Vācijā par vietējā iedzīvotāja noduršanu apsūdz irākieti un sīrieti; pilsētā notiks protesti pret migrāciju

Papildināts
TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

​Saistībā ar kāda vietējā iedzīvotāja noduršanu Vācijas tiesas priekšā pirmdien stājies kāds 22 gadus vecs Irākas pilsonis un kāds 23 gadus vecs sīrietis. Kā norāda mediji, slepkavība izraisījusi iedzīvotāju protestus pret migrāciju.

Saskaņā ar prokuratūras apsūdzību abi vīrieši agrā svētdienas rītā bijuši iesaistīti konfliktā, kura laikā sadurts kāds 35 gadus vecs vācietis, kurš vēlāk no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā miris.

Iepriekš pirmdien Vācijas valdība nosodīja "labējos ekstrēmistus", kas, reaģējot uz ziņām par slepkavību, spontāni svētdien sapulcējušies Kemnicā un sarīkojuši ārvalstnieku "medības".

"Tam, kas vakar bija redzams atsevišķās Kemnicas vietās un ticis ierakstīts arī video, nav vietas konstitucionālā valstī," paziņoja valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts.

"Mēs neakceptēsim šādu pūļa uzvedību, šādas atšķirīga izskata, atšķirīgas izcelsmes cilvēku medības vai mēģinājumus izplatīt naidu ielās," uzsvēra Zeiberts.

Tikmēr gan labējie radikāļi, gan kreisie ekstrēmisti sociālajos medijos izplatījuši aicinājumus uz jauniem protestiem.

Kemnicas policijas pārstāvis pirmdien pavēstīja, ka pēc svētdienas spontānā mītiņa uzsākta izmeklēšana par diviem miesas bojājumu nodarīšanas gadījumiem, par vienu iebiedēšanas gadījumu un par vienu nepakļaušanās gadījumu tiesībsargāšanas iestāžu pārstāvjiem.

Saskaņā ar Vācijas plašsaziņas līdzekļu ziņām konflikts starp divām vīriešu grupām Kemnicā izcēlies naktī uz svētdienu apmēram pulksten trijos, kad izplatījušās ziņas, ka pēc pilsētas svētku pirmās dienas notikusi uzmākšanās kādai sievietei. Sadurti trīs vīrieši, no kuriem viens vēlāk slimnīcā miris. Abi pārējie ar smagiem savainojumiem hospitalizēti.

Mediji vēsta, ka visi sadurtie ir vācieši.

Pirmajā protesta akcijā, kas Kemnicā notika svētdien, iesaistījušies aptuveni 100 cilvēki, un tā noritējusi bez starpgadījumiem.

Otrajā demonstrācijā piedalījušies jau 800 cilvēki, un tās kontrolēšanai ar sākotnējo policistu skaitu nav bijis pietiekami.

Demonstranti "nav izrādījuši vēlmi sadarboties", un daži pat svieduši likumsargiem ar pudelēm.

Daži demonstranti saukuši "Mēs esam tauta!", bet cilvēku virzienā, kas izskatījušies pēc sveštautiešiem, kliegts "Pazūdiet!", vēsta laikraksts "Bild".

Lai izklīdinātu protestētājus, policijai bijuši nepieciešami papildspēki no Leipcigas un Drēzdenes.

Pilsētas svētku otrās dienas pasākumi, kas bija paredzēti līdz astoņiem vakarā, nekārtību dēļ pārtraukti jau četros pēcpusdienā.

Protesti organizēti sociālajos tīklos, un organizēšanā iesaistījusies arī pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Savukārt pretimigrācijas kustība "Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju" (PEGIDA) pirmdien aicina vakarā rīkot atkārtotus protestus.

"Rodiet drosmi dusmās un bēdās! Tikai kopā mēs varam panākt, ka viņa nāve nav velta," teikts paziņojumā PEGIDA Kemnicas un Rietumsaksijas nodaļas vietnē sociālajā tīklā "Facebook".

PEGIDA aicina pulcēties demonstrācijā plkst.18.30, mudinot panākt "lielāku drošību pārmaiņu ceļā".

Gatavojoties pirmdien paredzētajiem protestiem, Vācijas varasiestādes uz Kemnicus nosūtījušas policijas papildspēkus.

Kemnicas policijas priekšniece Sonja Pencela uzsvēra, ka policija neļaus demonstrantiem sagrābt savā kontrolē pilsētu.

Pilsētas varasiestādes ziņo, ka saņēmušas pieteikumus divu demonstrāciju rīkošanai. Vienu iesniegusi organizācija "Kemnica brīva no nacistiem", bet otru - kāda privātpersona.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu