Atļauju apbūvēt Doma laukumu dod kukuļņemšanā apsūdzētais Lejnieks (123)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītāja vietnieks Jānis Lejnieks, kurš parakstījis atļauju SIA "Doma investīcijas" būvēties Doma laukumā, agrāk bijis apsūdzēts kukuļņemšanā.

Lejnieku aizturēja pagājušā gada martā aizdomās par 1000 latu liela kukuļa saņemšanu saistībā ar kāda būvprojekta apstiprināšanu. Toreiz Latvijas televīzijai KNAB priekšnieka vietas izpildītāja Juta Strīķe norādīja, ka par kāda būvprojekta apstiprināšanu Lejniekam esot maksāti 1000 lati. Nauda nodota ar diviem starpniekiem, kuri arī ir aizdomās turamie šajā lietā.

Jau rakstījām, ka Rīgā, Doma laukumā plānots būvēt viesnīcu. Rīgas dome ir saņēmusi SIA "Doma investīcijas" vēstuli par zemesgabala Tirgoņu ielā 1 un 3 apbūvi. Šis zemesgabals atrodas Tirgoņu un Šķūņu ielas krustojumā. Šī vieta tiek izmantota vasaras kafejnīcu ierīkošanai. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) pieļauj būvniecību šajā vietā.

TVNET jautā: VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Lejnieks telefonsarunā TVNET izteicās, ka neredz iemeslu, kādēļ minētajā zemesgabalā nevarētu būvēt viesnīcu, jo pirms Otrā pasaules kara šajā vietā ir atradušās daudzstāvu ēkas. Uz jautājumu par plānotās viesnīcas iespējamo ietekmi uz Vecrīgas kopējo tēlu Lejnieks atbildēja, ka citviet pasaulē ir daudz piemēru, kad mūsdienīgas arhitektūras celtnes lieliski iekļaujas vecpilsētā. VKPAI vadītāja vietnieks solīja, ka vecpilsētai piemērotākā varianta noteikšanai tiks rīkots atklāts konkurss, kuram iesniegtos projektus vērtēs starptautiska žūrija.

Lejnieks arīdzan neuzskata, ka reklāmas zīmējumi uz laukumam piegulošo ēku sienām šobrīd iederas vecpilsētas tēlā. Viņš arī pauda cerību, ka "atņemtais" alus dārzs tiks kompensēts ar sabiedrībai pieejamu viesnīcas pirmajā stāvā izbūvētu atpūtas vietu un nevis kārtējo kažokādas apģērbu veikalu.

Kā jau rakstījām, SIA "Doma investīcijas" jau esot sākusi piesaistīt ieguldījumus viesnīcas "Doma laukums" būvniecībai. Investīciju piesaistei jau noslēgti vairāki līgumi, bet nekustamā īpašuma iegādei paņemts 2,74 miljonu eiro (1,9 miljonu latu) kredīts.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja, izskatot vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plānu, iebilda pret Līvu un Doma laukuma apbūvi.

Savukārt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) pieļauj būvniecību šajā vietā. VKPAI 2002.gada izstrādātajā "Vīzijā 2020" norāda, ka "šā Vecrīgas kvartāla vēsturiskās perimetrālās apbūves atjaunošanas iespējas paredzētas kā risinājums, kas segtu esošo ugunsmūri".

2003. gada 15. novembrī SIA "Doma investīcijas" (DI) vērsās VKPAI ar iesniegumu par zemesgabala Tirgoņu ielā 1 un 3 apbūves iespējām. 21. novembrī DI saņēma oficiālu atbildi, ko saprata kā neiebilšanu pret iespējām šeit būvēties, un tajā pašā dienā "uz vairāku līgumu pamata" ieguva nekustamo īpašumu, kura sastāvā ietilpst arī šis neapbūvētais zemesgabals starp Rozena, Šķūņu un Tirgoņu ielu. Interesanti, ka atzinumu parakstījis VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Lejnieks, kas, kā to minēja Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja vietniece Sandra Grīnberga, "vienmēr tiek pamests zem tanka" šaubīgu projektu saskaņošanā.

Ja Pilsētas attīstības komiteja neļaus apbūvēt zemesgabalu Tirgoņu un Šķūņu ielas krustojumā, Rīgas domei draud tiesvedība ar uzņēmumu, kurā pašvaldība var zaudēt vairāk nekā 10 miljonus eiro (aptuveni septiņus miljonus latu), norāda laikraksts.

Jau ziņojām, ka Rīgas vēsturiskā centra (RVC) saglabāšanas un attīstības plāns paredz apbūvēt daļu Līvu laukuma un skvēru pie Doma laukuma.

Pilsētas attīstības komiteja ir nolēmusi uzdot Pilsētas attīstības departamentam pirms plāna nodošanas izskatīšanai pārējās Rīgas domes komitejās veikt tajā precizējumus - nosakot par neapbūvējamu pašreizējo Līvu laukuma teritoriju, Doma laukuma teritoriju un tam piegulošo skvēru, kā arī Alberta laukumu.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu