Atpakaļ uz skolu – laiks sagatavoties arī vecākiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA/Edijs Pālens

Diemžēl vasara ir paskrējusi vēja spārniem, un nu bērniem ir pienācis laiks sagatavoties skolai, mācībām un pienākumiem, taču skolas atsākšanās skar ne tikai bērnus, bet arī vecākus. Padari atgriešanos skolā vienkāršāku gan sev, gan arī bērnam – izmanto pēdējās brīvlaika dienas un sakārto māju tā, lai rīti un pēcpusdienas pēc skolas būtu patīkamākas un vieglāk organizējamas.

Sakārto mājasdarbu zonu

Jau laicīgi sakārto bērna darba galdu ar visām tam nepieciešamajām mantām, piemēram, zīmuļiem, šķērēm, līmi, pierakstu blokiem un aplikāciju papīriem. Pārliecinies, vai darba galds ir pietiekami liels un uz tā ietilpst atvērta grāmata, burtnīca un penālis. Ja ne, tad ir pienācis laiks jauna galda iegādei. Savukārt, ja skolēns labprātāk mācās virtuvē, iegādājies plauktu uz ritenīšiem – to varēs aizstumt no bērnistabas uz virtuvi vai kādu citu telpu bez īpašas piepūles.

Mazās pārmaiņas bērnistabai

Ja priekšā mazajam skolēnam ir lielas pārmaiņas, piemēram, skolas gaitu sākšana, pamatskolas vai vidusskolas klašu sākšanās, sniedz bērnam pārsteigumu ar nelielām pārmaiņām viņa istabā. Tam nevajag būt dārgam remontam un jaunām mēbelēm – pietiks, ja nokrāsosi vienu sienu, piekārsi pasaules kartes plakātu vai nokrāsosi kādu mēbeli bērnistabā.

Ievies grafiku

Stundu grafiks, protams, ir svarīgs, taču ievies kalendāru, kurā saraksti svarīgākos mēneša notikumus, piemēram, klases ekskursijas, klasesbiedru dzimšanas dienas, pulciņus un ģimenes izbraucienus. Neatkarīgi no tā, kādu kalendāru izmantojat – elektronisku, sienas kalendāru vai vienkārši izdrukātu kalendāra lapu ar brīvām rūtīm, jau mēneša sākumā atzīmē visus svarīgos datumus. Tas ievērojami atvieglos dzīvi.

Plāno maltītes

Ja vasaras brīvlaikā pusdienu sagatavošana prasīja stundu vai divas, tad gatavojies laikam, kad ikdienas grafiks paliks saspringtāks. Sagatavo dažādas maltītes un sasaldē tās, jau laicīgi sagriez dārzeņus kubiņos un glabā tos ēdiena kārbās ledusskapī vai noliec pusdienu sastāvdaļas vienā konkrētā lokācijā, piemēram, sagriez un atliec dārzeņus zupas gatavošanai. Īpaši liels palīgs būs pusdienu plānotājs – kādā no telefona aplikācijām vai bloknotā sastādi pusdienu plānu visai nedēļai un vadies pēc tā.

Izveido našķošanās zonu

Kad bērni atnāks no skolas, tie būs izsalkuši un noguruši, tāpēc jau laikus atliec kādā skapī veselīgus našķus, kas remdēs apetīti līdz vecāku pārnākšanai no darba. Piepildi burciņas ar bērnu iecienītajiem našķiem, piemēram, sēkliņām, barankām, svaigiem dārzeņiem vai kaltētiem augļiem, bet ledusskapī atliec jogurtu, augļus un sieru.

Glabā pašas nepieciešamākās lietas blakus ārdurvīm

Koridora kumodes augšējo plauktu vai atvilktni pārveido par pirmās nepieciešamības preču glabātuvi – ieliec tur ķemmi, pildspalvas, sīknaudu vai kādu lieku burtnīcu.

Novērs potenciālo papīru haosu

Papīru kalni skolas laikā mēdz sakrāties apbrīnojamā ātrumā, tāpēc jau laikus uz galdiem un plauktiem saliec kastes, mapes un dokumentu kastes kontroldarbiem, mājasdarbiem vai zīmējumiem.

Pārkārto skapi

Pirms skolas sākuma organizē mini modes skati – pārliecinies, vai drēbes vēl der, un sastādi sarakstu ar apģērbiem, kas vasaras laikā palikuši par mazu un jāiegādājas vai jāpalienē. Uz pakaramajiem sagatavo apģērbu komplektus, kurus vilkt pirmajās skolas dienās, bet mājas apģērbus atliec kādā no augstākajiem plauktiem vai atvilktnēm.

Nosaki televizora skatīšanās laika ierobežojumus

Pēc iespējas ātrāk novērs strīdus par televizora skatīšanās vai datora spēlēšanas laikiem. Nosaki laiku, ko skolēns drīkst pavadīt darbdienās pie ekrāniem un cik daudz laika bērnam būs jāpavada ārpus telpām. Lai pēc iespējas vieglāk varētu vadīties bērna ikdienas rutīnā, sastādi sarakstu, kurā bērns pats var sekot līdzi un plānot savu brīvo laiku.

Izveido vietu bērna ikdienā nepieciešamajām mantām

Atvēli skapī īpašu vietu bērna drēbēm, apaviem un skolas somai. Ja vietas ir maz, koridorā pieskrūvē āķus skolas un sporta somas pakarināšanai, bet apaviem novieto īpašas kastes vai atvēli tiem mazu plauktiņu.

Iekārto grāmatu plauktu

Īpašu uzmanību pievērs bibliotēkā izņemtajām grāmatām – tās dažkārt mēdz pazust, tāpēc jau laikus iekārto vietu grāmatu plauktā, kurā likt visas bibliotēkas grāmatas. Izveido sarakstu ar visām mācību grāmatām, kuras bērns ir paņēmis no skolas bibliotēkas, – pirms nākamā vasaras brīvlaika sākuma pārskati sarakstu un pārbaudi, vai visas grāmatas ir vietā.

Iedvesmo savu ģimeni ar foto sienu

Visbeidzot atgādini bērnam, cik krāšņa un piedzīvojumu pilna bija pagājusī vasara un izvieto uz sienas labākās fotogrāfijas no tās – bildes no nometnēm, ģimenes izbraucieniem, dzimšanas dienām, izklaidēm un kafejnīcu apmeklējumiem. Tas gan skolēnu, gan citus ģimenes locekļus iepriecinās un emocionāli sasildīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu