Politologs: LTV aptaujas rezultāti varētu būt visai ticami.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta veiktās aptaujas rezultāti, kas liecina, ka savienība "Latvijas ceļš", "tēvzemieši" un sociāldemokrāti netiek nākamajā Saeimā, varētu būt visai ticami. Politologs Valts Kalniņš uzskata, ka ir nopietni iemesli, kādēļ šīm partijām rezultāti varētu būt tik bēdīgi.

"Latvijas ceļam", pēc politologa teiktā, par galveno klupšanas akmeni kļuva neveiksmīgā reklāmas kampaņa pirms vēlēšanām, kā arī tā lielā atbildības nasta, kas jāuzņemas par visiem iepriekšējiem darbības gadiem. Apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK zaudējumu radījusi ideoloģiski nacionālās ievirzes zudums, kā arī viņu rīcība, uz laiku iesaistoties Rīgas domē koalīcijā ar politisko organizāciju apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā". Savukārt Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai neveiksmīga izrādījusies darbība Rīgas domē - skandāli, nekārtības un "citas neglītas lietas". Partijas "Jaunais laiks" uzvaru vēlēšanās varētu būt veicinājusi tās mazāk reklamētā priekšvēlēšanu kampaņa, savukārt Latvijas Pirmās partijas panākumus veicinājusi tās pārdomātā reklāmas kampaņa. "Lai gan abām šīm partijām šie faktori ir visai atšķirīgi, tas ir nostrādājis," sacīja Kalniņš. Sabiedriskās domas pētījuma centra "SKDS" direktors, sociologs Arnis Kaktiņš atzina, ka nevar visai objektīvi novērtēt televīzijas darbinieku veikto aptauju, jo nav zināma visa aptaujas tehniskā informācija - kā tika atlasīti iecirkņi, kāda bija vēlētāju izlase un citi. Taču kopumā, pēc Kaktiņa domām, šajā aptaujā nav nekā pārsteidzoša, jo arī pēdējie reitingi pirms vēlēšanām ir bijuši līdzīgi. Sociologs norādīja, ka šajās vēlēšanās atšķirībā no 7.Saeimas vēlēšanām, kad jau pirms tām visai skaidri iezīmējās parlamentā pārstāvēto partiju aprises, visu laiku ir bijuši dažādi pārsteigumi. Jau ziņots, ka pēc LTV aptaujas 8.Saeimā ar 22,4% iekļūst "Jaunais laiks", Tautas partija ar 14,5% vēlētāju balsu, tālāk seko politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - 10,6%, Latvijas Pirmā partija - 7,8%, Zaļo un zemnieku savienība - 7,6%. Savienība "Latvijas ceļš" ar 4% balsu, apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ar 4,6% un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ar 2,7% balsu Saeimā neiekļūtu, liecina aptauja. Saeimā neiekļūtu arī Labklājības partija, Krievi partija, Centriskā partija, partija "Mūsu zeme", "Māras zeme", Brīvības partija, Latviešu partija, Latvijas Atdzimšanas partija, Latvijas Apvienotā republikāņu partija, kas nav ieguvušas pat vienu procentu balsu. Pēc aptaujas datiem, Sociāldemokrātu savienība ieguvusi 1,2%, partija "Latgales gaisma" - 1,1%. Aptauja liecinot, ka Latgalē "Latgales gaisma" ieguvusi aptuveni 10% vēlētāju balsu. LTV aptaujas veica 220 iecirkņos, aptaujājot gandrīz 15 000 cilvēku. Savu izvēli atteikušies nosaukt aptuveni 20% aptaujāto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu