Insulta simptomi ir pēkšņi, bet ārstēšana - ilga

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Insults, kas nozīmē akūtus smadzeņu asinsrites traucējumus, ir diezgan izplatīta saslimšana. Tas izraisa mirstību vai paliekošas sekas - invaliditāti. Insults raksturīgs dažādā vecumā, bet visbiežāk - gados vecākiem cilvēkiem.

“Visbiežāk ir sastopams tā saucamais išēmiskais insults (75 līdz 80 procenti gadījumu), kad raksturīgi valodas, redzes un līdzsvara traucējumi,” laikrakstam stāsta psihiatre - narkoloģe Irēna Greivule. Otrs veids ir tranzitoru cerebrālās išēmijas lēkme. Tā ir pārejoša. Tas nozīmē, ka simptomi var izzust 24 stundās vai īsākā laikā. Tad cilvēkam neizveidojas smadzeņu infarkts. I.Greivule bilst, ka šādu lēkmju gadījumu praksē ir daudz.

Ir pēkšņas galvassāpes

Vēl viens insulta veids ir hemorāģiskais - asinsizplūdums galvas smadzenēs. “Dzīvībai tas ir ļoti bīstams un grūti ārstējams, tam bieži vien seko nāve,” uzsver I.Greivule. Smadzeņu infarkta gadījumos liela nozīme ir tam, kāds cilvēkam ir asinsspiediens - vai tas ir paaugstināts (var būt arī pazemināts), sirds mazspējai, sirds išēmiskām slimībām. Galvenais simptoms parasti ir pēkšņas, asas, agrāk nebijušas galvassāpes, it kā būtu saņemts sitiens pa galvu. Arī vemšana, slikta dūša, apjukums.

Lēkme ātri pāriet

Cerebrāla išēmiska insulta riska faktori ir paaugstināts asinsspiediens, smēķēšana, cukura diabēts, sirds išēmiskās slimības, miega artēriju stenoze, išēmiska lēkme, kas var izzust 24 stundu laikā. “Ja cilvēkam uznāk šāda lēkme, bet tā pāriet, tad viņam obligāti jāapmeklē ārsts. Ja cilvēks pēc šādas lēkmes netiek ārstēts, tad nākamreiz viņu var piemeklēt insults un paralīze. Ir gadījumi, kad pacienti nemeklē mediķu palīdzību,” atklāj ārste. Pie iespējamiem riska faktoriem minēti paaugstināts holesterīna līmenis, mazkustība, aptaukošanās, nesena infekcija, ja ģimenē kādam (mātei, brālim vai citam) ir bijis insults, arī stress.

Jāievieto stacionārā

Insulta simptomi parasti rodas pēkšņi, nemēdz būt priekšsajūtas. “Cilvēks var pastāstīt, ko viņš ir darījis tajā mirklī, kad piemeklē insults. Simptomi - cilvēks nespēj veikt vienpusējas kustības, “nejūt” roku un kāju, dubultošanās, rodas līdzsvara, gaitas traucējumi, kā arī grūtības saprast valodu un izteikt to vārdos,” uzsver I.Greivule.

Insulta gadījumos pacients ir jāvieto stacionārā. Atsevišķos gadījumos slimnieks nav transportējams. I.Greivule stāsta, ka gados vecākus cilvēkus, kas saslimst ar išēmisko insultu, var ārstēt mājās. Atveseļošanās process ir ilgstošs.

Insulta iemesls var būt arī ateroskleroze. Tās profilaksei ieteicams uzturā lietot graudu, piena produktus, zivis, zupas, dienā jālieto apmēram 1,5 līdz 2 litri ūdens, vajadzīgs veselīgs dzīvesveids, jākontrolē asinsspiediens. Jāatturas no smalkmaizīšu lietošanas, trekniem ēdieniem un cita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu