Zviedrija putnu gripas pandēmijai nav gatava (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedriju satrauc vakcīnu pret putnu gripas infekciju trūkums, gadījumā, ja pandēmija izvērtīsies arī Zviedrijā. Visefektīvākais, bet arī dārgākais risinājums būtu izveidot savu vakcīnu ražotni, uzskata Zviedrijas sociālo lietu pārvalde un šādu priekšlikumu kopā ar rīcības plānu pandēmijas gadijumā 1. nobembrī tā nodos Zviedrijas valdībai, kurai tad būs jāizlemj šis politiski kutelīgais jautājums.

Savas vakcīnas ražošana Zviedrijai izmaksās starp 500 un 800 miljoniem zviedru kronu. Politiķus satrauc jautājums, kurš šo reķinu apmaksās - valsts vai medikamentu ražotāji. Tāpat arī zviedru politiķiem neesot skaidrs vai pandēmijas risks ir tik nopietns, lai īstenoti tik liela apjoma dārgu projektu. Pašlaik Zviedrijā nav vakcīnas konkrēti pret Eiropā konstatētās bīstamo putnu gripas infekciju, gadījumā ja tā apdraudētu arī cilvēkus. Tiek izmantota parasta vakcīna pret infekciju slimībām un arī tā pietiktu tikai 5 procentiem no Zviedrijas iedzīvotājiem. Kad Sociālā pārvalde šā gada februārī prezentēja krīzes plānu pandēmijas gadījumā, veselības minstrs Morgans Joansons solīja, ka visi Zviedrijas iedzīvotāji tiks saņems vakcīnu. Taču lai to izdarītu, turklāt vakcinētu divas reizes, Zviedrijai būtu nepieciešamas 18 miljoni vakcīnu. Zviedru profesors un eksperts infekcijas slimībās Bjerns Ulsens uzskata, ka Zviedrija ir slikti sagatavota šadam iespējamam pandēmijas gadījumam, bet izvērtējot tās sekas saka: ”Sliktākais, ka Zviedrija būtu ievērojami iedragāta. Protams, ka par lielāko daļu inficēto mēs kaut kādā veidā parūpēties, taču ja tiktu skarts pat tikai viens procents iedzīvotāju, praktiski tas nozīmētu ka mirs ap kādiem 90 tūkstošiem cilvēku un tā ir traģēdija.” Profesors atgādina arī par 1918. gadu, kad tā saucamā spāņu slimība nogalināja 40 tūkstošus zviedru. Vienīgā atšķirība, uzsver profesors, ir ka šodien mēs zinām, kas mūs apdraud un būtu muļķīgi nedarīt neko, viņš saka.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu