Mācībās "Namejs 2018" pirmo reizi šauts ar no Austrijas iegādātajām haubicēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zemessardzes 3.Latgales brigādes mācību poligonā "Meža Mackeviči" notiek militārās mācības "Claymore Soaring"
Zemessardzes 3.Latgales brigādes mācību poligonā "Meža Mackeviči" notiek militārās mācības "Claymore Soaring" Foto: Ivars Soikāns / LETA

Sestdien Ādažu poligonā pirmo reizi militāro mācību uzdevumu izpildē tika iesaistītas pašgājējhaubiču sistēmas, kuras iegādātas no Austrijas, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pauda gandarījumu, ka vien nepilnu gadu pēc pirmo pašgājējhaubiču sistēmu saņemšanas, tās jau tiek pilnvērtīgi iesaistītas lielākajās militārajās mācībās kopš Latvijas neatkarības atgūšanas.

"Ar lepnumu varu teikt, ka netiešās uguns atbalsta spējas pilnveidošana ir ļoti nozīmīgs ieguldījums valsts aizsardzības sistēmas un reģionālās drošības stiprināšanā," norādīja Kalniņš.

Nacionālo bruņoto spēku mācību "Namejs 2018" ietvaros Valsts policija (VP) kopā ar sadarbības partneriem Valmierā un Jēkabpilī pārbaudīs un trenēs reaģēšanas un starpinstitucionālās sadarbības spējas valsts apdraudējuma gadījumā, tostarp masu nemieru likvidēšanā. VP paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver, ka gan Jēkabpilī, gan Valmierā notikušo mācību scenārijā izspēlēta situācija, kad izmantojot pulcēšanās brīvību, bruņota cilvēku grupa musina un izraisa nemierus ar mērķi pārņemt varu. Savukārt VP, reaģējot uz to, iedarbina reaģēšanas plānus, lai radušos situāciju normalizētu un nodrošinātu sabiedrisko kārtību.

VP sadarbojoties ar Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienībām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām Iekšlietu ministrijas padotībā esošām iestādēm, mācību scenārijs veiksmīgi izspēlēts, atrisinot krīzes situāciju gan Valmierā, gan Jēkabpilī.

Kā ziņots, no 20.augusta līdz 2.septembrim Latvijā notiek līdz šim lielākās militārās mācības "Namejs 2018", lai pārbaudītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Mācībās piedalās vairāk nekā 10 000 dalībnieku - Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls - policisti un robežsargi.

Jau ziņots, ka 2017.gada aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi. No Austrijas iegādātās 47 kaujas tehnikas vienības plānots saņemt līdz šā gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu