Kā divās dienās (ne)mainīt savu dzīvi un pazaudēt 195 eiro (14)

Kas vienam garīgie meklējumi, tas otram biznesa plāns
Foto: Zaytsev Artem/Flickr
Viktorija Puškele
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi domā, ka sektas - tas ir visiem pazīstamais Ļedjajevs no "Jaunās paaudzes" vai Jehovas liecinieki, kuri dala skrejlapas un klauvējas pie durvīm. Taču apmeklējot kursus, piemēram, par "savas sievišķības pilnveidošanu", viņi nemaz neiedomājas, ka darīšana ar destruktīvu kultu. Projekta "Uzmanību, sektas!" ietvaros portāls rusTVNET dalās ar diviem reāliem stāstiem, kā garīgie meklējumi un akla sekošana harizmātiskiem līderiem var novest ne vien pie finansiāla rakstura ķibelēm, bet arī daudz nopietnākām sekām.

Šos stāstus iesūtīja lasītāji, kas aiz "garīgās pašizaugsmes" izkārtnes piesegušās sektas redzējuši tuvplānā - iesaistoties tajās paši vai redzot, kā par to sekotājiem kļūst tuvinieki.

195 eiro par "lielā potenciāla" atraisīšanu divās dienās

"Mana māsa un māsīca regulāri brauc uz Latviju no ārzemēm, kur viņas dzīvo, tikai tāpēc, lai apmeklētu tā saucamo "Uguns skolu", ko varētu raksturot kā psihotreniņus, līderības skolu ar sektas iezīmēm. Tie ir sieviešu garīgās pašizaugsmes kursi. Cilvēki maksā lielas summas, lai viņiem pastāsta pašsaprotamas lietas. Bet, neskatoties uz to, vairums apmeklētāju atkal un atkal dodas uz jaunām maksas nodarbībām," jūlijā rakstīja lasītājs. Viņš kļuva par liecinieku tam, kā mainījās kursu apmeklētāju uzvedība.

Jebkuri vīrieša mēģinājumi kritizēt, atspēkot un diskutēt atdūrās kā pret sienu - māsa un māsīca atteicās uzklausīt argumentus, kas atšķīrās no viņu "vienīgās patiesības".

Par to, kā dažādi psihotreniņi var izrādīties bīstami, stāsta biedrības "Antisekt" pārstāve Svetlana Krilova. Viņa norāda, ka reliģiskās sektas Latvijā "sākušas uzvesties mierīgāk", salīdzinot ar 90.gadiem, savukārt psihotreniņu rīkotājiem "atbrīvojušās rokas".

"Daudzi no šiem treniņiem ir patiešām bīstami. Cilvēki pieraduši domāt, ka sektas - tas ir visiem pazīstamais Ļedjajevs no "Jaunās paaudzes" un Jehovas liecinieki, kuri dala skrejlapas un klauvējas pie durvīm. Bet dodoties, piemēram, uz "savas sievišķības pilnveidošanas" kursiem, cilvēki pat neiedomājas, ka darīšana ar destruktīvu kultu. Uz to arī balstīta šādu organizāciju darbība," skaidro Krilova.

Kā piemēru viņa min kursus, kuros sanākušajiem stāsta, ka vienīgais ceļš uz panākumiem karjerā un personīgajā dzīvē ir ilgstoša piedalīšanās konkrētajās apmācībās, kas izmaksā ievērojamu naudas summu.

195 eiro - tā ir dalības maksa divas dienas ilgā "Uguns skolas" treniņā, kas septembrī Rīgā notiks ar saukli "ja negribi būt kārtējais cilvēks, kas samierinās ar viduvēju dzīvi". Interesentiem tiek piedāvāta atlaide, taču pat ar "akcijas piedāvājumu" cena pārsniedz simt eiro. "Zemākas dalības summas šai programmai nebūs," vēstīts "Uguns skolas" mājaslapā.

"Šāda veida pasākumos izmanto parastas psiholoģiskās tehnikas, kuras "pārdodas" par ļoti lielu naudu. Pēc kursu apmeklēšanas daudziem rodas psiholoģiskā atkarība - nepieciešamība iziet vienu etapu pēc otra, tikt nākamajā līmenī," stāsta "Antisekt" pārstāve. "Es zinu, ka vienlaikus ar tamlīdzīgiem kultiem Latvijā pastāv arī normāli, noderīgi treniņi, taču izvēlēties vajadzētu ļoti rūpīgi."

No meditācijas līdz apšaubāmas izcelsmes pulverīšiem

Personības pilnveidošana, meditācija un attīrīšanās - tās ir labas lietas, kamēr vien nekļūst par psiholoģisku atkarību un nerada barjeras komunikācijā ar apkārtējiem cilvēkiem, uzskata TVNET lasītāja, kura vēstulē pastāstīja par savu personīgo pieredzi. Viņa bija vairāku grāmatu autora Tonija Samaras meditācijas, detoksikācijas un garīgās prakses centra sekotāja.

"Atcerēties šos notikumus man ir smagi," stāsta lasītāja. "Pirms vairākiem gadiem es iepazinos ar vīrieti, sauksim viņu par Jāni. Drīz vien mūsu pazīšanās pārauga romantiskās attiecībās, sākām dzīvot kopā. Mums abiem tās bija pirmās nopietnās attiecības ar kopdzīvi. Mēs saskārāmies ar dažādām grūtībām, bet kopumā viss bija labi."

"Kad pusgadu bijām nodzīvojuši zem viena jumta, uzzināju, ka Latvijā no ārzemēm atgriezusies Jāņa māsa, kurai bija ēšanas traucējumi. Ārzemēs viņa iepazinās ar kādu "garīgo guru". Guru uzaicināja viņu padzīvot pie sevis, lai viņa varētu "ar meditāciju un pareizu ēšanu sasniegt dvēseles harmoniju". Ar laiku arī mans draugs sāka interesēties par šo tēmu.

Sākumā viņa interese par garīgo izaugsmi nešķita nekas slikts - guru iestājās par mieru, "zaļo" domāšanu un "zaļo" dzīvesveidu". Tikai vēlāk uzzināju, ka par pieeju katram "garīgā skolotāja" video Jānis maksāja iespaidīgu summu.

Vēlāk Jāņa pārmērīgās aizraušanās un guru pielūgsmes dēļ mūsu starpā parādījās nesaskaņas. Kad es atteicos kļūt par kulta sekotāju, mans draugs un viņa māsa sāka mani uzlūkot kā "svešinieci", kura bremzē viņu garīgo izaugsmi. Šīs organizācijas pārstāvji sāka jaukties mūsu personīgajās attiecībās.

Jānis aizbrauca uz ārzemēm, lai personīgi tiktos ar guru. Viņš pārstāja ar mani kontaktēties, bet vēlāk atrakstīja, ka sapnī pie viņa esot atnācis eņģelis un teicis, ka tas esot liktenis, kā arī citas dīvainas lietas, kas mani izbiedēja.

Kad viņš atgriezās Latvijā, mūsu mājās parādījās apšaubāmas izcelsmes vitamīni un pulverīši, viņš atteicās no vairuma pārtikas produktu. Ar katru dienu viņš arvien vairāk mainījās: kļuva nervozs, viegli aizkaitināms, dažreiz pat agresīvs. Visas savās neveiksmēs Jānis vainoja mani.

Vieglais aizkaitināmības un neadekvātās uzvedības dēļ viņš zaudēja darbu. Es centos viņu pārliecināt, ka problēmu cēlonis ir nevis mūsu attiecības, bet gan viņa dzīvesveids un aizraušanās, kas kļuvusi par apsēstību, taču viņš neklausījās. Mūsu attiecības beidzās pirms vairākiem gadiem, bet, cik man zināms, Jānis un viņa māsa joprojām nav atteikušies no saviem fanātiskajiem uzskatiem," stāsta sieviete.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu