Vējonis: Pedagogu atalgojuma celšana nav priekšvēlēšanu solījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedalās grāmatu dāvināšanas ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedalās grāmatu dāvināšanas ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdības lēmums palielināt pedagogu atalgojumu nav priekšvēlēšanu solījums, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) žurnālistiem apgalvoja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Diemžēl lēmums par pedagogu algu ieaugumu iekrīt pirmsvēlēšanu laikā, kas rada aizdomas par kādu priekšvēlēšanu solījumu. Tomēr, manuprāt, tas tā nav, jo valdībai ir plāns, ko tā vēlas sasniegt izglītības jomā, un tā soli pa solim to īsteno," norādīja Vējonis.

Prezidents piebilda, ka izglītības reformu ir nepieciešams īstenot, tomēr viņš vēlas, lai izglītības reforma tiktu ieviesta daudz ātrāk.

Jau ziņots, ka otrdien tika panākta vienošanās, ka no septembra pedagogu minimālā alga par likmi būs par 30 eiro lielāka, sasniedzot 710 eiro, otrdien pēc tikšanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš pastāstīja, ka attiecīgie Ministru kabineta noteikumi valdības dienaskārtībā tiks iekļauti jau nākamajā otrdienā, 4.septembrī. Nedēļas laikā tiks meklētas iespējas papildu nepieciešamo finansējumu rast arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā, atlikušo summu gūstot no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Kopumā šī gada četriem mēnešiem nepieciešami 6,7 miljoni eiro.

Vienlaikus nolemts, ka nākamajā gadā, lai domātu par iespējām turpināt kāpināt pedagogu atalgojumu, tiks organizēta ekspertu komisija, kas vērtēs skolu tīkla sakārtošanas rezultātus un tajā ieekonomēto līdzekļu apjomu, ko var novirzīt pedagogu algām.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzskata, ka sarunās panākts labs risinājums. "Pedagogi ir pelnījuši un nopelnīs atalgojuma pieaugumu," uzsvēra ministrs.

Viņš skaidroja, ka algas pieaugumam jābūt saistībā ar izglītības kvalitāti, kas ir galvenais IZM fokuss. Šadurskis sacīja, ka ir panākta vienošanās par trim soļiem izglītības kvalitātes veicināšanai, turklāt attiecīgais normatīvā regulējuma projekts jau ir izstrādāts. Kvalitātes kritēriji būs saistīti ar izglītības iestādes akreditācijas procesu, kā arī skolēnu sekmēm centralizētajos eksāmenos.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga atzina, ka šodien no visām trim koalīcijas partijām sadzirdēta vēlme risināt nozares jautājumus.

"Grafika izpilde sāksies no šī gada. Visas trīs koalīcijas partijas apņēmās [rīkoties], lai arī turpmākie grafika soļi tiktu realizēti," uzsvēra Vanaga.

Viņa akcentēja, ka ir būtiski, ka pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem risinājumi paredzēti no nākamā gada janvāra, tos ieviešot pakāpeniski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu