Maksa par dienu skolā 90 eiro. Kuras ir dārgākās Latvijas privātskolas? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Atklāta pirmā četru valodu apmācības privātskola Latvijā "Exupéry International School", kur pedagoģiskais process notiek latviešu, angļu, franču un krievu valodā.
Atklāta pirmā četru valodu apmācības privātskola Latvijā "Exupéry International School", kur pedagoģiskais process notiek latviešu, angļu, franču un krievu valodā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Dārgākā privātskola Latvijā “British school” atrodas Piņķos. Maksa par mācību gadu ir 16 693 eiro, tātad vairāk nekā 90 eiro dienā. Latvijā ir 55 privātskolas, kurās mācās 6900 bērnu, vēsta LTV raidījums “4. studija”. Cenu gradācija privātskolā ir no 270 eiro gadā līdz vairāk nekā 16 000. Vidējā cena no 2000 līdz 5000 eiro par mācību gadu.

Kamēr parasto mācību iestāžu skaits valstī sarūk, privātskolas darbojas stabili. Trīs dārgākās privātskolas atrodas Piņķos, atklāj raidījums “4. studija”. Otrajā vietā dārdzības ziņā ir “Ekziperī skola", trešajā Starptautiskā privātskola, kurā mācību gada maksa ir ap 15 000 eiro.

Biedrības "Latvijas Privātskolu asociācija" vadītājs Aivars Stankevičs raidījumā stāsta, ka privātskolas piedāvā unikālas mācību metodes, pieeja katram skolēnam ir individuāla, tiek piesaistīti labāki pedagogi, mācības notiek vairākās valodās.

Neeksistē regulējums, cik augstu maksu var prasīt privāta mācību iestāde. Privātskolas saņem arī valsts finansējumu. Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Lāsma Šķestere skaidro, ka neatkarīgi no tā, vai skola ir valsts, pašvaldības vai privāta, tiek maksāta mērķdotācija par izglītojamo. Dotācija paredzēta pedagogu algām, mācību materiāliem, pamatskolēnu brīvpusdienām.

Raidījuma veidotāji atklāj, ka ir privātskolas, kurās skolēniem pusdienas servē restorāns, bet pēc stundām audzēkņi mājās tiek nogādāti taksometrā.

Tomēr, izpētot skolu reitinga topu, raidījums secina, ka privātskolas neatrodas šā saraksta augšgalā, kas liek secināt, ka ne jau augstāka mācību maksa, jaunākas telpas vai ārvalstu pasniedzēji garantē, ka bērnam būs labas sekmes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu