Savāc 10 000 parakstu par melanomas slimniekiem nepieciešamā medikamenta "Keytruda" pieejamību Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 0000 parakstu par melanomas slimniekiem nepieciešamā medikamenta "Keytruda" pieejamību Latvijā.

Parakstu vākšana tika sākta pagājušā gada aprīlī. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Tatjana Bičika. Viņa skaidroja, ka būtu nepieciešams panākt, lai medikaments "Keytruda 50 mg" (Pembrolizumabum) būtu pieejams Latvijas iedzīvotājiem. Bičika pauda, ka ar melanomu katru gadu Latvijā saslimst ap 200 cilvēku, bet "Rigvir" palīdzot tikai daļai.

Bičika skaidroja, ka šie medikamenti ir vienīgās zāles pie metastātiskās melanomas ar BRAF negatīvo mutāciju un bez šīm zālēm melanomas slimnieki ir nolemti nāvei. Medikamentu "Keytruda" ievada intravenozi ik pēc trim nedēļām, un to dara tikai slimnīcā, norādīts iniciatīvā.

"Ārstēšanās kurss ilgst aptuveni trīs gadus, bet viens medikamenta flakons maksā 2023,71 eiro, un vidējas miesasbūves cilvēkam ir vajadzīgi trīs iepakojumi. Tādējādi kopējās izmaksas vienam cilvēkam uz gadu ir 109 280,34 eiro.

Iekļaujot zāles valsts kompensējamo zāļu sarakstā, parasti uzņēmums vienojas par medikamenta cenu, tāpēc šī summa varētu būt pat mazāka," pauda Bičika.

Summa ir liela un cilvēki to nevar atļauties, taču Lietuva un Igaunija šīs zāles apmaksā.

"Vai mēs esam sliktāki par viņiem?" vaicā iniciatīvas autore, uzsverot, ka patlaban šīs zāles izskata Valsts Veselības dienests, taču esot pagājis pusgads, bet atbilde līdz šim nav bijusi pozitīva - pagaidām līdzekļu jauniem finansējumiem nav.

"Rodas sajūta, ka laikam nebūs nekad. "Ziedot.lv" labdarības projektā nāk aizvien vairāk cilvēku ar šo diagnozi, jo cilvēki cer tādā veidā saņemt līdzekļus medikamentiem. Laiks iet, bet ārstēšanās tik daudziem jāsaņem jau tagad," stāstīja Bičika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu