Nacionālais teātris svin jaunās piebūves spāru svētkus .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Nacionālā teātra aktieri kopā ar valdības un Rīgas domes pārstāvjiem svinēja spāru svētkus teātra ēkas jaunajai piebūvei.

Kā īstos spāru svētkos, tika ievērotas visas tradīcijas. Nacionālā teātra aktieris Kārlis Sebris teātrī nostrādājis jau 65 gadus. Viņš pamanījis kādu interesantu sakritību, kas vieno pirmos spāru svētkus tālajā 1901.gadā ar šīsdienas - otrajiem spāru svētkiem.

Kārlis Sebris: “Tanī dienā bija piektdiena, 13.datums, bet tā diena bija laimīga. Šodien arī 13.datums un arī laimīga diena. Aktieru ģildes vārdā milzīgs paldies.”

Report.: Nacionālajā teātrī ir pabeigta viena trešā daļa no atjaunošanas darbiem. Aktieri, kuri pašlaik apmetušies VEF kultūras pilī, atzina, ka spāru svētku diena ir priecīgs notikums. Tas dodot sajūtu, ka mājās atgriešanās laiks nav aiz kalniem.

Mārcis Manjakovs: “Ja viņi tā strādā, tas mūs ļoti priecē un mēs ļoti gribam atpakaļ mājās.”

Karīna Tatārinova: “Es gribētu būt atkal kopā ar saviem cilvēkiem. Tas ir tas, ko tagad nebaudu – savu cilvēku klātbūtni.”

Uldis Dumpis: “Ātri pierod pie pārmaiņām. Tehniskajiem darbiniekiem ir grūtāk. Ir neērtības, bet pierod.”

Report.: Rīgas mērs Gundars Bojārs, sašķaidot šampanieša pudeli, esot pārliecinājies, ka celtnieki strādājuši labi un ēkai būs ilgs mūžs. Mērs aktieru pārvākšanos no savām ierastajām telpām salīdzināja ar trīs zemestrīcēm, bet viņš solīja, ka nākamā gada rudenī radošā komanda varēs atgriezties atjaunotajā teātrī. Gundars Bojārs šajā sezonā vēl neesot redzējis nevienu Nacionālā teātra izrādi, taču palielījās, ka arī pats ir iejuties aktiera ādā.

Gundars Bojārs: “Ir viena izrāde, kur esmu pats piedalījies. "Skroderdienas Silmačos". Tā ir no bērnības mīļākā izrāde. Uz pagājušā gada Jāņiem speciāls iestudējums, kur bija politiķi.”

Report.: Rīgas dome teātra atjaunošanai piešķīrusi 3,7 miljonus latu. Taču ar to vēl nepietiek skatuves tehniskajam nodrošinājumam un zāles iekārtojumam. Tādēļ Rīgas dome cer no valsts investīcijām sagaidīt vēl 1,5 miljonus latu. Kultūras ministre Inguna Rībena spāru svētkos solīja, ka darīšot visu iespējamo, lai atbalstītu teātra atjaunošanu.

Atrodoties ministres amatā, šī ir pirmā cerīgā diena. Brīžiem nav vajadzīga nauda, bet arī labā griba. Var vienoties gan pilsēta, gan valsts.

Report.: Aktieri būs ieguvēji, jo iepriekš bijis jāsaspiežas mazās un neērtās ģērbtuvītēs, taču pēc pārbūves aktieru ģērbtuves un citas radošā personāla telpas būs jaunuzceltajā piebūvē. Ja celtniecība noritēs veiksmīgi, tad aktieri savā teātrī varēs atgriezties nākamā gada septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu