Roka leģenda - elektriskā ģitāra FENDER STRATOCASTER

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsu raidījumos nereti stāstām par rokmūzikas leģendām jeb "roka dinozauriem", kā tos mēdz dēvēt mūzikas žurnālisti, bet diezin vai bieži aizdomājamies, ka šī mūzika būtībā ir tikai pusgadsimtu veca, kas pasaules kultūras vēsturē nav pilnīgi nekas. Tomēr fakts paliek fakts, pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados no protesta pret visu agrāko dzima pilnīgi jauns mūzikas žanrs, kam vajadzēja savu skaņu un savus simbolus. Par vienu no tādiem tiek uzskatīta elektriskā ģitāra FENDER STRATOKASTER, kas septembra nogalē svinēja 50 gadu jubileju. Kas īsti ir patiesā leģenda šajā stāstā? Pati ģitāra vai tās spēlētāji?

Aivars Hermanis, mūziķis: “Var teikt, ka šī ir visu ģitāru māte. Leģendārs modelis, kas pēc konstrukcijas un uzbūves neatšķiras. Visus 50 gadus taisa vienādu. Laikam jau ideja bijusi laba.”

Kalvis Zemzars, mūziķis, Latvian Blues Band: “Es personīgi to kā leģendu neizjūtu, bet lielākā daļa no lielajiem monstriem, kas spēlējuši Stratocaster, to darījuši tikai tāpēc, ka tos var bezgalīgi ģenētiski modificēt. Radīt tādus hibrīdus, kas veikalos nav pieejami.”

Startokastera dzīve sākās 1954.gadā, kad amerikāņu radiomehāniķis Leo Fenders radīja sepcifisko elektrisko ģitāru ar izliekto vienlaidus koka korpusu un, kas īpaši unikāls šim modelim, - ar trim skaņas noņēmējiem, kas, kā atklāja mūziķi, spēj mainīt ģitāras skaņu trīs dažādos veidos ar vienu slēdža kustību.

Aivars Hermanis, mūziķis: “Es varu nodemonstrēt. ... Tas ir tas, kas atšķir Fendera instrumentus, bet daudzi tagad izmanto šo ideju.”

Visu laiku pirmo elektrisko ģitāru ar neakustisku vienlaidus koka korpusu, sauktu par Telecaster Fenders, uzbūvēja vēl trīs gadus agrāk. Kāda leģenda vēsta, ka pirmās ģitāras tapušas no II pasaules kara laika trofeju kokiem, kas Vācijā kaltēti vairākus simtus gadu, tāpēc bijuši sevišķi kvalitatīvi. Bet šīs rezerves, protams, jau sen beigušās. Mūsdienās pie Fendera var tikt par dažiem simtiem dolāru, bet īsta manta no rokmūzikas pirmsākumiem maksā daudzus tūkstošus...

Kalvis Zemzars, mūziķis, Latvian Blues Band: “Mūsdienu tehnoloģijas visu samaitā, tas, ko viņi agrāk dabūja ar neko, jaucot vecus telefonus un izmantojot tos magnētus un spoles, taisot noņēmējus, tagad ar modernajām tehnoloģijām nav iespējams atkārtot to skaņu.”

Lai gan paši būvētāji Stratokastera modeli uzskata par ģeniālu, mūsu aptaujātie ģitāristi teica, ka trīs skaļuma pogas tomēr esot mazliet neparocīgas. Iespējams, tāpēc mūziķu aptaujās par visu laiku izcilāko ģitāristu atzītais Džimijs Hendrikss arī uz Stratokastera spēlēja ne mazāk ģeniāli, jo, būdams kreilis, viņš ģitātu turēja otrādi un nekādas pogas netraucēja...

Runā, ka Fender Stratocaster uz visiem laikiem definējusi modernās rokmūzikas specifisko skanējumu. Vai tiešām viens instruments to spēj?

Kalvis Zemzars, mūziķis, Latvian Blues Band: “Ģitāra vien tur maz ir no svara. Tur ir paši mūziķi, kas ir spēlējuši konkrēto modeli un paši mainījuši un darījuši visu, ko vien ar viņu var izdarīt.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu