Ceļojuma atblāzma interjerā – kā ļaut iedvesmai ienākt telpās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ceļojumi viennozīmīgi spēj bagātināt prātu, sirdi un potenciāli arī mājokli. Kanādiešu dizaineru pāris Maksima Vandala un Ričards Oulēts žurnālam “The Globe and Mail” atklāj, ka ceļojumi un nakšņošana viesnīcās patiesi var būt mājokļa dizaina iedvesmas avots.

Pirmā pietura – viesnīcas istabiņa

Foto: Unsplash

Pat dodoties ceļojumā, dizaineri Maksima un Ričards ceļojumu somā ieliek arī mērlenti – katram gadījumam. “Nakšņošana viesnīcā man ir teju vai izglītojoša,” stāsta dizainere Maksima Vandala. “Katrs četru vai piecu zvaigžņu viesnīcas numuriņš ir unikāls pilsētas vai konkrētā reģiona atspoguļojums jeb aktuālā dizaina prototips. Tieši šeit sākas ceļojuma iedvesmojošā daļa.”

Pirmais solis iedvesmai ir viesnīcas istabiņas analizēšana. Tiklīdz piereģistrējies viesnīcā, dodies uz savu numuriņu un apskati tā izkārtojumu. “Mēģini noteikt, kas numuriņu padara mājīgu un kas tieši šo sajūtu “nomērdē”. Pievērs uzmanību istabas plānojumam, mēbeļu izkārtojumam un lielumam,” stāsta Ričards un Maksima.

Interesanti, ka populārajā viesnīcu meklēšanas portāla Booking.com veiktajā pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā 50% ceļotāju iedvesmojas tieši no viesnīcu dizaina un izmanto tā risinājumus arī sava mājokļa veidošanā. Savukārt 30% ceļotāju iedvesmu rod ceļojumos redzētajos mākslas darbos, māju dizainā un vietējā kultūrā.

Ne visur derēs ceļojumos redzētās detaļas

Foto: Unsplash

Dizaineri atklāj, ka ceļojumu gaitā ir vērts pierakstīt detaļas un interesantus novērojumus vietējā dizainā, nofotografēt kādas neordinārus arhitektūras risinājumus un noteikti iegādāties kādu suvenīru, kas reprezentē arī vietējo dizainu un arhitektūras iezīmes. “Katrs sīkums ir nozīmīgs, meklējot ceļojuma iedvesmas avotu, kuru projicēt uz sava mājokļa dizainu,” stāsta dizaineru pāris.

Diemžēl ceļojuma iedvesmas pārtulkošana mājokļa dizainā var būt piņķerīga. Ņem vērā, ka saules pielietajā Marakešā krāsas izskatās fantastiski, bet Rīgas dzīvoklī tās radīs pārblīvētas telpas sajūtu vai pat izskatīsies bezgaumīgi. Bet Rietumeiropas baroka mēbeles būs pārāk grandiozas pat ļoti šikam Rīgas centra dzīvoklim.

Izveido iedvesmojošu kolāžu

Foto: Unsplash

Ņem vērā, renovācijām un remontiem nevajadzētu ķerties klāt uzreiz pēc ceļojuma. Dizaineri Maksima un Ričards atklāj, ka pēc ceļojumiem katram seko pēcatvaļinājuma periods, kas ir īpaši būtisks ideju apsvēršanai un iedvesmas gūšanai no piedzīvotā. “Ceļojumos uzņemam neskaitāmi daudz fotogrāfiju, kuras izliekam uz iedvesmas planšetes – tādā veidā redzam noskaņu krāsas, kas kopumā valda šajā vietā,” stāsta dizaineru pāris. Piemēram, pēc nesena brauciena uz Belizu, viņi mājās atveda fotogrāfijas ar mangroves koku, kura saknes stiepās okeāna ūdenī – vairākkārt apskatot šo bildi, dizaineri nolēma izmantot koka sakņu rakstus interjerā. Tagad šis raksts ir manāms uz viesistabas sienas tapetēm, tādējādi radot džungļu iespaidu pilsētas dzīvoklī.

Tiem, kas nav tik drosmīgi, dizaineri iesaka izmantot sīkas detaļas, piemēram, izdaiļot grāmatu plauktus ar suvenīriem, kristāliem vai dabas materiāliem, kas atvesti no ceļojuma. Lieliski noderēs spilvendrānas ar redzētajiem rakstiem, piemēram, marokāniešu krāsainajiem izšuvumiem vai franču bārkstīm. Ar laiku mazie priekšmeti tiek kombinēti ar citu ceļojumu iedvesmotiem priekšmetiem un detaļām, tādā veidā piešķirot mājoklim unikālu un daudzslāņainu personību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu