Britu policija ir pārliecināta par Londonas sprādzienu saikni ar "Al Qaeda"

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skotlendjarda detektīvi ir pārliecināti, ka viņi atradīs saikni, kas saista starptautisko terorisma tīklu "Al Qaeda" ar teroristiem, kas Eiropā pirmajā pašnāvnieku uzbrukumā pagājušajā nedēļā Londonā nogalināja 54 cilvēkus, piektdien paziņoja Londonas policijas priekšnieks Aiens Blērs.

Brīdinot par vēl viena uzbrukuma iespēju, Blērs teica, ka tagad tiek meklēti uzbrukuma finansētāji un bumbu izgatavotāji, kas apgādāja pašnāvniekus. Kā jau ziņots, četri Lielbritānijā dzimuši musulmaņi, no kuriem jaunākajam bija tikai 18 gadi, pagājušo ceturtdien uzspridzinājās trijos metro vilcienos un vienā autobusā rīta maksimumstundā. Trīs bija ieradušies no Līdsas Anglijas ziemeļos, kur policija viņu mājās atrada lielu daudzumu sprāgstvielu. Mediji ziņo, ka sprāgstvielas bijušas tādas pašas, kādas tiek lietotas citos ar "Al Qaeda" saistītos uzbrukumos. "Patlaban mēs meklējam skaidri izteiktu saikni ar "Al Qaeda"," BBC radio teica Blērs. Raksturojot četrus spridzinātājus kā tikai izpildītājus, Blērs teica, ka "ir jāatrod tie, kas viņus mudināja un apmācīja, ir jāatrod ķīmiķis". ""Al Qaeda" nedarbojas kā kāda klasiska Greiema Grīna aprakstīta spiegu grupa. Tai ir ļoti vaļīgas saiknes, un mums jāatrod finansētāji, ķīmiķi un instruktori, visi, kas palīdzēja sarīkot šo uzbrukumu," viņš teica. Blērs apstiprināja, ka izmeklēšana sākusies visā pasaulē. "Ir saikne ar Pakistānu, kā arī ar citām valstīm," viņš norādīja, taču atteicās iedziļināties detaļās. Blērs raksturoja bumbu sprādzienus kā lielāko vienreizējo masveida slepkavības aktu Anglijas mūsdienu vēsturē. BBC ziņo, ka policija patlaban meklē Londonas sprādzienu organizētāju un kādu ķīmijas studentu ēģiptieti, kurš aizbēdzis no savām mājām Līdsā. Blērs uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai Lielbritānijā dzīvojošo 1,6 miljonu musulmaņu līderi palīdzētu izskaust terorismu. "Viņiem mums jāatklāj, kuri ir naida sludinātāji, kuri vervē viegli ietekmējamos jauniešus un kādas pārmaiņas notikušas cilvēku uzvedībā," viņš uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu