Latvija un 10 citas valstis nosoda Krievijas 2008.gada iebrukumu Gruzijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija un desmit citas valstis publicējušas paziņojumu, kurā Krievijas iebrukuma Gruzijā desmitajā gadadienā pauž "pilnīgu atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās", liecina ASV vēstniecības Gruzijā izplatītais ziņojums.

"Desmit gadus pēc Krievijas militārās invāzijas Gruzijā mēs joprojām esam dziļi noraizējušies par turpinošos Gruzijas teritoriju okupāciju un uzsveram nepieciešamību pēc mierīga konflikta atrisinājuma", kas balstīts starptautiskās likumdošanas normās, norāda paziņojumu parakstījušās valstis - Kanāda, Čehija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Zviedrija, Ukraina, Lielbritānija un ASV.

Valstis aicina Krieviju atsaukt atbalstu Abhāzijas un Dienvidosetijas "tā dēvētajai neatkarībai", kā arī mudina Krieviju pilnībā ieviest 2008.gada 12.augusta uguns pārtraukšanas vienošanos un atsaukt savus spēkus no okupētajām Gruzijas teritorijām.

11 valstis nosoda "tā dēvētos integrācijas un alianses līgumus" starp Krieviju un Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem, kas pārkāpj starptautisko likumdošanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) prasības.

Valstis nosoda Krievijas militāro mācību pastiprināšanos reģionos, kā arī "rupjus pārkāpumus", kas attiecas uz pārvietošanās un īpašumtiesību brīvību, kā arī ierobežojumiem iegūt izglītību dzimtajā valodā. Paziņojumā nopelta arī "mākslīgu šķēršļu" izvietošana uz robežām, okupācijas līnijas nocietināšana ar žogiem un robežas šķērsošanas punktu aizvēršana.

Valstis nosoda gruzīnu Arčila Tatunašvili, Giga Othozorijas un Davita Bašaruli nogalināšanu okupētajās teritorijās un norāda, ka ir nobažījušās par etnisko diskrimināciju Abhāzijā un Dienvidosetijā un tur dzīvojošo gruzīnu māju masveida iznīcināšanu, kas "demonstrē Krievijas mērķtiecīgo politiku - pilnībā izdzēst etnisko gruzīnu populācijas paliekas un kultūras mantojumu okupētajos reģionos".

Maskavas atbalstītā Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008. gada augustā izcēlās karš.

Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

Augusta sākumā, kas sakrīt ar kara desmito gadadienu, Gruzijā noris vērienīgas NATO mācībās "Noble Partner" ar ASV, Vācijas un Gruzijas karavīru piedalīšanos.

Polija, Lietuva, Latvija un Ukraina otrdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā aicināja Krieviju anulēt Abhāzijas un Dienvidosetijas "tā dēvētās neatkarības" atzīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu