Sabiedriskās domas aptaujas ASV

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskaitāmu sabiedriskās domas aptauju dati, kas apkopoti Amerikas Savienotajās Valstīs, nu jau kādu laiku liecina, ka cīņa par prezidentūru starp pašreizējo valsts galvu republikāni Džordžu Bušu un viņa konkurentu no Demokrātu partijas rindām senatoru Džonu Keriju ir tik sīva, ka šobrīd nav iespējams pārliecinoši prognozēt, kurš no viņiem rīkos grandiozas svinības 2. novembra vakarā. Jebkurā gadījumā gan abu kampaņu stratēģi, gan žurnālisti ik dienu ceļas un dodas pie miera, gaidot jaunākos aptauju datus.

Tāpēc rodas jautājums – cik lielu lomu vēlēšanu procesā ieņem sabiedriskās domas aptaujas? Plašāk šo tematu Savienotajās Valstīs pētījis Dīvs Reiznieks.

Plašsaziņas līdzekļi aptaujās parasti galveno vērību pievērš konkrētajai cīņai starp kandidātiem, kā arī dažām svarīgākajām kampaņas tēmām. Tikmēr abu prezidentu kandidātu štābi sabiedriskās domas aptaujas izmanto citam mērķim – lai plānotu savas stratēģijas!

Taču – visai bieži, pat pārāk bieži dažādas aptaujas uzrāda atšķirīgus rezultātus. Džordžtaunas universitātes politoloģijas profesors Stīvens Veins norāda, ka aptaujas nav eksakta zinātne – un tieši tādēļ redzamas nesaskaņas dažādu pētījumu rezultātos.

Kā norāda pētnieki, aptauju rezultāti principā balstās uz ticību.

Taču, neskatoties uz iespējamajām neprecizitātēm, daudzi pētījumi liecina, ka ļoti sīvā vēlēšanu cīņā sabiedriskās domas aptaujas patiesībā var ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Pirms šīm vēlēšanām pirmo reizi visi lielākie ASV televīzijas kanāli spējuši vienoties, ka būs uzmanīgāki, izmantojot aptaujas, pirms vēlēšanu naktī pasludinās uzvarētāju. Tiesa, ko līdzīgu tās apgalvoja arī pirms četriem gadiem, taču dzinulis būt pirmajiem, kas kaut ar dažu minūšu pārsvaru paziņo par uzvarētāju, bija pārāk liels, lai atcerētos veselo saprātu. Galu galā respektētie TV kanāli apkaunoja sevi ne pa jokam. Vispirms par uzvarētāju tika paziņots demokrātu partijas kandidāts Als Gors, taču jau pēc dažām stundām televīzijām nācās atsaukt savu paziņojumu, lai atzītu, ka uzvarējis tomēr ir Džordžs Bušs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu