Divas Korejas: asaras un prieks, satiekoties Korejas kara izšķirtajām ģimenēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī Korejas karš beidzās jau tālajā 1953.gadā, korejiešu ģimenes joprojām izjūt sekas, ko atstājusi pussalas sadalīšana, karš un sašķeltība. Pirmdien notika pirmais starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju izšķirto ģimeņu "salidojums" pēdējo trīs gadu laikā, kurā 89 ģimenes centās vien dažu stundu laikā atgūt daudzu gadu gaitā nokavēto, vēsta aģentūra "Reuters".

Pirmdien apmēram 330 dienvidkorejieši - galvenokārt veci cilvēki - tikās ar 185 radiniekiem, kuri dzīvo Ziemeļkorejā. Daudzi nespēja atpazīt tuviniekus, ko nebija redzējuši vairāk nekā 60 gadus.

"Kā tu vari būt tik veca?" 92 gadus vecais Kims Dalins jautāja māsai Ju Dokai. "Es tik ilgi nodzīvoju, lai tevi atkal satiktu," notraušot asaras un turot rokās brāļa jaunības dienu fotogrāfiju, atbildēja māsa.

Māsas tradicionālajos korejiešu tērpos - 72 gadus vecā Kima Gjonsila un 71 gadu vecā Gjona Jona - nervozi stāv pie "salidojumu" norises vietas ieejas, gaidot savu māti - 99 gadus veco Hanu Šinču. Pirmajās tikšanās minūtēs emociju pārņemtā ģimene nevarēja parunāt.

Foto: Reuters/Scanpix

"Kad es kara laikā aizbēgu no mājām..." iesāk Hana, taču teikumu tā arī nepabeidz.

Atkalsatikšanos dalībnieki atzīst, ka tā var būt traumatiska pieredze - pastāv liela iespēja, ka tā būs pēdējā tikšanās ar otrā robežas pusē dzīvojošajiem radiem. Lielākā daļa programmas dalībnieku ir vecāki par 80 gadiem, un priekšroka tiek dota tiem, kas vēl ne reizi nav satikuši kaimiņvalstī dzīvojošos radus.

Daudzi dienvidkorejieši uz tikšanos ar Ziemeļkorejā dzīvojošajiem radiem dodas ar dāvanām: apģērbu, medikamentiem un pārtiku.

Foto: Reuters/Scanpix

No 1950. līdz 1953. gadam ilgušais Korejas karš beidzās ar pamiera, nevis miera līguma noslēgšanu. Attiecības Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas starpā pasliktinājās Ziemeļkorejas kodolieroču programmas dēļ. 

Šā gada aprīlī Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins tikās ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. Tikšanās laikā viņi vienojās par ģimeņu atkalsatikšanās pasākumu rīkošanu. Pēdējo trīs gadu laikā tādi nebija notikuši.

Foto: Reuters/Scanpix

Abpus robežai dzīvojošo ģimeņu atkalsatikšanās pirmoreiz notika 1985.gadā.

Vairāk nekā 57 000 dienvidkorejiešu reģistrējušies ģimenes "salidojumiem", kas parasti beidzas ar emocionāli sāpīgām atvadām. Seula gadiem aicinājusi veikt regulāras ģimeņu tikšanās, tai skaitā arī ar videozvanu palīdzību, tomēr kaimiņvalstu saspīlēto attiecību dēļ to neizdevās īstenot.

Ceturtdien sākas jauna atkalsatikšanos tūre. Vairāku dienu laikā tiksies 88 ģimenes - 469 dienvidkorejieši un 128 ziemeļkorejieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu