Emsis noliedz saistību ar Kļaviņa brīdināšanu par kratīšanu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Bijušais premjers un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedrs Indulis Emsis neatzīst, ka būtu informējis Askoldu Kļaviņu (ZZS) par gaidāmo kratīšanu, un norāda, ka "informācija no Latvijas drošības iestādēm noplūst regulāri", vēstī "Panorāma".

“Es šo lietu nekomentēšu, jo jūtos kā brīvs cilvēks, kuram ir brīvas rīcības tiesības darboties saskaņā ar savu pārliecību un savām domām," "Panorāmai" norādīja Emsis, piebilstot, ka informācija drošības iestādēs "vienkārši neturas".

Kā apgalvo Emsis, drošības iestādes regulāri izpauž slepenu informāciju, un, viņaprāt, tas tikai degradē šo iestāžu reputāciju. 

Tāpat Emsis noliedz, ka par izmeklēšanu Kļaviņa lietā uzzinājis no premjerministra Māra Kučinska. 

Kā vēsta žurnāls "Ir", Saeimas deputātu Askoldu Kļaviņu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu saistībā ar viņa saņemtajām transporta kompensācijām telefoniski pabrīdinājis kādreizējais premjers no ZZS Indulis Emsis, bet KNAB šo telefonsarunu noklausījies.

2.maijā KNAB ierosinājis kriminālprocesu par Kļaviņa dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 9.maijā KNAB saņēmis tiesas atļauju veikt Kļaviņa telefona sarunu noklausīšanos. Savukārt 15.maija rītā tiesībsargi fiksējuši ekspremjera Emša zvanu partijas biedram Kļaviņam, noskaidrojis "Ir".

Emsis sākotnēji aicinājis Kļaviņu satikties, jo negribējis sakāmo paust pa telefonu, taču Kļaviņš mudinājis runāt vien, jo visi jau tāpat visu zinot. Tad nu Emsis atklājis, ka iepriekšējā dienā, 14.maijā, bijis Saeimā un tur runāts par Kļaviņa iespējamām problēmām. Kļaviņš atbildējis, ka neko par to nezinot.

Emsis atklājis, ka pret Kļaviņu briest krimināllieta un lūgums Saeimai sākt kriminālvajāšanu saistībā ar degvielas kompensāciju lietu. Emsis arī aicinājis Kļaviņu padomāt, apskatīties, parunāt ar darbinieci, varbūt esot kaut kur kļūdījies.

Abi sarunā neesot nosaukuši vārdā KNAB, taču Kļaviņš pats secinājis, ka to varētu darīt tikai viena iestāde.

Kā noskaidrojis "Ir", pēc sarunas Kļaviņš sazinājies ar kādu privātpersonu, kurai ir kontakti ar KNAB darbiniekiem, un lūdzis izzondēt, vai tā ir taisnība, ka pret viņu ierosināts kriminālprocess. Tikmēr KNAB iekšienē šī ierakstītā saruna izraisījusi tālāko darbību ķēdi - par informācijas noplūdi informēts gan lietu uzraugošais prokurors, gan Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu nodaļas virsprokurors Modris Adlers, kas ieteicis informāciju pārsūtīt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. To KNAB nekavējoties izdarījis.

Tāpat KNAB ātri identificējis personu, kuru Kļaviņš sūtījis noskaidrot, vai pret viņu tiešām ierosināts process. Šī persona tikusi pārliecināta, ka nekādām bažām nav pamata, un šāda ziņa nonākusi atpakaļ pie Kļaviņa.

Tā KNAB centies operatīvi likvidēt informācijas noplūdes radītās sekas, līdz ar to vēlāk, 21.jūnijā, notikusī izdošana kratīšanai Kļaviņu tiešām pārsteigusi.

Kā raksta žurnāls, avotu sniegtās liecības liek domāt, ka Emsis par faktu, ka pret Kļaviņu sākts kriminālprocess, varētu būt uzzinājis pēc tam, kad to ZZS biedriem, kuriem tobrīd bija jālemj par vēlēšanu sarakstu veidošanu, izstāstījis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Savukārt Kučinski par Kļaviņa kriminālprocesu informējis KNAB vadītājs Jēkabs Straume, pieļauj "Ir".

Emsis žurnālam sākotnēji noliedzis, ka runājis ar Kļaviņu, tomēr vēlāk sacījis, ka viņa runātais ir privāta lieta. "Ko es esmu runājis, tā ir privāta lieta. Es varu runāt, ko es gribu brīvā valstī. Un atcerēties es nevaru, ko es runāju," skaidrojis Emsis.

Uz jautājumu, no kurienes viņš uzzinājis par kriminālprocesu, Emsis atbildējis: "Kā saka, stāvēju pie autobusa pieturas, un tur tā runāja!"

"Ir" arī ZZS pārstāvim Ingmāram Līdakam jautājis, vai viņš jau maija vidū zinājis par KNAB sākto kriminālprocesu pret Kļaviņu, uz ko Līdaka atbildējis, ka to neatceras. "Es neskatos kalendārā, es sēžu savā zoodārzā."

Līdaka skaidrojis, ka par Kļaviņa nepatikšanām izlasījis avīzē un kopš tā laika bijušas pārdomas, kā notikumi varētu attīstīties. Līdaka arī atklājis, ka kopā ar Emsi, visticamāk, kādā no pavasara mēnešu pirmdienām bija iegājis pie ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa ar jautājumu, ko viņš domā par Kļaviņa startēšanu sarakstā. "Mums vienmēr ir bijusi vēlme Askoldu redzēt sarakstā. Uz ko Brigmaņa kungs atbildēja - tā ir Zaļās partijas iekšējā lieta, paši lemiet valdē."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu