam mītus – daži aplami mājas tīrīšanas triki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Lai arī veikalu plauktos ir atrodami visdažādākie tīrīšanas līdzekļi, kas pielāgoti noteiktām mājokļa telpām, virsmām un pat traipu veidiem, vienmēr šādiem produktiem var atrast lētāku alternatīvu. Pašu gatavotie tīrīšanas līdzekļi pārsvarā ir tikpat efektīgi kā saimniecības preču veikalos nopērkamie ķīmiskie produkti, taču reizēm mājās gatavotie līdzekļi vai tīrīšanas triki sagādā vilšanos. Lūk, septiņi populārākie tīrīšanas triki, par kuriem ne vienu reizi vien ir dzirdēts dažādos žurnālos un pat saimniecības padomu grāmatās, bet praksē tie nepilda solīto.

1. Sūkļu dezinficēšana mikroviļņu krāsnī

Vairums no mājas tīrīšanas trikiem ir balstīti uz zinātni, un arī šis ieteikums ir viens no tiem. Jā, karstums iznīcina baktērijas, taču ne mikroviļņu krāsnī. Laiks, kas ir nepieciešams, lai nogalinātu pilnībā visas baktērijas, kas apsēdušas virtuves sūkļus, ir pārāk ilgs, un beigu beigās šāds eksperiments beigsies ar degošu un izkusušu sūkli. Vācijas mikrobioloģijas institūta 2017. gadā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka pat augstā temperatūrā apstrādātos virtuves sūkļos izdzīvo apmēram 40% mikroorganismu, no kuriem daži ir pat dzīvībai bīstami. Tā vietā izmanto kokvilnas vai mikrošķiedras lupatiņas, kuras drīkst mazgāt veļas mašīnā.

2. Veļas pulverim pievienots sāls, lai novērstu apģērbu krāsošanos

Pataupi sāli kādam labākam mērķim. Kad apģērbi ir atvesti uz veikalu, ir jau maliet par vēlu sākt cīņu ar auduma krāsošanos. Veikalā nopērkamās gatavās drēbes ir nokrāsotas. Tāpēc pirms mazgāšanas sašķiro apģērbus pēc krāsām un mazgā katru krāsu atsevišķi.

Foto: Unsplash

3. Tintes traipu notīrīšana ar matu laku

Šis ir samērā vecs triks. Kādreiz matu laka tiešām palīdzēja notīrīt tintes traipus, taču tolaik matu laku ražošanā izmantoja 100% spirtu. Laiki ir mainījušies, un lakas vairs nesatur tik koncentrētu un lielu spirta daudzumu – tagad to sastāvā ir vairāk matu kondicionējošas vielas, eļļas un mīkstinoši līdzekļi. Pataupi matu laku un ņem talkā izopropilspirtu.

4. Virtuves virsmas noklāšana ar automašīnas vasku, lai atvieglotu tīrīšanu

Šis triks ir mazāk dzirdēts, bet ne mazāk izplatīts. Tauku un ēdiena palieku notīrīšana dažkārt ir pagrūta, it īpaši no indukcijas plīts virsmām, kur ēdiens vēl ir piededzis un piekaltis. Netīrumu pārklāšana ar automašīnas vasku patiešām var atvieglot tīrīšanu, tomēr tas karstumā var aizdegties. Tā vietā izmanto specializētus virtuves tīrīšanas līdzekļus, kas sašķeļ taukus.

Foto: Burst

5. Karsts ūdens virsmu dezinficēšanai

Karsts ūdens patiešām iznīcina baktērijas, bet tam ir jābūt ļoti karstam, proti, baktērijas iznīkst 100 grādos, un tam ir jāpaliek nemainīgam vismaz vienu minūti. Lai dezinficētu traukus,  jālej virsū tikko uzvārīts ūdens no tējkannas, ar krāna ūdeni šādu temperatūru nepanāksi. Ja mājinieki slimo ar kādu vīrusinfekciju, efektīvāk māju var attīrīt ar nelielu daudzumu balinātāja, priežu eļļu un lizoleticīnu.

6. Kola tualetes tīrīšanai

Šis, iespējams, ir viens no populārākajiem tīrīšanas mītiem, ko slavina dažādi žurnāli, mājsaimnieces un pat māju uzkopšanas realitātes šovi. Tomēr kolas efektivitāte tualetes tīrīšanā ir niecīga – lielākajā daļā karbonizēto limonāžu ir neliels daudzums citronskābes un fosforskābes, kas spēs tikt galā ar rūsu un netīrumiem, bet ar baktērijām klāsies grūtāk. Pat litrs kolas baktērijām neko neizdarīs, toties padarīs tīrāmo virsmu lipīgu, kas savukārt būs pārtika mikroorganismiem. Tā vietā izmanto spirtu vai specializētus tualetes tīrīšanas līdzekļus, kas ilgtermiņā izmaksās lētāk nekā kokakola.

Foto: Unsplash

7. Tīrāka veļa ar lielāku veļas mazgāšanas līdzekļa daudzumu

Ja runājam par grīdas un apģērbu tīrīšanu, lielāks tīrīšanas līdzekļu daudzums nodarīs vairāk kaitējuma nekā labuma. Pievienojot lielāku daudzumu veļas mazgāšanas līdzekļa, veļas mašīnai ir grūtāk izskalot putas no auduma un pēc mazgāšanas tas var būt putains un lipīgs. Ja veļas mazgāšanas līdzekļa paliekas ir nokļuvušas uz virtuves vai vannasistabas paklāja, tas kalpo kā netīrumu magnēts. Tā vietā, lai veļu mazgātu ar lielu daudzumu veļas mazgāšanas līdzekļa, izvēlies koncentrētu želeju, kas spēs tikt galā arī ar niķīgākajiem traipiem. Turklāt, lietojot mazāk tīrīšanas līdzekļa, ilgtermiņā ietaupīsi naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu