Turcija: Putnu gripas uzliesmojums pagaidām nopietni neapdraud sabiedrības veselību (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Putnu gripas uzliesmojums, kas pagājušajā nedēļā tika atklāts kādā Turcijas fermā pie Egejas jūras, pagaidām nopietni neapdraud sabiedrības veselību," ceturtdien preses konferencē sacīja Turcijas Veselības ministrijas pārstāvis Turans Buzgans.

Kā jau ziņojām, Eiropas Savienības (ES) veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Marks Kiprianu ceturtdien pavēstīja, ka Turcijā konstatētais putnu gripas vīruss ir ļoti patogēnais šīs slimības paveids H5N1, kas ir bīstams arī cilvēkiem. Ar to inficējoties, pēdējo divu gadu laikā Āzijā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 cilvēku. Tomēr, kā uzsvēris Buzgans, šobrīd ar vīrusu nevar inficēties cilvēks no cilvēka, tāpēc pagaidām vakcinācija nepieciešama vienīgi riska grupām - cilvēkiem, kas nodarbināti putnu fermās. Ministrijas pārstāvis aicināja cilvēkus necensties iepirkt krājumā pretgripas līdzekļus, norādot, ka Turcijā medikamentu uzkrājumi ir pietiekami, lai tiktu galā ar iespējamo situācijas nopietnību. "Ministrija ir veikusi nepieciešamos pasākumus sakarā ar lielo gripas epidēmiju, ko prognozē pasaule," viņš piebilda. Šobrīd cilvēki ar putnu gripu var inficēties, vienīgi ēdot putnu gaļu vai arī ikdienā saskaroties ar slimiem putniem. Eksperti tomēr baidās, ka no H5N1 mutāciju rezultātā var izveidoties vīruss, kas viegli izplatīsies cilvēku vidū, izraisot pandēmiju, kura varētu prasīt desmitiem miljonu cilvēku dzīvības. Turcija, kas ap slimības skarto fermu valsts ziemeļrietumos noteica trīs kilometru karantīnas joslu un izkāva tur vairāk nekā 7000 putnus, kopš tā laika nav atklājusi jaunus saslimšanas perēkļus. Lielākā daļa Eiropas valstu aizliegušas dzīvu putnu un putnu gaļas importu gan no Turcijas, gan no Rumānijas, kur arī konstatēts viens no putnu gripas paveidiem. Pagaidām nav skaidrs, vai arī Rumānijā konstatētais vīruss ir bīstams cilvēkiem. Galīgie analīžu rezultāti būs zināmi piektdien.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu