Fotostāsts: ar tik lielu naudas žūksni Venecuēlā jāiet uz pārtikas veikalu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pircēji un veikalu īpašnieki Venecuēlā ar bažām gaidīja drastiskas ekonomiskās reformas: jaunu valūtu, kas "dzēsīs" pēdējās piecas nulles no bolivāriem, kas hiperinflācijas rezultātā kļuvuši nevērtīgi, un minimālās algas pacelšanu par vairāk nekā 3000%. Aģentūra "Reuters" fotogrāfiju sērijā ilustrējusi, ar cik lielu naudas žūksni venecuēliešiem bija jādodas uz veikalu, lai nopirktu tādus vienkāršus pārtikas produktus kā vistas gaļa un tomāti, kā arī pirmās nepieciešamības preces, piemēram, tualetes papīru un higiēniskās paketes.

Tualetes papīra ruļļa cena - 2,6 miljoni bolivāru jeb 0,35 eiro.
Tualetes papīra ruļļa cena - 2,6 miljoni bolivāru jeb 0,35 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlieši nedēļas nogalē stāvēja garās rindās pie veikaliem, lai iepirktu pārtikas un citu nepieciešamo preču krājumus pirms prezidenta Nikolasa Maduro reformu stāšanās spēkā. Iedzīvotāji un veikalu īpašnieki bija noraizējušies, ka neskaidrību un pārslogoto banku sistēmu dēļ pirmdien iepirkšanās varētu nebūt iespējama.

Kilograms tomātu - 5 miljoni bolivāru jeb 0,67 eiro.
Kilograms tomātu - 5 miljoni bolivāru jeb 0,67 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Turpinoties Venecuēlas smagajai ekonomiskajai krīzei, jūlijā inflācija sasniedza 82 700%. Tas nozīmēja, ka par tik nelieliem pirkumiem kā kilograms tomātu vai ziepju gabaliņš nācās norēķināties ar lielu skaidras naudas žūksni.

"Atnācu nopirkt dārzeņus, bet es negaidīšu šajā rindā. Cilvēki jūk prātā," sacīja 38 gadus vecā biznesa administratore Alisija Ramiresa, dodoties prom no lielveikala Marakaibo.

Kilograms tomātu maksāja piecus miljonus bolivāru, kas atbilst vien 0,67 eiro. Tualetes papīra rullis maksāja 2,6 miljonus bolivāru jeb 35 centus. Par kilogramu gaļas nācās izdot 9,5 miljonus bolivāru jeb 1,27 eiro.

Makaronu paka - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro.
Makaronu paka - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Taču diez vai Maduro reformas novedīs pie tik liela haosa kā 2016.gada decembrī, kad Maduro atsauca lielāko apritē esošo banknotes nominālu, nepiedāvājot alternatīvu. Tas noveda pie protestiem, laupīšanām un simtiem arestu.

500 grami margarīna - 3 miljoni bolivāru jeb 0,40 eiro.
500 grami margarīna - 3 miljoni bolivāru jeb 0,40 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Maduro apgalvo, ka Venecuēla esot kļuvusi par upuri "ekonomiskajam karam", ko vada politiskie pretinieki. Taču Maduro kritiķi norāda, ka krīzi izraisījušas neveiksmīgā sociālistiskā politika un nemitīgā naudas drukāšana. Viņi uzskata, ka jaunās reformas neuzlabos situāciju.

Venecuēlieši preces galvenokārt iegādājas ar bankas kartēm. Daudzi nobažījušies, ka steigšus ieviestās reformas varētu novest pie banku sistēmu "uzkāršanās". 

Higiēnisko pakešu paciņa - 3,5 miljoni bolivāru jeb 0,47 eiro.
Higiēnisko pakešu paciņa - 3,5 miljoni bolivāru jeb 0,47 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Maduro pirmdien izsludinājis nacionāla mēroga brīvdienu. Šajā dienā tiks ieviestas jaunas banknotes ar mazākiem nomināliem. Svētdienas vakarā uz vairākām stundām bija plānots pārtraukt piekļuvi banku kontiem internetā.

"Es nesaprotu šo valūtas pārrēķināšanu," sūdzas Juraima Galaviss, kurš piektdien iepirkās Sankristobalā, Venecuēlas rietumos. "Valdība nav paskaidrojusi, kā tas darbosies un kādas būs mūsu algas. Kā lai mēs kaut ko nopērkam, ja neesam pat redzējuši jaunās banknotes?"

Autiņbiksīšu paka - 8 miljoni bolivāru jeb 1,07 eiro.
Autiņbiksīšu paka - 8 miljoni bolivāru jeb 1,07 eiro. Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr jaunās banknotes nonāks apritē, kādu laiku vēl būs iespējams norēķināties arī ar vecajiem bolivāriem. Taču tas novedīs pie mulsinošām situācijām, kad pircējiem nāksies izmantot vecās banknotes ar nominālvērtību 1 000 000 bolivāru, lai iegādātos preci, kas jaunajā valūtā maksās 10 bolivārus.

"Tā būs pilnīga katastrofa. Mums nav informācijas," norāda 42 gadus vecā Joleima Manrika, kura strādā sadzīves tehnikas veikalā Karakasā. "Gan klientiem, gan mums tas būs trakums."

Trūcīgie venecuēlieši, kuriem nav bankas konta, vairākus mēnešus spiesti nēsāt līdzi milzīgas banknošu kaudzes, lai iegādātos vislētākos pārtikas produktus un higiēnas preces. 

Kilograms burkānu - 3 miljoni bolivāru jeb 0,40 eiro.
Kilograms burkānu - 3 miljoni bolivāru jeb 0,40 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
Kilograms gaļas - 9,5 miljoni bolivāru jeb 1,27 eiro.
Kilograms gaļas - 9,5 miljoni bolivāru jeb 1,27 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
Kilograms kukurūzas miltu - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro.
Kilograms kukurūzas miltu - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
Kilograms rīsu - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro.
Kilograms rīsu - 2,5 miljoni bolivāru jeb 0,33 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
Kilograms siera - 7,5 miljoni bolivāru jeb 1 eiro.
Kilograms siera - 7,5 miljoni bolivāru jeb 1 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
Ziepju gabaliņš - 3,5 miljoni bolivāru jeb 0,47 eiro.
Ziepju gabaliņš - 3,5 miljoni bolivāru jeb 0,47 eiro. Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu