Igaunijas Gaisa spēku komandieris: Iespējams, raķeti atrast neizdosies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sestdien Igaunijas Aizsardzības spēku kājnieki izbeidza Spānijas iznīcinātāja nejauši izšautās raķetes meklējumus, ko plānots turpināt no gaisa. Taču Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Rīvo Valge pieļāvis, ka raķeti varētu neizdoties atrast, ziņo raidorganizācija ERR.

Kājnieki ar metāla detektoriem pārmeklēja apmēram 600 kvadrātmetru lielu teritoriju purvainā teritorijā Endlas dabas rezervātā, bet aptuveni 200 hektāru plašu teritoriju pārbaudīja vizuāli.

Tā kā detektori no augsnes virskārtas saņēmuši daudz maldīgu signālu, pusmetru biezā augsnes virskārta ar ekskavatoriem norakta, atsedzot mālu. Pabeidzot meklēšanu, augsnes virskārta iespēju robežās atjaunota.

"Mēs meklējām raķetes daļas vai citas pazīmes, piemēram, nolauztus koku zarus, kas varētu liecināt par sadursmi," norādīja kapteinis Karmo Sārs. "Mēs secinājām, ka diez vai raķete nokrita pārmeklētajā teritorijā."

Paziņojot, ka raķetes meklējumus turpinās Gaisa spēki, Valge piebilda, ka, iespējams, raķeti tā arī neizdosies atrast.

"Mēs cerējām atrast raķeti pašreizējā meklēšanas teritorijā, jo par to liecināja visas ārējās pazīmes," sacīja Valge. Taču pagaidām raķetes daļas nav atrastas.

Aizsardzības spēki joprojām aicina iedzīvotājus sniegt informāciju, kas varētu palīdzēt atrast raķeti. Ja cilvēki atrod priekšmetus, kas atgādina raķeti vai tās daļas, Aizsardzības spēki lūdz tiem netuvoties un nekavējoties ziņot 112.

Jau vēstīts, ka Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" mācību lidojuma laikā otrdien virs Igaunijas teritorijas nejauši izšāvis "gaiss-gaiss" tipa   raķeti  AMRAAM. Incidents noticis plkst.15.44 virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē gaisa telpā, kas bija paredzēta mācībām. Trešdien Igaunijas militārpersonas paziņoja, ka raķete, visticamāk, nokritusi purvainā un neapdzīvotā vietā Endlas dabas rezervātā valsts vidienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu