Trim Āfrikā nogalinātajiem Krievijas žurnālistiem uzbrukts no slēpņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Trim Krievijas žurnālistiem, kas strādāja pie filmas par krievu algotņiem un jūlijā Centrālāfrikas Republikā (CĀR) tika nogalināti, uzbrukts no slēpņa, ceturtdien pavēstīja viņus atbalstījusī mediju organizācija.

Šī versija ir pretrunā ar Kremļa apgalvoto, ka žurnālisti zaudējuši dzīvību, pretojoties laupītājiem.

Žurnālists Orhans Džemals, režisors Aleksandrs Rastorgujevs un operators Kirils Radčenko tika nogalināti 30.jūlijā neilgi pēc tam, kad bija ieradušies kara plosītajā valstī, lai gatavotu filmu par Krievijas privāto algotņu organizāciju "Vagner".

"Versija par vienkāršu laupīšanu kā noziedznieku galveno motīvu ir pretrunā ar vairākiem faktoriem," norādīja organizācija MBK, kas pieder trimdā mītošajam Kremļa kritiķiem Mihailam Hodorkovskim.

"Noziedznieki gaidīja tieši šo mašīnu, kurā atradās Džemals, Rastorgujevs un Radčenko," paziņojumā savā tīmekļa vietnē pavēstīja organizācija MBK, kas uz reģionu nosūtījusi savus izmeklētājus.

MBK norādīja, ka tā "neizslēdz Krievijas algotņu līdzdalību" uzbrukumā.

"Aptuveni desmit cilvēku grupa vairākas stundas gaidīja žurnālistu automašīnu," teikts paziņojumā.

Cits auto, kurā bija "trīs bruņoti baltādainie, kas atgādinājuši algotņus, un divi centrālāfrikāņi", izbrauca cauri kontrolpunktam, kuram vēlāk brauca cauri arī žurnālisti. Pēc aptuveni stundas šis auto braucis jau pretējā virzienā.

Hodorkovskis intervijā telekanālam CNN iepriekš noraidīja teoriju, ka slepkavība bijusi laupīšana, kas noritējusi ne tā, kā plānots.

"Vagner" karotāji piedalījušies konfliktos Ukrainā un Sīrijā.

Krievijai CĀR oficiāli ir militārie un civilie instruktori, kas tur apmāca vietējos karavīrus. Eksperti pieļauj, ka tie varētu būt "Vagner" cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu