Putnu gripas vakcīnas ražošana notiek pārāk lēni (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai pasargātu cilvēkus no putnu gripas, kad tā mutācijas ceļā būs pārveidojusies un sāks strauji izplatīties starp cilvēkiem, ievērojami jāpaātrina vakcīnu ražošana, otrdien brīdināja ANO galvenais putnu gripas epidēmijas eksperts Deivids Nabarro.

Šobrīd nepieciešami seši mēneši, lai uzkrātu pietiekamu daudzumu vakcīnu. "Tas ir daudz ilgāk nekā vajadzētu," preses konferencē Romā sacīja doktors Deivids Nabarro, kas nesen kļuvis par ANO koordinatoru putnu gripas epidēmijas ierobežošanai. "Pašreiz mēs nezinām, kāds būs vīrusa mutāciju ģenētiskais sastāvs. Bet, kad tas sāks pārveidoties, vakcīnas būs ļoti svarīgas," sacīja Nabarro. ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) izskata iespējas palielināt vakcīnu ražošanas apjomus un sākusi sarunas par šo jautājumu ar farmaceitiskajām kompānijām, teica Nabarro. "Ir jāatrod veids, kā saražot vakcīnas mazāk nekā sešu mēnešu laikā. Tā ir prioritāte," uzsvēra Nabarro. Tā kā efektīvu pretlīdzekli var izstrādāt tikai tad, kad vīruss pārveidojas, pagaidām nav vakcīnu pret putnu gripas paveidu, kas bīstams cilvēkiem, un nav droši, ka antivīrusu medikamenti varētu palīdzēt. "Labākais veids, kā izvairīties no cilvēku gripas vīrusa pandēmijas, ir palielināt globālo reakciju pret tagadējo putnu gripas epidēmiju," sacīja Nabarro. Kā jau ziņots, pēc putnu gripas konstatēšanas Turcijas rietumos Eiropas Komisija (EK) pirmdien aizliedza putnu un spalvu importu Eiropas Savienībā (ES) no Turcijas. Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) direktora vietniece Luīze Fresko apsveica ES lēmumu, uzsverot, ka tirdzniecība ir viens no galvenajiem slimības izplatīšanās faktoriem. "Varbūt nav iespējams likvidēt slimību, bet noteikti ir iespējams to kontrolēt. Tirdzniecība katrā ziņā veicina slimības izplatīšanos," sacīja Fresko. ES amatpersonas paziņojušas arī, ka viņi pievērsīs pastiprinātu uzmanību Rumānijai, kur varas iestādes ziņojušas par iespējamiem putnu gripas gadījumiem. ANO eksperti sacīja, ka vēl nav apstiprinājušās aizdomas, ka Rumānijā atklāts nāvējošais H5N1 vīrusa paveids, kas līdz šim jau nogalinājis vairāk nekā 60 cilvēkus Āzijā. ANO eksperti aicina valstis ar paaugstinātu risku uzlabot veselības kopšanu un iespējami ierobežot darbības, kas vienuviet saved daudz putnu, tai skaitā gaiļu cīņas un putnu tirgus. Viņi arī mudina valdības piešķirt lielākus līdzekļus problēmas risināšanai, norādot, ka ANO aģentūru saziedotie līdzekļi ir daudz mazāk nekā nepieciešamie 175 miljoni dolāru (100,4 miljoni latu) neatliekamo darbību veikšanai. "Kaut kad būs gripas pandēmija. Mēs nezinām, kad vai kur un vai tā būs mērena, spēcīga vai ļoti spēcīga. Mēs zinām tikai, ka tā kaut kad būs," sacīja Nabarro. Nabarro atteicās komentēt izskanējušās ziņas, ka gripas pandēmija varētu nogalināt vairāk nekā 100 miljonus cilvēku visā pasaulē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu